Globalizarea Economiei

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Cu siguranta, deficientele si riscurile globalizarii pot constitui obiectul multor ore de discutii, poate fi admisa si varianta aderarii la miscarea antiglobalistilor, dar ... "Daca nu poti sa combati, incearca sa dirijezi", spune o intelepciune... De fapto, azi castiga acela care, impacandu-se cu ideea ireversibilitatii, accepta "regulile jocului", se adapteaza si culege roadele ei...
Analizand situatia in economia mondiala, subliniem ca globalizarea ei a avut loc in primul rand in domeniul pietelor financiare. In rezultat, datorita dezvoltarii tehnologilor in comunicatie, au aparut asa fenomene care nici intr-un mod nu mai pot fi controlate de catre stat, a dus la necesitatea crearii unei organizatii internationale. Specialistii atrag atentia la asa factori: volumul comertului in valuta prin virament, care constituie 1,2 trilioane dolari pe zi, depaseste de mai bine de zece ori necesitatea finantarii comertului. Volumul nominal al tranzactiilor derivative se exprima inca zece ani in urma intr-o suma inimaginabila de 58 trilioane dolari. In acelasi timp rezervele valutare a tuturor bancilor centrale din lume, care ar putea fi folosite in scopul stabilizarii, se estimau doar la cifra de 1,4 trilioane dolari. Aceste date denota faptul ca in lume activeaza ,,jucatori globali", care sunt in deplina stare de a-si masura puterile cu state. La momentul actual sectorul real al economiei asigura aproximativ 20% Produsului Intern Brut. In schimb au inflorit asa directii ca sfera financiar - bancara, sfera prestarii serviciilor, informatica, in special elaborarea programelor pentru computere. In ce priveste miscarile de capital acesta se indreapta spre locurile unde pana acum cheltuielile de productie au fost mai joase (in tarile tropicale ale Asiei de Sud - Est si a Asiei de Sud, Americii Latine/ forta de munca ieftina la care se adauga si clima calda, datorita carora se micsoreaza cheltuielile pentru constructiile capitale); pe de alta parte, si intr-o masura considerabil mai mare, acesta se indreapta spre domeniile unde este posibila o circulatie a acestuia cat mai rapida - acesta in primul rand este sectorul financiar - bancar.
Acest fapt a si determinat actualitatea temei investigatiilor din teza de magistru. Alegerea acestei temei a fost dictata nu numai de actualitatea ei, dar si de interesul personal (macroeconomia si geopolitica), fiind efectuata in dependenta de posibilitatile de realizare a planului preconizat. 
Scopul lucrarii este studierea esentei proceselor de globalizare economiei mondiale si adoptarea sistemului financiar-bancar la conditiile acestora.
Sarcinile - depistarea esentei, nucleului globalizarii economiei mondiale, analiza cai si posibilitati adaptarii sistemului financiar-bancar a Republicii Moldova la conditiile proceselor de globalizare.
Obiectivul si sarcinile determina structura tezei de magistru. Ea este constituita din introducere, trei capitole, incheiere si lista literaturii consultate. Toata lucrarea (in scopul evitarii unei simple expunere a teoriei) este bazata pe dezmembrarea, divizarea pe componente a tuturor fenomenelor si tendintelor descrise. Depistarea esentei si divizarea compacta a oricarui fenomen necesita o analiza minutioasa, aceasta fiind sarcina primordiala a lucrarii de licenta.
Capitolul intai se refera la baza si descrierea esentei globalizarii economiei mondiale. Consecutivitatea rationamentelor expuse este traditionala si cuprinde radacinile istorice, particularitatile, diversificarea formelor globalizarii. De asemenea este atrasa atentie i pentru unele aspecte ale relatiilor economice internationale si a institutiilor bancare.
Capitolul doi este dedicat analizei situatiei actuale a sistemului financiar - bancar al Republicii Moldova. O atare atentie este dedicata originii acesteia, sunt detailat analizate atat conceperea acesteia cat si dezvoltarea in perioada de tranzitie. 
In Capitolul trei s-a facut ,,incercarea" de a da recomandari respective cu privire la adaptarea sistemului financiar - bancar al Republicii Moldova la conditiile proceselor de globalizare. Recomandarile se bazeaza atat pe studiul experientei statelor cu sistem financiar bancar dezvoltat, cat si pe analiza recomandarilor specialistilor in domeniu. Notiunea de ,,incercare" este folosita in sensul, ca cu cat este mai inalt si mai complicat fenomenul, cu cat este mai multidimensional, cu atat mai greu de recomandat ceva. Iar referitor la complicatiile legate de adaptarea sistemului financiar - bancar la conditiile globalizarii inca nimeni nu s-a indoit. 
In incheiere sunt redate principalele concluzii, trase in procesul de elaborare a lucrarii de licenta (concluzii succinte sunt expuse si pe parcursul intregii lucrari de licenta).
In bibliografie este inclusa doar o mica parte din literatura consultata. Evident, rationamentele referitoare la adoptarea sistemului financiar-bancar al RM la conditiile proceselor de globalizare sunt bazate si pe cunostintele obtinute anterior, pana la elaborarea tezei de licenta si este imposibil de a mentiona toate sursele, din care s-a format conceptia mea, atitudinii mele fata de tematica tezei.
Subiectul investigatiilor din cadrul lucrarii de licenta il constituie procesele globalizarii economiei mondiale si adoptarea sistemului financiar-bancar.
Obiectul investigatiilor este descrierea principalelor manifestari ale fenomenelor mentionate anterior.
Drept baza teoretica si metodica a investigatiilor a servit teoria generala si conceptiile globalizarii economiei mondiale si sistemului financiar-bancar. In teza de licenta se fac referinte la lucrarile stiintifice ce iau in dezbatere anume aceasta problema atat ale economistilor din Moldova, cat si din tarile de peste hotare. Sunt folosite, de asemenea, elaborari metodice ale organelor de specialitate si a diferitor institutii de profil. 
In procesul investigatiilor au fost aplicat urmatoarele metode: ale stiintelor generale (logice si de analiza), specifice - economice (comparatii, generalizari) si economico-matematice.
Ca baza factologica au servit editiile organelor si institutiilor specializate. Aceasta teza de magistru include 100 pagini de text, lista literaturii consultate, expusa in 3 pagini, rezumatul in rusa si engleza si anexe (un grafic, 12 diagrame si 17 tabele).
1. REORGANIZAREA ECONOMIEI MONDIALE
1.1 GLOBALIZAREA ECONOMIEI MONDIALE
In prezent in randul analistilor vietii economice internationale contemporane, s-a conturat o larga convergenta de opinii in aprecierea faptului ca lumea s-a schimbat profund, ca se afla intr-o tranzitie politica si economica majora si ca deceniul anilor '90 a fost unul - sub numeroase aspecte - cu totul diferit de cel precedent si deosebit de dificil in privinta "administrarii" noianului de probleme complexe ivite pe scena relatiilor economice internationale.
Intr-un sens larg, globalizarea economiei mondiale poate fi definita ca fiind procesul deosebit de dinamic al cresterii interdependentelor dintre statele nationale, ca urmare a extinderii si adancirii legaturilor transnationale in tot mai largi si variate sfere ale vietii economice, politice, sociale si culturale si avand drept implicatie faptul ca problemele devin mai curand globale decat nationale, cerand la randul lor o solutionare mai curand globala decat nationala.
O definitie asemanatoare este prezentata si intr-un raport al Fondului Monetar International din 1997: fenomenul globalizarii economiei mondiale reprezinta integrarea internationala aflata in stransa crestere, atat a pietelor de bunuri si servicii, cat si a celor de capital.[41;8]


Fisiere in arhiva (1):

  • Globalizarea Economiei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!