Geopolitica Marii Negre in Timpul Razboiului Rece

Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Aspectele pe care le vom discuta in lucrarea de fata apartin unei perioade deosebit de importante din istoria relatiilor internationale in general si din istoria contemporana in special: perioada cuprinsa intre anii 1946 si 1991, denumita generic ,,Razboiul rece". Desi amplu dezbatute in toate tratatele ce urmaresc evolutia relatiilor internationale, studierea epocii Razboiului rece ofera intotdeauna dimensiuni inedite de discutie; unele aspecte nefiind mereu destul de bine reliefate. 
Privita dintr-o perspectiva clasica, aceasta complexa perioada este perceputa ca fiind o continuare a relatiilor politice contradictorii ideologic si tensionate dintre fostii aliati invingatori in cel de-al doilea razboi mondial, cele doua superputeri SUA si URSS, precum si dintre sferele lor de influenta denumite generic lumea occidentala si satelitii sovietici sau lumea comunista.
De asemenea, intervalul dintre sfarsitul celei de-a doua conflagratii mondiale si anul 1989, anul in care comunismul, dovedindu-si ineficienta, a sucombat in majoritatea tarilor din Centru si Sud-Estul Europei, privit in ansamblul sau, este considerat de catre cei mai multi istorici ca fiind o perioada de tranzitie catre asezarea politica internationala de astazi. Pe cale de consecinta, o privire lucida si adecvata asupra framantarilor, destinderilor si evolutiilor acestei epoci determina o intelegere corespunzatoare a timpurilor in care traim.
Datorita importantei cruciale pe care Razboiul rece, cu competitiile si incordarile sale, o are in perceperea si descifrarea lumii politice si a relatiilor internationale contemporane, precum si pentru ca, desi intens studiata, aceasta perioada evidentiaza noi si noi valente, am hotarat ca prezenta lucrare sa trateze anumite aspecte deosebite ale acestei confruntari ideologice dintre cele doua lumi: cea capitalista si cea comunista.
Pentru ca istoria in sine a Razboiului rece, precum si problematica dezvoltata de aceasta este foarte intinsa, am decis sa ne oprim atentia, pe acest interval de timp (1945-1989), doar asupra spatiului geopolitic si geostrategic al bazinului Marii Negre, oarecum familiar noua, romanilor.
Desi a fost spatiu de competitie, de-a lungul veacurilor, intre Imperiul Tarist si Otoman, zona aceasta a fost introdusa in complicata increngatura de rivalitati si interese dintre marile puteri europene de pe la mijlocul secolului XIX. 
Pana la inceperea Primului razboi mondial nu intervin schimbari importante in ceea ce priveste navigatia civila libera prin Stramtori, desi au loc numeroase incidente.
Dupa Primul razboi mondial, in perioada interbelica, dupa convulsiile po-litice, economice si sociale dintre anii 1919 - 1923, ce au avut drept rezultat reasezarea statala si politica din zona, ,,Tratatul de la Lausanne" (1923) a statuat caracterul deosebit al acestei Mari.
Potrivit acestui tratat, referitor la situatia regimului Stramtorilor, se oficializa acum libera circulatie a tuturor navelor si aeronavelor militare si civile, dar, totodata, se crea ,,Comisia Stramtorilor", alcatuita din delegati ai tarilor riverane si ai altor tari cu interese aici.
Spre jumatatea anilor `30, Turcia, in vederea dobandirii unui control sporit daca nu chiar exclusiv, al traficului prin Stramtori, doreste revizuirea Tratatului de la Lausanne. Acest lucru se concretizeaza prin convocarea unei conferinte internationale ce are loc la Montreaux intre 20. iunie - 20. iulie 1936. Conventia adoptata cu acest prilej da castig de cauza Turciei, care din considerente de securitate, are dreptul de a fortifica Stramtorile si de a restrictiona traficul naval militar al statelor prin acestea. 
Conventia de la Montreaux evidentiaza importanta geopolitica si geostrategica a Turciei in zona si-i garanteaza intru-catva securitatea. Aceasta pozitie a Turciei va fi determinanta pentru politica zonala a marilor puteri peste cateva decenii.
Pe parcursul celei de-a doua jumatati a secolului al XIX-lea, problematica spatiului pontic, cu ansamblul sau de caracteristici, se incadreaza pe coordonatele stabilite de relatiile politice dintre puterile vremii. Astfel, putem vorbi mai intai despre manifestarea unei ,,hegemonii franceze" (1856 - 1871) iar mai apoi despre o ,,hegemonie germana" (dupa 1871 pana spre inceputul celui de-al doilea razboi mondial) . In epoca, se cauta reglementarea regimului Stramtorilor, care capatasera importanta in circuitul comercial mondial prin deschiderea acestora pentru navigatia libera.


Fisiere in arhiva (1):

  • Geopolitica Marii Negre in Timpul Razboiului Rece.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!