Globalizarea Afacerilor in Transportul Aerian International

Extras din licenta Cum descarc?

CAP.I ABORDARI CONCEPTUALE 
1.1. Globalizarea - notiuni generale
Transportation is the industry that connects other industries 
It's the key to globalization
Lawrence H. Summers
Secretary, U.S. Department of Treasury
International Transportation Symposium, Washington 2002
Nu exista o definitie a globalizarii intr-o forma universal acceptata, si probabil nici definitiva. Motivul rezida in faptul ca globalizarea subinclude o multitudine de procese complexe cu o dinamica variabila atingand domenii diverse ale unei societati. Ea poate fi un fenomen, o ideologie, o strategie, sau toate la un loc.
Globalizarea este termenul modern folosit la descrierea schimbarilor in societati si in economia mondiala care rezulta din comertul international extrem de crescut si din schimburi culturale. Descrie cresterea comertului si a investitiilor datorita caderii barierelor si interdependentei dintre state. In context economic, este des intalnita referirea aproape exclusiva la efectele comertului si in particular la liberalizarea comertului sau la liberul schimb.
Haosul cu care ne confruntam astazi deriva din faptul ca, pornind de la dezvoltarea tehnologica si economica, ale carei origini provin in special din Statele Unite, un numar important al activitatilor umanitatii se situeaza pe o scala si un orizont atat de mari, incat au depasit granitele nationale, in limitele carora statele suverane isi exercita dreptul la guvernare. Acest fenomen a fost denumit globalizare, un termen care ascunde mai multe decat lasa sa se inteleaga. Pe masura ce domeniul activitatilor umane se extinde dincolo de reglementarile statului-natiune, legalitatea si regulile au devenit prea stramte.
Noii jucatori au trebuit sa faca fata provocarii iscate de guvernarea de tip monopol; au aparut corporatiile multinationale, pietele financiare globale, organizatiile non guvernamentale, dar si organizatii criminale si retele teroriste internationale.
Activitatea acestor noi jucatori nu este acoperita de legile internationale, care se bazeaza pe intelegeri formale intre statele-natiune, pentru ca acestea nu au fost capabile pana acum sa gaseasca un teren comun pentru intelegeri care vizeaza problema globalizarii.
Intre 1910 si 1950 o serie de schimbari economice si politice au redus dramatic volumul si importanta fluxurilor comerciale internationale. Dar incepand cu primul razboi mondial si continuand cu cel de-al doilea razboi mondial, cand au fost create FMI si GATT, trendurile s-au inversat. In mediul de dupa cel de-al doilea razboi mondial, stimulat de catre institutii economice internationale si programe de reconstructie si dezvoltare, comertul international a crescut brusc. Incepand cu anii '70 efectele acestui tip de comert deveneau mult mai vizibile atat in privinta beneficiilor, cat si ca efecte distrugatoare.
Chiar daca aceste trei aspecte sunt intretesute, este util sa distingem efectele globalizarii in fiecare din mediile economice, politice si culturale. Alt aspect cheie al globalizarii este schimbarea in tehnologie si inovatie in special in sectoarele transporturilor si telecomunicatiilor, despre care se crede ca au ajutat la crearea satului global primordial. Mondializarea este o miscare mondiala care nu include liberalizarea. Mondializarea este mai mult declararea unui teritoriu specific - un oras, un municipiu, un stat, de exemplu - ca teritoriu international, mondial, cu responsabilitati si drepturi la scara internationala.
1.1.1. TIPURI DE GLOBALIZARE
Redus la conceptele economice se poate spune ca globalizarea contrasteaza cu nationalismul economic si cu protectionismul. Este inrudita cu economia de piata libera si neo-liberalismul. Imparte o parte din caracteristici cu internationalizarea si este deseori interschimbabila, chiar daca unii prefera sa foloseasca termenul de globalizare pentru largirea gaurilor din granitele nationale sau statale. Globalizarea ajuta la formarea statului global cu o mai mare apropiere intre diferite parti ale lumii odata cu cresterea posibilitatilor de schimburi personale, intelegere mutuala si prietenie intre cetateni "internationali", si crearea civilizatiei globale.
Globalizarea economica - patru aspecte se refera la globalizarea economica ce indica patru tipuri de fluxuri peste granite, si anume fluxuri de bunuri/servicii, de exemplu liber schimb, fluxuri de persoane (migratia), de capital si de tehnologie. O consecinta a globalizarii economice este imbunatatirea relatiilor dintre dezvoltatorii aceleiasi industrii din diferite parti ale lumii (globalizarea unei industrii), dar si o erodare a suveranitatii nationale asupra sferei economice. FMI-ul defineste globalizarea ca si "cresterea in interdependenta economica a tarilor din intreaga lume prin cresterea volumului si a varietatii tranzactiilor de bunuri si servicii peste granite, fluxul de capital international mult mai liber si mai rapid, dar si o difuziune mai larga a tehnologiei."(FMI, World Economic Outlook, mai 1997). Banca Mondiala defineste globalizarea ca "Libertatea si capacitatea indivizilor si a firmelor de a initia tranzactii economice voluntare cu rezidenti ai altor tari".
In Management, globalizarea este un termen de marketing sau de strategie care se refera la aparitia unor piete internationale pentru bunuri de consum caracterizate de nevoi si gusturi similare ale clientilor, reusind astfel, de exemplu, sa vanda aceleasi masini sau sapunuri sau produse alimentare prin campanii de publicitate similare, unor persoane ce apartin unor culturi diferite. Aceasta uzanta contrasteaza cu internationalizarea, care descrie activitatile companiilor multinationale ori in instrumente financiare, marfuri, ori in produse care sunt exclusiv destinate pietelor locale.
In domeniul software, globalizarea este termenul tehnic ce combina procesele de internationalizare si localizare. Efectele negative asupra companiilor multinationale axate pe profit - folosirea unor metode legale si financiare sofisticate de a atinge limitele legilor si standardelor locale pentru a controla balanta dintre munca si servicii ale unor regiuni inegal dezvoltate si a le intoarce impotriva lor. Raspandirea capitalismului din tarile dezvoltate catre tarile in curs de dezvoltare.
"Conceptul de Globalizare se refera la micsorarea lumii si la marirea gradului de constientizare a lumii ca un intreg" - Roland Robertson.


Fisiere in arhiva (1):

  • Globalizarea Afacerilor in Transportul Aerian International.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!