Gestiunea disponibilităților bănești în condiții de inflație

Cuprins licență Cum descarc?

1.Introducere P 1
2.Disponibilitatile banesti ale intreprinderii P 2
2.1.Definirea disponibilitatilor banesti P 2
2.2.Formele disponibilitatilor banesti P 4
2.3.Fluxurile disponibilitatilor banesti P 14
3.Gestiunea disponibilitatilor banesti ale intreprinderii P 21
3.1.Definirea gestiunii P 21
3.2.Continutul gestiunii disponibilitatilor banesti P 21
3.3.Fluxurile gestiunii disponibilitatilor banesti P 26
4.Disponibilitatile banesti in conditii deinflatie P 49
4.1.Inflatia - definire P 49
4.2.Influenta inflatiei asupra fluxurilor banesti de iesire P 55
4.3.Influenta inflatiei asupra capacitatii de plata si asupraechilibrului financiar al intreprinderii P 58
5.Concluzii 
6.Bibliografie 
7.Anexe


Extras din licență Cum descarc?

Denumire: S.C. "Meva" S.A.Sediul: Romania, jud. Mehedinti, str. Trandafirilor, nr. 17Data infiintarii: 15.02.1990Forma juridica : S.C. "Meva" S.A. este o societate cu capital privat, persoana juridica romana. Aceasta societate este inscrisa la Registrul Camerei de Comert si Industrie Mehedinti sub numarul 17 / 27 / 9.02.1990.
Conducerea: organul de conducere al societatii este Adunarea generala a asociatilor (A.G.A.), administrarea revenind Consiliului de Administratie 
Modul de constituire: societatea s-a constituit ca societate pe actiuni in temeiul Lg. 15/1991, privind reorganizarea unitatilor comerciale de stat. O intreprindere pe actiuni isi formeaza capitalul prin subscriere si varsare de catre actionari. Remunerarea actionarilor ia forma dividendelor. 
Capitalul este important, insa intreprinderea trebuie sa gaseasca un echilibru in raport cu numarul de actionari.
Intreprinderea poate sa foloseasca si finantarea externa apeland la stabilimente financiare, la banci si in acest caz fiind necesara realizarea unui echilibru. S.C. "Meva" se poate finanta si prin cotatie la bursa. 
S-a privatizat in conformitate cu normele metodologice, privind procedura standard de privatizare a societatilor comerciale mici, prin vanzarea de actiuni.
In cadrul societatii isi desfasoara activitatea un numar mare de angajati (aproximativ 300) cu o varsta medie de 35 de ani si o calificare adecvata.
Societatea incheie contracte variate, cu firme din diferite tari ceea ce ii permite desfasurarea in continuare a activitatii propuse si astfel personalul este solicitat in continuare pentru efectuarea sarcinilor corespunzatoare.
Rezultatele obtinute difera de la un an la altul ceea ce produce efecte favorabile sau din contra nefavorabile in activitatea de ansamblu a societatii.
S.C. " Meva" S.A. este condusa de un director general ajutat de directori executivi. Organizarea este prezentata in anexa. 
Directorul economic coordoneaza si conduce compartimentul financiar-contabil (divizat pe cele doua servicii ale sale).
Intreprinderea isi desfasoara activitatea in legatura cu un ansamblu de norme care se cer respectate, isi desfasoara activitatea in cadrul unor fluxuri de natura baneasca si financiara. 
Fluxurile banesti si financiare depind de o serie de variabile ce tin de intreprindere dar si de mediul exterior al intreprinderii.
In cadrul directiei financiare opereaza o diferentiere intre:
-organele de informare (serviciile: contabil, juridic si fiscal);
-organele de gestiune (trezorerie, planificare, investitii);
-organe de control (control de gestiune).
Organismele directiilor financiare variaza de la o intreprindere la alta ( vezi anexa).
S.C. "Meva" S.A. ca persoana juridica este supusa prelevarilor obligatorii sub forma unor impozite si taxe. Prin urmare este integrata sistemului de impozitare. Venitul intreprinderii este impozitat sub forma impozitului pe profit.
Suma de date pentru analiza financiara o constituie documentele contabile de sinteza: bilantul, contul de rezultate si anexa la bilant. Bilantul sintetizeaza starea patrimoniala a intreprinderii la un moment dat, in timp ce contul de rezultate sintetizeaza rezultatul fluxurilor economice si financiare de intrare, de prelucrare si de iesire pe perioada considerata.
Intreprinderea, indiferent de forma sa de organizare, de ramura sa de activitate, de forma de utilizare a capitalului sau, de natura capitalului isi desfasoara activitatea in legatura cu un ansamblu de norme ce se cer respectate, isi desfasoara activitatea in cadrul unor fluxuri de natura baneasca si financiara.
Fluxurile banesti si financiare depin de o serie de variabile ce tin de intreprindere, dar si de mediul exterior al intreprinderii.
Ratiunea de a fi consta in crearea unei avutii materiale si spirituale, intelectuale pentru satisfacerea unei piete a consumatorilor.
Lumea afacerilor este extrem de diversa. Aceasta diversitate este strans legata de interesele care-i anima pe indivizi. Afacerea este definita in general ca efortul organizat al indivizilor de a produce si de a vinde, pentru profit, bunuri si servicii care satisfac nevoile sociale in economia de piata. 
Afacerii ii este caracteristica concurenta sau rivalitatea economica, care este o rivalitate dintre afaceri pentru a vinde la clienti potentiali.
Firma are niste scopuri si responsabilitati bine definite. Noi consideram ca acestea pot fi rezumate astfel:
1.Maximizarea averii proprietarilor;
2.Responsabilitatea sociala care tine nu numai de proprii actionari, ci si de salariati, clienti,mediul natural inconjurator, comunitatea in care actioneaza;
3.Etica afacerilor, care este strans legata de al doilea scop. In cadrul eticii afacerilor pe noi ne intereseaza, in special, etica financiara.
Pe plan etic, banii (forma comuna de definire a finantelor) au simbolizat, totodata, obiect al cupiditatii, raul care provoaca degradarea constintei.
Societatile, indiferent de stadiile de evolutie a acestora au luptat impotriva degradarii omului de catre banul nemuncit (obtinut prin specula, coruptie). Reconcilierea omului cu economia, organizatia, din care face parte si banul, este unul din evenimentele marcante ale acestui sfarsit de secol XX in tarile dezvoltate. 
In legatura cu intreprinderile romanesti, cu starea finantelor lor dupa cinci ani de la trecerea spre sistemul economiei de piata, iata ce spunem noi de curand: "Este cazul, in contextul in care se gaseste economia romaneasca, de a ne atinti cu totii atentia spre celula de baza a economiei, si anume intreprinderea. Ea trebuie restructurata, ea trebuie retehnologizata, ea trebuie privatizata, ea trebuie sprijinita prin mijloacele puse la dispozitie de legitatile economiei de piata. Daca ea nu este viabila, adica daca ea nu este profitabila, nu poate nici sa asigure fluxurile financiare destinate bugetului statului, finantelor publice.
Dar nu numai atat, ea este motorul cel puternic care urneste din loc o serie de curele de transmisie facand ca societatea in plenul sau sa fie la adapost de socuri si convulsii."
Intreprinderea viabila asigura locuri de munca, asigura altor intreprinderi productia, asigura venituri care vor fi folosite pentru satisfacerea consumului privat si a celui public, si pe acest temei a unui demaraj economic sigur.
In termeni manageriali, o intreprindere este viabila atunci cand are finante viabile, cand conducatorii acesteia sunt in masura sa realizeze politica financiara a intreprinderii. Sunt destul de multe cazuri in care intreprinderile romanesti nu-si pot realiza politica financiara dorita.
Acest lucru se intampla datorita faptului ca politica financiara are ca prime obiective procurarea de fonduri banesti necesare, repartizarea acestora pe destinatii si asigurarea echilibrului financiar.
Motivele vizand realizarea acestor obiective sunt greu de luat, daca nu imposibil, in conditiile unui blocaj financiar generalizat la scara intregii economii nationale, a unui acces prohibit la creditul bancar sau la alta finantare, a lipsei de perspectiva a agentilor economici viabili cu care merita sa intri in afaceri, a unei decapitalizari evidente si in continua crestere, a inexistentei unei concurente reale si extinse, a lipsei unor masuri fiscale sau interventii directe in recapitalizarea intreprinderilor viabile.
Cand se vorbeste despre finante se au in vedere doua acceptiuni:
- O acceptiune tehnica;


Fisiere în arhivă (10):

  • practica!.doc
  • Cuprins!.doc
  • coperta.doc
  • Bibliografie!.doc
  • Anexe!.doc
  • 5.doc
  • 4.doc
  • 3.doc
  • 2.doc
  • 1.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1.Brezeanu Petre - Gestiunea financiara a intreprinderii, Ed. Fundatiei "Romania de Maine", Bucuresti, 1997. 
2.Cristea Horia - Gestiunea financiara a intreprinderii, Ed. Mirton, Timisoara, 1996.
3.Herbei M., Mazuru L. - Gestiunea financiara a intreprinderii, Ed. Mirton, Timisoar, 2000.
4.Hoanta Nicolae - Finantele firmei, Ed., Sibiu, 1996.
5.Feleaga Nicolae - Sisteme contabile comparate, Ed. Economica, Bucuresti, 1999.
6.Stancu ion - Finante, Ed. Economica, Bucuresti, 1996.
7.Toma M., Alexandru F. - Finante si gestiune financiare de intreprindere, Ed. Economica, Bucuresti, 1998.
8. Standardul contabil international, Bucuresti, Nr. 29.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!