Geopolitica Petrolului

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL 1 - ENERGIA, PROBLEMA MAJORA A LUMII CONTEMPORANE
1.1. Aspecte generale privind problema energiei 6
1.2. Repartizarea resurselor energetice si competitia pentru
accederea la aceste resurse 11
CAPITOLUL 11 - GEOPOLITICA PETROLULUI IN CONTEXTUL NOII ORDINI MONDIALE
2.1. Petrolul ca sursa geopolitica 17
2.2. Implicatii ale petrolului asupra deciziilor geopolitice 21
2.4. Aspecte privind securitatea energetica 35
2.5. Geopolitica petrolului in contextul crizei financiare globale 43
CAPITOLUL 111 - DISTRIBUTIA REZERVELOR SI DINAMICA MONDIALA A COMERTULUI PETROLIER
3.1. Federatia Rusa 49
3.2. Orientul Apropiat si Mijlociu (OPEC) 51
3.3. Asia Centrala si Caucaz 55
3.4. America de Nord, Centrala si de Sud 56
3.5. Asia de Sud si Asia de Sud-Est 58
3.6. Africa 61
3.7. Europa 64
3.8. Implicatii ale petrolului asupra relatiilor internationale 66
3.9. Aspecte privind situatia energetica a Romaniei 76
IN LOC DE CONCLUZII 80
ANEXE 82
BIBLIOGRAFIE 89


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Suveran intre combustibili, materie prima ravnita si rasfatata pentru sectoare de varf ale industriei moderne, omniprezent in viata de toate zilele a omului, important factor al prosperitatii popoarelor, ,,aurul negru" domina cu autoritate economia si civilizatia contemporana, dand nastere unei adevarate ,,epoci a petrolului" 
Despre petrol si gaze s-a scris mult si se va scrie si mai mult in perioada urmatoare. Devine tot mai evidenta lupta marilor puteri pentru controlul si gestionarea resurselor energetice planetare. Daca pionieratul exploatarii zacamintelor de hidrocarburi inceput la mijlocul secolului al XIX-lea era motivat mai mult de dorinta de imbogatire rapida a unora, in prezent, accesul si mai ales gestionarea resurselor energetice a devenit, pentru toate statele, mari, mijlocii si mici, o necesitate acuta.
,,Mana cereasca sau blestem", petrolul are o istorie foarte veche, ale carei origini se pierd in istorie. O istorie stralucitoare si tenebroasa in care sunt prezenti protagonistii si multimile, novatorii si truditorii de rand, bogatii si saracii; in care petrolul este cauza si efect; hotaraste deznodamantul razboaielor, care la randul lor hotarasc viitorul petrolului; in care cei puternici isi exercita autoritatea asupra celor mici; in care, apoi, cei mici isi iau revansa asupra celor mari.
Cunoscut inca din antichitate, petrolul a luminat, a incalzit, a dat viata. Dintr-o lovitura, el a schimbat ierarhia marilor porturi ale lumii, intratata a fost eclipsata miscarea celorlalte marfuri de traficul naval cu hidrocarburi. El a modificat si ierarhia natiunilor. El a daruit viata si moarte. A fost rege in timp de pace sau de razboi. Pricina a ruinei ori sursa a prosperitatii, el a zamislit tot ceea ce poate fi mai rau si tot ceea ce poate fi mai bun.
Componenta ideologica a bipolaritatii, cu toata infrastructura sa, inclusiv cea militara, a dominat confruntarea in perioada razboiului rece. Odata cu revolutia industriala, perceptia faptului ca resursele, indeosebi cele naturale, se gasesc acolo unde ,,nu trebuie" si in posesia ,,celor care nu le merita" a aparut indeosebi in zonele unde erau vitale. 
Perceptia s-a acutizat pe masura ,,asezarii" geografiei politice a lumii in cadrul unor granite mai mult ori mai putin recunoscute, dar trasate, a caror nerespectare provoaca reactii ce depasesc cu mult stricta relatie dintre doi actori politici. Petrolul, ca sursa energetica mondiala dominanta a secolului al XX-lea, nu a fost strain de ultimul razboi mondial si nu poate fi eliminat din motivatiile unor conflicte distrugatoare si astazi, precum cele din Golf, Angola, Cecenia etc. 
Disparitia bipolaritatii a inlaturat un motiv redus la cativa actori ai confruntarii, descoperind straturi mult mai profunde ale unei competitii in care participantii sunt mult mai numerosi iar motivatia vitala. Economiile dezvoltate depind de resursele energetice oriunde pe glob. Pierderea accesului la acestea pot avea consecinte distrugatoare, iata de ce o parte insemnata a politicilor externe, dar si a celor de putere este preocupata de accesibilitatea conductelor si terminalelor, viitoarele trasee pentru conducte, de parteneriate etc. Geopolitica este dominata de strategiile resurselor, indeosebi a celor energetice. Geopolitica ii obliga pe subiectii sai sa ia in considerare ,,totalitatea preocuparilor actorilor prezenti pe scena internationala", si este permanent ,,interesata de calculele unora sau altora, ...de obiectivele ce vizeaza cooperarea sau destinderea relatiilor, dar si utilizarea fortei sau de jocurile viclene." Actiunile teroriste de la 11 septembrie au avut efecte seismice asupra geopoliticilor energetice, mai ales asupra celor ale petrolului. Orientul Apropiat a devenit brusc o zona mai putin sigura, iar marile economii au realizat ca sunt prea dependente de ea. Au trecut, deci, la actiuni de disipare a dependentei pe intreg globul. Ca urmare, au dobandit rapid importanta strategica si alte zone, s-au declansat alte competitii, interesele nationale incep sa capete alta greutate in raport cu cele ale aliantelor etc. De aceea ramane strategia domeniul preferat al potentialelor. ,,...Petrolul - a-l gasi, a-l transporta, a-l cumpara, a-l pastra - ramane un punct de focalizare a vietilor noastre si va continua sa ramana astfel..." - declara un fost secretar de stat pentru energie al SUA, subliniind cum se transforma aceasta resursa intr-o problema de securitate.
Este evident ca exista o legatura intre detinerea, cererea, aprovizionarea si utilizarea resurselor energetice, raspandirea geografica si accesul la ele. Controlul resurselor energetice - petrol, gaze naturale si lichefiate, combustibili fosili - a devenit un obiectiv prioritar nu numai pentru actorii majori ai scenei internationale (SUA, UE, Federatia Rusa), ci si pentru noile puteri aflate in ascensiune (China si India). In tot acest ,,mare joc", un rol deosebit de important il joaca si Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC). 
Centrul de greutate al disputelor si competitiilor pentru intaietate s-a mutat din sfera militara spre sfera economica si se deruleaza pe spatii geopolitice. Sursele de energie au devenit atat de importante incat marile puteri, precum SUA, Rusia, China, Japonia si UE se implica direct, urmarind sa influenteze deciziile cu privire la constructia, plasamentul si securitatea conductelor pentru transportul carburantilor, acest fapt producand fluctuatii neasteptate in relatiile dintre state.
Prin urmare, se acorda "respectul" cuvenit petrolului pe orice piata a lumii si in orice societate, fie ea occidentala, asiatica, araba sau africana, iar accesul la resursele de petrol, ca si securizarea fluxurilor cu hidrocarburi, au devenit imperative pentru polii de putere ai planetei, dependenti si vulnerabili, in egala masura, de acest ,,accident" geologic


Fisiere in arhiva (1):

  • Geopolitica Petrolului.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!