Gestiunea Riscurilor Bancare

Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Oamenii, institutiile, societatile au fost intotdeauna confruntate cu probleme de risc si incertitudine.Progresul societatii contemporane a fost posibil datorita asumarii unor riscuri. 
In special nu ar fi fost posibila cresterea economiei daca certitudinea prima in fata riscului si incertitudinii. De aceea economiile libere contemporane utilizeaza intr-o masura mai mare modele cu conditii de risc si incertitudine decat economiile centralizate. Ca orice activitate economica, activitatea bancara este confruntata cu diverse riscuri. Toate riscurile sunt definite ca pierderi asociate unor evolutii adverse a rezultatelor.
Universul bancar se caracterizeaza prin multiple dimensiuni ale riscurilor care afecteaza performantele. Cum cuplul risc - performantpa este indisociabil in universul bancar, aceasta reflectare a riscurilor se prelungeste in masurarea performantelor.
Gestiunea activa a portofoliilor bancare determina cresterea expunerii la riscuri dintre cele mai diverse de la cele financiare clasice la cele operationale. Existenta constrangerilor reglementare limiteaza intr-o anumita masura posibilitatea de castig a bancilor.
Functionand intr-un mediu de piata confuz, haotic, banca comerciala este expusa in permanenta multiplelor categorii de riscuri financiare si functionale (de credit, dobanda, lichiditate, valuta etc.). Priceperea bancherului de a evalua just riscurile, luand totodata decizii in vederea minimizarii lor, sau acceptarii lor in limite "rationale", admisibile, constituie problema principala a managementului bancar si tema centrala a lucrarii de fata.
Riscurile bancare sunt multiple si multidimensionale si trebuie repertoriate si definite cat mai bine posibil in perspectiva masurarii, gestiunii, urmaririi si controlarii lor. 
Acest demers este clasic, dar problemele sunt importante, iar distinctiile dintre riscuri trebuie sa fie clar precizate.
Gestionarea riscurilor nu este altceva decat ansamblul instrumentelor, tehnicilor si dispozitivelor organizatorice necesare bancii pentru a reusi. Acestea nu sunt stabile, fixe ci intr-o evolutie progresiva: se diversifica, capata noi dimensiuni, devin mai precise si continua sa evolueze odata cu evolutia mediului bancar. Gestionarea riscurilor si gestionarea activelor si pasivelor se adreseaza mai intai riscurilor cuantificabile. Este cazul mai ales al riscurilor financiare (riscuri legate de variatia ratei dobanzii, riscuri legate de asigurarea lichiditatii), riscuri ce se nasc pe pietele financiare si se concretizeaza in evolutii nefavorabile ale situatiei financiare sau rezultatelor institutiei ca urmare a modificarilor inregistrate pe pietele financiare. Alt risc major este riscul de credit ce exprima pierderile cauzate de imposibilitatea clientilor de a-si achita obligatiile fata de banca. El este in general considerat ca un risc comercial, care rezulta din alegerea pietelor si a clientilor, dar are un impact financiar important. Dar nu toate riscurile se preteaza la masuratori. De exemplu, riscurile operationale si/sau tehnice, ce desemneaza toate riscurile generate de disfunctionalitatile interne legate de sistemele informationale sau de procedurile interne si de respectarea lor, pot avea consecinte extrem de importante. Dar, din cauza naturii lor non-financiare, tehnicile de gestionare in acest domeniu au mai cu seama un impact indirect, contribuind la ameliorarea sistemelor de urmarire a operatiunilor si la precizarea regulilor de respectare. 
In scopul asigurarii si mentinerii credibilitatii si viabilitatii sistemului bancar, bancile sunt responsabile pentru organizarea si controlul activitatii lor, administrarea riscurilor semnificative.
Gestionarea riscurilor are ca obiectiv optimizarea riscurilor si performantelor si
planificarea dezvoltarii si finantarii lor cu consecventa. Cele patru scopuri principale ale gestionarii riscurilor sunt:
1. asigurarea perenitatii institutiei, prin evaluarea riscurilor, care se traduc mai
devreme sau mai tarziu in costuri viitoare.
2. extinderea controlului intern al urmaririi performantelor prin supravegherea
riscurilor asociate si posibilitatea compararii performantelor intre centrele de responsabilitate, clienti, produse, tinand cont de riscurile asociate.
3. facilitatea pretului deciziei pentru operatiuni noi prin cunoasterea riscurilor, si, in
particular, permiterea facturarii lor la clienti.
4. reechilibrarea portofoliilor de activitati sau a portofoliilor de operatiuni pe baza
rezultatelor si efectelor diversificarii portofoliilor. In aceasta optica, chiar o activitate mai
putin rentabila se justifica daca ea reduce riscul de ansamblu.
Banca centrala, la randul ei, se implica in controlul riscurilor stabilind un raport
maxim intre creditele acordate si fondurile proprii ale bancii.
Managementul riscurilor cu care se confrunta bancile presupune: prevenirea riscului, masurarea riscului si gestiunea propriu-zisa a acestuia. Pentru a determina cat de bine sunt identificate, masurate, monitorizate si controlate riscurile, trebuie evaluate sistemele de gestiune a riscului prin verificarea si evaluarea politicilor, proceselor, personalului si sistemelor de control.
Capitolul 1. Sistemul bancar la nivel international. 
1.1.Structura sistemului bancar international
Desi este compus dintr-o multitudine de banci, numai cateva sute dintre bancile Sistemului Bancar International au o participare internationala semnificativa. Din studiile efectuate pana in prezent, cu privire la centrul financiar Londra, s-a constatat ca gradul de concentrare a activitatii bancare este tot mai ridicat: de la 50 de mari banci din Londra - dintr-un total de 500 banci - care controlau peste 66% din totalul angajamentelor bancare internationale in anul 1985, fata de 72% in urma cu 10 ani.
Aceste banci pot fi clasificate in mai multe familii, in functie de competentele detinute in tarile de origine, si anume:


Fisiere in arhiva (1):

  • Gestiunea Riscurilor Bancare.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!