Gestionarea Riscurilor Bancare

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul 1. Bancile in economia de piata.4
1.1.Conceptul de banca.4
1.2.Organizarea si functionarea sectorului bancar romanesc.6
Capitolul 2. BCR - veriga de baza a sectorului bancar romanesc.13
2.1. Constituire.13
2.2. Organizare si functionare.14
2.3. Produse si servicii (persoane juridice) .22
2.3.1.Finantare companii.22
2.3.2.Finantari externe.24
2.3.3.Factoring intern.26
2.3.4. Carduri.27
2.3.5.Depozite.28
2.3.6. Servicii.28
Capitolul 3. Riscurile bancare.28
3.1. Conceptul de risc bancar.28
3.2. Tipuri de risc bancar.30
3.2.1. Clasificarea riscurilor bancare in functie de natura expunerii la risc .30
3.2.2. Clasificarea riscurilor bancare in functie de caracteristica bancara.31
3.2.3. Clasificarea riscurilor in functie de alocarea lor in cadrul sistemului financiar.33
3.2.4. Alte clasificari ale riscurilor bancare.34
3.2.5.Clasificarea data de Banca Reglementelor Internationale.36
3.2.6.Clasificarea riscurilor bancare in functie de elementele afectate de producerea riscului39
3.3. Riscul de creditare, principala forma a riscului bancar.40
3.3.1. Prezentarea riscului de creditare.40
3.3.2. Gestiunea riscului de creditare.42
3.3.3.Gestiunea riscului global de creditare.43
3.3.4.Gestionarea riscului individual de creditare.46
3.3.5.Riscul de tara.48
3.3.6.Analiza creditelor si protectia bancii impotriva riscului de creditare.50
3.3.7.Modele de analiza a riscului de creditare.55
3.3.8. Masuri de prevenire a riscului de creditare.62
3.3.9.Garantiile creditelor.64
Capitolul 4. Studiu de caz privind gestiunea riscului bancar pe exemplul BCR66 
4.1.Principalele tipuri de risc la BCR.66
4.1.1. Riscul de credit.66
4.1.2. Riscul de dobanda.67
4.1.3. Riscul valutar.68
4.1.4. Riscul de lichiditate.68
4.1.5. Riscul fiscal.68
4.2.Cai de reducere a riscului bancar.68
4.3.Indicatorii de risc bancar (pe exemplul unui credit acordat de BCR) .70
4.3.1.Prezentarea SC ,,Terra V&D Com" S.R.L.70
4.3.2.Prezentarea proiectului de investitie.73
4.3.3.Analiza economico-financiara a firmei. Calculul indicatorilor de bonitate.73
4.3.4.Analiza proiectului de investitie.80
4.3.5.Calculul riscului de creditare.82
4.3.6.Contractul de credit si graficul de rambursare.85
Capitolul 5. Concluzii si propuneri.90
Bibliografie.94


Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul 1. Bancile in economia de piata
1.1. Conceptul de banca.
In epoca contemporana locul si rolul bancilor in economie sunt strans legate de calitatea lor de intermediar principal in relatia economii-investitii, relatie hotaratoare in cresterea economica, prin procesul de creditare fiind pusa in valoare o caracteristica semnificativa a acestor intermediari si anume: transformarea activelor nemonetare (cambii, obligatiuni, actiuni) in moneda.
Conceptele moderne privind dezvoltarea economica considera ca un rezultat necesar al evolutiei societatii, obtinerea de economii ale agentilor economici sau persoanelor fizice, reprezentand venituri neconsumate in perioada curenta si destinate unor utilizari viitoare. In cadrul acelorasi concepte investitiile, reprezentand achizitia de instalatii si echipament, structuri, masini si inventar, destinate dezvoltarii productiei reprezinta o alta realitate a economiei si expansiunii ei ce afecteaza agentii economici.
Agentii economici care au nevoie de fonduri pentru diferite scopuri, dar in special pentru investitii, isi gasesc resursele necesare, fie din propriile fonduri, fie recurgand la creditele acordate de banci, in procesul de reciclare si valorificare a capitalurilor monetare din economie.
Se creeaza astfel conditiile unei ample redistribuiri a capitalurilor, pe masura evolutiei istorice, tot mai mari, vehiculate pe o larga retea de intermediari, care in exclusivitate, la inceput, si apoi, cu preponderenta, in structura sistemului bancar in formare, au fost bancile comerciale sau de depozit.
Locul si rolul bancilor in economie sunt determinate si de creatia monetara factor specific al functionalitatii bancilor in economie. Bancile s-au afirmat in special ca institutii monetare, ca intermediari monetari, a caror caracteristica esentiala este posibilitatea de a pune in circulatie creante asupra lor insesi care sporesc masa mijloacelor de plata, volumul circulatiei monetare.
Caracteristica semnificativa a acestor intermediari este transformarea activelor nemonetare in moneda. Emisiunea de bancnote, functie initial deschisa tuturor bancilor si restransa ulterior numai la banca de emisiune, reprezinta forma principala a creatiei monetare si cadrul primordial prin care are loc expansiunea masei monetare.
In cadrul sistemului bancar s-au inclus in timp si intermediarii nemonetari care au ca functii principale: colectarea de economii sau acordarea de credite pe termen mijlociu si lung, direct spre beneficiari sau prin angajarea de capitaluri pentru recreditare (prin titularizare sau prin alte forme). Desi statutul acestor intermediari este diferit de cel al bancilor, acestea nu creeaza moneda si utilizeaza capitalurile pe care le colecteaza, sau care le sunt puse la dispozitie.
Cu timpul, insa, multiplicarea centrelor de emisiune a creat conditii de incalcare a normelor de emisiune si incarcarea canalelor circulatiei cu bancnote emise cu sau fara justificare economica. Astfel ca, in momente istorice diferite, toate tarile au trebuit sa delimiteze net functiile bancii de emisiune, acestea concentrandu-se de regula la o singura banca, Banca Centrala.
Bancile comerciale sau bancile de depozit sunt caracterizate prin aceea ca efectueaza toate tipurile de operatiuni bancare. Bancile comerciale au o activitate diversificata care se poate modifica liber functie de cerinte, posibilitati si propria orientare.
Totusi operatiile de baza sunt reprezentate de constituirea de depozite si utilizarea lor in scopul acordarii de credite agentilor economici. Bancile comerciale sunt organizate ca societati comerciale si urmaresc obtinerea de profit.
Bancile specializate includ o sfera larga de institutii de credit, cu o gama larga de diferentieri si implicit cu statute deosebite de la tara la tara. Bancile specializate efectueaza, in ansamblul lor, totalitatea operatiilor bancare. Fiecare din ele sunt supuse, fie unor limitari privind functionalitatea lor, fie ca isi asuma in excusivitate anumite operatiuni. Limitarile se refera la rata de implementare (teritorial sau de ramura) sau de statutul lor social particular (actionand ca banci cu caracter cooperativ sau mutual). In acelasi sens unele isi afirma caracterul nelucrativ (unele case de economii) sau caracterul public.
Intre bancile specializate un loc deosebit il ocupa institutiile de credit specializate carora le-a fost incredintata o misiune de interes public; creditarea pe termen mijlociu si lung a unor ramuri, sprijinirea actiunilor de credit ipotecar imobiliar; creditarea colectivitatilor locale etc.
Societatile financiare, in fapt societati de credit, sunt prezente importante in activitatea economica in toate tarile dezvoltate. Sunt institutii de credit care, pe de o parte, nu sunt autorizate sa primeasca depozite, iar, pe de alta parte, nu pot efectua decat operatiunile pentru care au fost abilitate prin lege sau conventie.
Bancile comerciale isi exercita rolul de intermediar nu numai intre agentii din afara sistemului bancar, ci au un rol major in reciclarea si valorificarea capitalului, in mobilizarea de resurse si distribuirea de credite in insusi sistemul bancar, deci intermediaza intre verigile bancare.
In acest proces se afirma si se detaseaza ca principale functii ale bancilor comerciale cele doua laturi ale intermedierii: Mobilizarea resurselor; Distribuirea creditelor;
Legatura directa cu mii si milioane de agenti economici, titulari de cont, in legatura cu constituirea si utilizarea depozitelor, confera bancilor comerciale o alta principala functie in economia moderna, aceea de centru de efectuare a platilor intre titularii de cont, si prin aceasta bancile determina si controleaza fluxurile circulatiei monetare si scripturale.
Dupa numerosi economisti occidentali, in economia contemporana rolul bancilor este unic sau special, comparativ cu alti agenti economici din sectorul real sau financiar, dezvoltarea bancara asigurand, in ultima instanta, structura necesara functionarii economiei de piata. Afirmarea rolului unic al bancii este data, in noile conditii, de functiile principale ale bancilor, care privesc: o eficienta alocare a disponibilitatilor banesti, prin furnizarea de credit catre sectorul real al economiei; un transfer monetar intre institutii si agenti economici, potrivit unei politici monetare adecvate a Bancii Centrale prin intermediul cerintelor sale de rezerve si a operatiunilor de open market; precum si functia de a asigura operatiuni de depozit pentru agenti economici, ca o dovada de incredere in stabilitatea si lichiditatea sistemului bancar.
Toate aceste functii ale bancilor le fac sa dobandeasca un statut special in relatiile de afaceri pe care le mijlocesc in permanenta si pe intreg teritoriul tarii. Astfel, natura tranzactiilor de credit, marimea resurselor de credit si riscul asumat de banci fac ca acestea sa devina segmentul cel mai informat din domeniul economico-social, cu un potential imens in transferul de informatii catre clientii acestora, in scopul de a minimiza costurile afacerilor si de a eficientiza raportul dintre fondurile economisite si cele investite in concordanta cu activitatea restructurata a agentilor economici.
Rolul crucial al unui sistem bancar competitiv in sustinerea reformei trebuie sa se bazeze, in afara de restructurare si recapitalizare, pe un management eficient, pe profesionalism, pe computerizarea retelei de date si pe o larga transparenta.
In acceptiunea cea mai larga, se mentioneaza extinderea rolului bancilor din domeniul strict economic, atat in problemele actuale de protectie a mediului, cat si in cele de natura sociala, culturala, etica. Pentru a-si putea indeplini noul rol ce revine bancilor comerciale in perioada de tranzitie, se considera ca acestea vor trebui privatizate intr-un mod cat mai eficient, sa fie bine conduse si sa dea pe deplin dovada de confidentialitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Gestionarea Riscurilor Bancare.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!