Gestiunea Riscurilor in Bancile Comerciale din Republica Moldova

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE.4
CAPITOLUL I . BAZELE TEORETICE A RISCURILOR BANCARE.7
1.1. Consideratii generale privind conceptul de risc.12
1.2. Clasificarea riscurilor bancare .12
1.3. Metode de management a riscurilor bancare.23
CAPITOLUL II. ANALIZA SI SPECIFICUL RISCURILOR BANCARE.27
2.1. Analiza riscului de creditare.27
2.2. Analiza riscului de lichiditate.32
2.3. Analiza riscului ratei dobinzii.39
2.4. Analiza riscului valutar.42
2.5. Analiza riscului de solvabilitate.49
CAPITOLUL III. SPECIFICUL GESTIUNII RISCURILOR.,.53
3.1.Gestiune riscului bancar in cadrul B.C."VICTORIA BANK" S.A.53
3.2.Impactul riscurilor asupra performantelor bancare.65
CONCLUZII SI RECOMANDARI .70
BIBLIOGRAFIE.73 
ANEXE.75


Extras din licenta Cum descarc?

"Riscul este conditia oricarui succes" 
L. De Broglie.
INTRODUCERE
Actualitatea temei de cercetare. Perioada de tranzitie la economia de piata impune sistemului bancar sa se restructureze fundamental, atit din punct de vedere al proprietatii, cit si al instrumentariului si tehnicilor
de lucru. Din punct de vedere al managementului riscului bancar aceste perturbatii de trecere de la o stare economica la alta impun existenta unor puternice dezechilibre intre ramurile economiei nationale si intre diferite zone geografice, instabilitatea financiara, distorsiuni monetare,
inflatie ridicata si deprecierea monedei nationale pe piata valutara.Dependenta bancilor fata de sistemul economic determina ca nivelul general al riscului stabilit pentru aceasta sa nu poata fi mai mic decit cota de risc a tarii, determinata de performantele oglindite in indicatorii macroeconomici elaborati periodic (PIB, soldul balantei de plati, nivelul rezervelor valutare). Managementul riscului in sistemul bancar national are un anumit specific impus de situatia economiei in tranzitie, dar si de particularitatile mediului bancar intern.
La momentul actual, problema managementului riscurilor devine din ce in ce mai actuala. In acelasi timp, insasi notiunea risc devine tot mai putin clara, mai complicata si discutabila. In prezent exista peste o suta de definitii ale notiunii de risc.Unele dintre ele sunt mai generale si universale, altele sunt mai mult legate de specificul problemelor cercetate.
Dar ele toate sunt unite printr-o trasatura comuna - concentrarea asupra manifestarii externe a riscului, ceea ce in final se reduce la teoria probabilitatii. In cazul dat, nu are loc dezvaluirea naturii riscului, surselor sale de provenienta. Dar numai intelegerea surselor de provenienta, a cauzelor de aparitie a unui eveniment ne permite sa-l influentam sau (in cazul nostru) sa administram riscul.
Cu toate ca notiunea de risc apare la intersectia mai multor domenii stiintifice, in focusul acestei teze se afla riscurile bancare, problema managementului acestora devenind extrem de actuala.
Este necesar de remarcat ca pentru bancile comerciale din Republica Moldova riscurile deja nu mai constituie o abstractie. Pe parcursul ultimilor 15 ani, sistemul bancar national nu o data a trecut prin perioadele de criza, care au demonstrat diferite tipuri de riscuri bancare si marimea pierderilor cauzate de ignorarea lor.
Ca rezultat, din punctul de vedere al dirijarii riscurilor, piata bancara a devenit cea mai ajustata (reglata) din partea organelor de supraveghere. Banca Nationala a Moldovei urmarind cerintele Comitetului de Supraveghere Bancara de la Basel deja demult a introdus sistemul fortat de control al riscurilor (cu toate ca el nu poarta astfel de denumire), care prevede: formarea fondului rezervelor obligatorii pentru depozitele atrase; formarea rezervelor pentru reducerile pentru pierderi la credite; cerintele fata de structura portofoliului de credite; cerintele fata de marimea minima necesara a capitalului normativ total; limitele la pozitia valutara deschisa etc.
Sunt oare toate aceste masuri, luate de BNM, suficiente pentru dirijarea riscurilor in bancile comerciale din Moldova, sau un spectru complet al riscurilor bancare poate fi evidentiat numai de o anumita banca comerciala? Din care considerente putem afirma ca dirijarea riscurilor bancare este posibila si necesara?
In opinia noastra, doar descoperind geneza riscului bancar, putem da raspuns la intrebarile privind managementul riscurilor, ceea ce a determinat obiectivele si scopurile tezei.
Asuma-ti riscuri. Daca invingi, vei 
fi fericit; daca pierzi, vei fi intelept. 
(Anonim)
CAPITOLUL I . BAZELE TEORETICE A RISCURILOR BANCARE
1.1. Consideratii generale privind conceptul de risc
Oamenii, institutiile, societatile au fost intotdeauna confruntate cu probleme de risc si incertitudine. Progresul societatii contemporane a fost posibil datorita asumarii unor riscuri. De aceea, economiile libere contemporane realizeaza intr-o masura mai mare modele cu conditii de risc si incertitudini decit economiile centralizate. 
Astfel, din cele mai vechi timpuri, problematica riscurilor si incertitudinii a preocupat atat lumea specialistilor, cit si lumea practicienilor si a oamenilor de rind.
Riscurile sunt inerente in toate tranzactiile, dar sunt rare cazurile in care acestea sunt complet eliminate. De aceea este important, pe cit posibil , ca riscurile sa fie intelese si evaluate intr-o maniera logica si explicita. In anumite acceptiuni prin risc se intelege manifestarea unei instabilitati ce rezulta din alegerea unui obiectiv gresit. Astfel riscul apare in dependenta de un obiectiv ales precum si in legatura cu cauzele concrete ale obiectivului gresit ales. Riscul poate fi privit si sub aspectul pericolului /pierderii pe care il / o genereaza o decizie gresita in opozitie cu o alta decizie ce ar fi fost mai buna.
Intr-o alta acceptiune riscul poate fi privit si sub aspectul posibilitatii aparitiei unei pierderi dar trebuie abordat in opozitie cu posibilitatea aparitiei unui castig. In urma unei decizii financiare rezultatul poate fi sau castig sau pierdere, in primul caz fiind vorba de "sansa" iar in al doilea caz este vorba de "risc".
Ca orice activitate, si cea bancara este supusa riscurilor, dintre cele mai diverse. De aceea, riscul exista permanent, el insoteste ca o umbra toate afacerile bancii si se produce sau nu, in functie de conditiile care i se creeaza.
Orice operatiune financiara se considera riscanta, daca eficienta ei e incerta, adica nu se cunoaste in momentul incheierii tranzactiei. Astfel riscul fiind caracteristic aproape tuturor tranzactiilor de pe piata financiara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Gestiunea Riscurilor in Bancile Comerciale din Republica Moldova.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. E.Prehoveanu - Economie Politica, Ed. Sylvi, 1999 ,
2. D.Ciucur, I.Nastase, C.Popescu -Economie , Ed.Economica 2001,
3. Cezar Basno, Nicolae Dradac, Constantin Floricel - Moneda, Credit,Banci , Ed.Didactica si Pedagogica, 2002,
4. D.Tudorache - Moneda, Banci, Credit , Ed.Sylvi, 1999,
5. C.Floricel - Relatii valutare financiare internationale, Ed Novicel, 2003,
6. Costica Ionela - Politica Monetara,ed.Economica, 2002,
7. Nicolae Dardac, Cezar Basno - Operatiuni bancare, Ed. Didactica si Pedagogica, 1996,
8. Vasile Dedu - Gestiune si audit financiar, Ed. Economica, 1999,
9. Mariana Diaconescu - Banci, sisteme de plati, riscuri, Ed. Economica1999,
10. I.Bogdan - Managementul financiar-bancar, Ed. Economica, 2002,
11. Kiritescu, C.C.Dobrescu, E.M. - Bancile - mica encicolpedie, Ed.Expert, 1998,
12. Eugen Radulescu - Inflatia, marea provocare, Ed. Enciclopedica, 1999,
13. Luminita Roxin - Gestiunea riscurilor bancare, Ed. Didactica si Pedagogica, 1997,
14. Dimitris N. Chorafas, (2004), Economic Capital Allocation with Basel II. Cost and Benefit Analysi, Butterworth-Heinemann, London,
15. Duffie, Darrell & Kenneth J. Singleton (2003), Credit Risk: Pricing, Measurement, and Management, Princeton University Press, Princeton,
16. Greenbaum, S.I., Thakor, A.V. (1995), Contemporary Financial Intermediation, Dryden Press, Fort Worth,
17. Hans Visser, (2000), A Guide to International Monetary Economics, University Press, Cambridge,
18. Hasan, I. H., William C. (2003), Research in Banking and Finance, Elsevier Science Ltd., Kidlington, Oxford,
19. Ilie Mihai (2003), Tehnica si managementul operatiunilor bancare, Editura Expert, Bucuresti, pag. 478
20. Ionescu, Lucian(1996) Bancile si operatiunile bancare, Editura Economica, Bucuresti, pag.13,
21. Jianu, J. (2007), Evaluarea, prezentarea si analiza performantei intreprinderii. O abordarea din prisma Standardelor Internationale de Raportare Financiara, Editura CECCAR,
22. Lobez, F. (1997), Banques et marches du credit, Ed. PUF, Paris,
23. Makin A. J, (2000), Global Finance and the Macroeconomy, Palgrave, New York,
24. Nitu, Ion (2002), Principii ale profitabilitatii bancare, Editura Expert, Bucuresti, pag 17,
25. Opritescu, Marin (2006), Managementul Riscurilor si performantelor bancare, Editura Universitaria Craiova,
26. Predescu, Iuliana (2005), Activitatea bancara intre performanta si risc, Editura Expert, Bucuresti, pag.73-80,
27. Isaic-Maniu, I.(2006) - Caracterizarea statistica a riscului: concepte, tehnici, aplicatii, Editura ASE, Bucuresti. 
28. Jarrow, R.A.(2003) - Modern risk management. A history, Risk Books 
29. Jan S. Hogendorn, Economic Development, Third Edition Harper Collins College Publishers, Inc. 1996, p.594. 
30. Jeucken, M.H.A., Sustainable Finance and Banking. The financial sector and the future of the Planet, Earthscan Publishing, London, UK, 2001. 
31. Jeucken, M.H.A.(2004), - Sustainability in Finance. Banking on the planet, Eburon, Delft, The Netherlands. 
32. Matis, E.A.(2009) - Managementul performantelor si riscului in bancile comerciale din Romania, Ed. Casa Cartii de Stiinta, Cluj Napoca, 
33. Mutu S.(2012) - Contagiunea pe piata bancara europeana, Editura Casa Cartii de Stiinta , Cluj-Napoca,
34. Opritescu, M. (2007) - Managementul riscurilor si performantelor bancare, Editura universitaria, Craiova,
35. Radoi M.A. (2009) - Gestiunea bancara, Editura economica, Bucuresti, 
36. Dedu V. (2008) - Gestiune si audit bancar, Editura economica, Bucuresti, 
37. www.bnm.md,
38. www.victoriabank.md ,
39. http://ru.scribd.com/doc/86246960/Modelarea-Deciziilor-Bancare,
40. www.bnm.org/files/index_23181.pdf .


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!