Giardioza in Judetul Buzau

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 2
CAPITOLUL I - Stadiul actual al cunoasterii in domeniul temei abordate
1.1. Aspecte generale privind parazitii intestinali 
1.2. Particularitati ale parazitului Giardia lamblia 
CAPITOLUL II - Material si metoda
2.1. Obiective 
2.2. Materialul studiat 
2.3. Determinari efectuate 
2.4. Analiza si interpretarea datelor 
CAPITOLUL III - Conditiile generale in care s-au efectuat cercetarile
3.1. Date generale asupra laboratorului din care provin datele 
26
CAPITOLUL IV - Rezultate obtinute
4.1. Incidenta imbolnavirilor cu Giardia lamblia in anii 2011-2012 in judetul Buzau 
4.2 Rezultate privind infestarea cu Giardia lamblia la categoria de varsta 0-19 in judetul Buzau in anii 2011-2012 
4.3 Studii de caz efectuate in laboratorul Clin-Expert in judetul Buzau in perioada 2011-2012 la categoria de varsta 0-19 
4.4 Rezultate privind infestarea cu Giardia lamblia la categoriile de varsta 20-49 si 50-55 in judetul Buzau in anii 2011- 2012 
4.5 Studii de caz efectuate in laboratorul Clin-Expert in judetul Buzau in perioada 2011-2012 la categoria de varsta 20-49 
4.6. Studii similare in alte judete ale Romaniei 
CONCLUZII 44
BIBLIOGRAFIE 46


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Parazitii intestinali sunt specii vii care traiesc in interiorul unui organism viu (gazda), care se hranesc cu substantele nutritive ale acestuia.
In organismul uman exista peste o mie de paraziti intestinali, unii au dimensiuni foarte mici, microscopice, iar altii pot fi observati cu ochiul liber.
La oameni intalnim doua grupe majore de paraziti intestinali. Prima grupa cuprinde protozoare, care sunt organisme unicelulare precum Giardia lamblia, Entamoeba histolica, Blastocystis hominis, Cryptosporidium parve. In cea dea doua grupa intra helmitii, acestia fiind oraganisme pluricelulare precum: tenile, oxiurii, limbricii. Helmintii au o lungime variata pornind de la cativa milimetrii pana la cativa metrii si se hranesc cu continutul intestinului sau cu sangele din peretii intestinali.
Parazitii pot utiliza mai multe cai pentru a ajunge in organismul uman. De exemplu ei pot ajunge prin consumul de alimente si apa contaminate, prin consumul de carne cruda sau insuficient preparata dar si printr-o igiena corporala precara, in special prin spalarea necorespunzatoare a mainilor.
Principala cale de trasmitere a Giardiei este prin consumul de apa contaminata precum si prin maini murdare.
Cele mai cunoscute boli produse de organismele parazite la om sunt: giardioza, amibioza, ascaridioza, oxiuraza, teniaza.
Giardioza este o parazitoza determinata de un protozor flagelat de dimensiuni microscopice care este cunoscut sub numele de Giardia intestinalis sau Giardia lamblia de unde si denumirea sinonima de lambliaza. Transmiterea parazitului se face pe cale digestiva si care clinic poate fi asimptomatica sau poate aparea insotita de simptomatologie digestiva sau extradigestiva mai grava sau mai usoara. Parazitul se prezinta sub doua forme: vegetativa si chistica.
Forma vegetativa, trofozoidul populeaza cel mai frecvent intestinul subtire, dar in anumite conditii si stomacul, intestinul gros si caile biliare. Cea dea doua forma este cea chistica ce rezulta din cea vegetativa. Este forma de rezistenta a parazitului care, intermitent, apare in scaune. Forma chistica reprezinta forma de rezistenta si infestare. Inghititi parazitii se dechisteaza, apare forma vegetativa care incepe sa se inmulteasca in organismul noii gazde.
Acest tip de parazitoza este mai frecventa la varste mici dar poate sa apara la adulti si chiar la varsnici.
Actuala lucrare a fost realizata cu scopul analizarii gradului de infestare cu giardioza in judetul Buzau si stabilirea unor corelati intre factorii de risc varsta, sex si mediul de provenienta. Majoritatea fotografiilor din lucrare sunt originale, fiind realizate la laboratorul Clin-expert din judetul Buzau.
Doresc sa-i multumesc doamnei Asist. univ. dr. Mala-Maria Stavrescu-Bedivan pentru cunostintele pe care mi le-a transmis si pentru modul in care m-a indrumat in elaborarea acestei lucrari, si doamnei Georgeta Dumitrache, aceasta fiind cea care mi-a pus la dispozitie baza de date de la laboratorul Clin-Expert din judetul Buzau. 
CAPITOLUL I
STADIUL ACTUAL AL CUNOASTERII IN DOMENIUL TEMEI ABORDATE
1.1 Aspecte generale privind parazitii intestinali
Parazitii intestinali populeaza tractul gastrointestinal. La oameni, se raspandesc cel mai frecvent din cauza igienii deficitare, prin contactul cu animalele infectate, sau prin alimente ce contin paraziti si sunt gatite necorespunzator. Bolile parazitare sunt foarte raspandite. In orase, in mediu urban, mai putin circa 15% iar in mediul rural infestarea este mai mare aproximativ 85%. Parazitii intestinali patogeni pentru om fac parte fie din grupa protozoarelor, fie a helmitilor (viermi intestinali).
Protozoarele se clasifica astfel: Amibe (Entamoeba histolytica, Entamoeba coli, Dientamoeba fragilis), Flagelate (Giardia intestinalis, Trihomonas vaginalis, Trihomonas hominis, Trihomonas tenax, Chilomastix mesnili), Flagelate sanguine si tisulare (Leishmania donovani, Trypanosoma cruzi), Ciliate (Balantidium coli), Sporozoare (Toxoplasma gondii, Plasmodium, Microsporidia).
Helmintii sunt clasificati in: Trematode (Fasciola hepatica), Cestode (Taenia solium, Taenia saginata, Echinococcus granulosus, Diphyllobotrium latum), Nematode (Ascaris lumbricoides, Enterobius vermicularis, Trichuris trichiura, Trichinella spiralis, Ancylostoma duodenale).


Fisiere in arhiva (1):

  • Giardioza in Judetul Buzau.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!