Gestiunea Fenomenelor de Poluare Accidentala a Resurselor de Apa

Cuprins licenta Cum descarc?

MEMORIU JUSTIFICATIV pag. 3 
CAPITOLUL I GENERALITATI 
1.Resursele de apa pag. 6
1.1.Resursele de apa teoretice si tehnic utilizabile pag. 6
1.2. Prelevarile de apa pag. 8
2. Ape de suprafata pag. 9 
2.1. Starea raurilor interioare pag. 9
2.2. Starea lacurilor pag. 13
2.3. Starea fluviului Dunarea pag. 15
3. Ape subterane pag. 16
4.Ape uzate - surse si grad de epurare pag. 19
CAPITOLUL II CAUZE CARE POT GENERA POLUARI ACCIDENTALE 
1. Generalitati pag. 21 1.1. Principalii poluanti ai apelor si efectele acestora pag. 23 1.2. Principalele surse de poluare pag. 26
2. Clasificarea cauzelor care duc la producerea poluarilor accidentale pag. 27
CAPITOLUL III PLAN DE PREVENIRE SI COMBATERE A EFECTELOR POLUARILOR ACCIDENTALE
1.Generalitati pag. 38 
2. Plan de prevenire si combatere a efectelor poluarilor accidentale pag. 39
CAPITOLUL IV LEGISLATIE-SANCTIUNI
1. Legislatie pag. 52
2. Sanctiuni pag. 61
CAPITOLUL V CAZURI DE POLUARI ACCIDENTALE SI MODUL DE INTERVENTIE
1. Poluarea cu cianuri pe raul Siret pag. 62
1.1. Prezentarea bazinului hidrografic Siret pag. 62
1.2. Masuri la sursa de poluare pag. 65 
1.3. Masuri pentru diminuarea concentratiilor poluantilor pe raurilor Somuzu Mare si Siret pag. 66
1.4. Monitorizarea evolutiei si deplasarii undei de poluare. pag. 67
1.5. Concluzii pag. 70
2. Poluarea accidentala cu produs petrolier pe raul Ozana pag. 70
3. Poluarea accidentala cu produs uleios, pe raul Moldova pag. 72
4. Poluarea cu uleiuri minerale a raului Nicolina si Bahlui pag. 74
CONCLUZII pag. 77
BIBLIOGRAFIE pag. 79


Extras din licenta Cum descarc?

MEMORIU JUSTIFICATIV
Din cele mai vechi timpuri omul a incercat sa modifice mediul inconjurator pentru satisfacerea nevoilor sale vitale de hrana sau adapost.La inceput modificarile au fost putin importante, fiind acceptabile pentru mediu, in ultimele decenii insa, aceste modificari sunt vizibile la scara din ce in ce mai mare mergand pana la dimensiuni planetare.
Problema principala este aceea ca omul incearca sa-si impuna vointa adaptand mediul nevoilor sale, rezultatele nefiind cele dorite.
Cercul vicios al agresiunii omului asupra mediului inconjurator
Poluarea apelor reprezinta conform Conventiei Internationale privind situatia apelor din Europa (Geneva 1961), o modificare directa sau indirecta a compozitiei sau starii apelor unei surse oarecare, ca urmare a activitatii umane, in asa masura incat ele devin mai putin adecvate tuturor sau numai unora din utilizarile pe care le pot capata in stare naturala.
In 1970 dimensiunea globala a poluarii a devenit realitate, iar in 1973 la Conferinta de la Stockholm (1972), Comunitatea Europeana a adoptat primul din programele de actiune in domeniul mediului (1973-1977) prin care s-au stabilit principiile si prioritatile ce vor ghida politica comunitara in viitor. Programul de actiune in domeniul mediului a fost extins si actualizat in 1977, 1983 si 1992. Dintre principiile din programele de actiune ulterioare sunt de retinut:
oprevenirea este mai buna decat remedierea;
oprincipiul "poluatorul plateste", costul prevenirii si refacerii pagubelor aduse mediului trebuind suportat de catre cel care polueaza;
oprotectia mediului este o responsabilitate a tuturor, fiind astfel necesara educatia publicului.
Chiar daca legislatia de protectie a mediului a devenit tot mai severa s-a observat o degradare continua a mediului si anume:
oin domeniul apelor s-au observat ameliorari in ceea ce priveste sursele punctuale de poluare a apelor interioare; s-a observat o crestere a poluarii provenite de la sursele difuze (indeosebi agricultura) ce ameninta calitatea apelor, producand eutrofizarea apelor dulci si poluarea marilor;
odegradarea solurilor, datorita activitatilor industriale, a utilizarii excesive a nitratilor si a namolurilor in agricultura, a practicilor intensive prin utilizarea ingrasamintelor chimice, a pesticidelor si a ierbicidelor;
ocresterea cantitatii de deseuri menajere si industriale si neutilizarea corespunzatoare a posibilitatilor de reciclare si refolosire. 
Conceptul de dezvoltare durabila a devenit punctul central al dezbaterilor privind mediul si dezvoltarea in 1987 prin publicarea raportului Comisiei Mondiale pentru Mediu si Dezvoltare "Our common future" numit si raportul Brundtland.
Dezvoltarea economica si sociala este strans legata de apa. Lipsa apei, deteriorarea calitatii ei sau o cantitate prea mare necesita o abordare sectoriala in gospodarirea apelor. In prezent gospodarirea apelor reprezinta o ramura a activitatii economice a fiecarei tari, cu puternice implicatii sociale urmarindu-se:
oasigurarea cu prioritate a apei pentru populatie;
oasigurarea apei pentru agricultura;
odezvoltarea strategiilor de dezvoltare economica prin reducerea consumurilor de apa, in special in zonele sarace in apa si producerea unei cantitati mai mici de deseuri evacuate in apa;
oprotejarea ecosistemelor vitale: terestre si acvatice.
In 1992 la Dublin cu prilejul Conferintei Internationale a Apei si Mediului au fost formulate cele patru principii fundamentale ale GIRA (Gospodarirea Integrate a Resurselor de Apa):
oapa dulce este o ramura finita si vulnerabila, esentiala pentru sustinerea formelor de viata, asigurarea dezvoltarii si conservarea calitatii mediului;
ogospodarirea apelor trebuie sa se bazeze pe o forma participativa, pe dialog intre utilizatori, furnizori si factorii politici la toate nivelurile;
orolul femeii trebuie sa devina mai important in gospodarirea resurselor de apa;
oapa este un bun economic.
La Rio de Janeiro in acelasi an Agenda 21 adopta apa ca fiind definita ca un bun economic si social.
Directiva Cadru pentru Apa adoptata in iulie 2000 la nivelul Comunitatii Europene stabileste cadrul necesar realizarii obiectivelor politicii durabile in domeniul apelor de suprafata si a apelor subterane cu rolurile urmatoare:
- prevenirea deteriorarii viitoare a ecosistemelor acvatice si consolidarea starii acestora;
- promovarea dezvoltarii durabile a resurselor de apa;
- reducerea progresiva a emisiilor de deseuri in resursele de apa de suprafata;
- asigurarea reducerii progresive a poluarii apelor subterane;
- limitarea efectelor inundatiilor sau a secetelor.
Atat pentru apele de suprafata cat si pentru cele subterane se prevad programe de monitorizare extrem de atent definite, pentru sesizarea modificarilor regimului cantitativ sau calitativ al resurselor de apa.
CAPITOLUL I
GENERALITATI
Apa este un factor important in echilibrele ecologice, iar poluarea acesteia este o problema actuala cu consecinte mai mult sau mai putin grave asupra populatiei.Prin poluarea apei, se intelege alterarea caracteristicilor fizice, chimice si biologice ale apei, produsa direct sau indirect de activitatile umane si care face ca apele sa devina improprii utilizarii normale in scopurile in care aceasta utilizare este posibila inainte de a interveni alterarea.Efectele poluarii resurselor de apa sunt complexe, in functie de natura si concentratia substantelor impurificatoare.Rezolvarea acestor probleme ridicate de poluarea apei se realizeaza prin tratare, prin care se asigura conditii necesare pentru consum.


Fisiere in arhiva (1):

  • Gestiunea Fenomenelor de Poluare Accidentala a Resurselor de Apa.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!