Globalizarea si Conditiile de Munca in Tarile in Curs de Dezvoltare. Studiu de Caz Indonezia

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul 1 Globalizarea 4
1.1. Formele Globalizarii 4
1.2. Globalizarea economica 6
1.2.1.Cauzele globalizarii economice si formele de manifestare 7
1.2.2. Componente ale globalizarii economice 9
Capitolul 2 Efectele globalizarii asupra conditiilor de munca 13
2.1. Liberalizarea comertului si conditiile de munca 14
2.2. Liberalizarea comertului si drepturile muncitorilor 16
2.3. Piata muncii si reglementarile 18
Capitolul 3 Globalizarea si conditiile de munca in Indonezia 22
3.1. Globalizarea in Indonezia 23
3.1.1.Primul val 23
3.1.2. Valuldoi 25
3.1.3. Criza asiatica 27
3.1.4. Revenirea din criza 28 
3.2. Activitatea anti-sweatshop in Indonezia. 30
3.3. Conditiile de munca in Indonezia 37
3.3.1. Studii economice 38
3.3.2. Cadrul legislativ 39
3.3.3. Analiza a doua firme 40
3.4. Analiza empirica asupra conditiilor de munca 44
3.4.1. Datele 44
3.4.2. Diferente salariale dintre industrii 48
3.4.3. Masuratori calitative privind conditiile de munca 51
Concluzii 53
Bibliografie 55


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Globalizarea , definita ca desfintarea barierelor din calea comertului migratiei si investitiilor peste hoatare. , afecteaza direct atat muncitorii din tarile dezvoltate cat si din tarile in curs de dezvoltare. Chiar daca majoritatea comertului si investitiilor se desfasoara intre tarile industrializate , rata de crestere a acestor interactiuni este mai mare in tarile in dezvoltare. Acesasta situatie prezinta atat oportunitati cat si riscuri pentru muncitorii din tarile sarace.
In ultimele doua decenii pietele muncii din intreaga lume au devenit din ce in ce mai integrate. Schimbarile politice si reformele economice au transformat China India Indonezia si fostele tari ale blocului comunist , implicand efectiv consistenta forta de munca a acestora in economii de piata. In acelasi timp , dezvoltarea tehnologiilor , combinata cu inlaturarea progresiva a restrictiilor privind comertul si fluxurile de capital transfrontaliere , au permis ca procesele de producere sa fie relocate mai departe de pietele tinta pentru un numar tot mai mare de produse si servicii. Procesul de alegere a locatiei centrului de productie a devenit mai receptiv fata de costurile relative cu forta de munca 
Unii critici au afirmat ca presiunea competitiva impusa de concurenta internationala este probabil sa creeze un trend descendent cu privire la standardele de munca pe plan global. Adeptii anti-globalizare au afirmat frecvent ca competitia indusa de globalizare determina firmele sa ignore standardele de munca in efortul lor de a reduce costurile. Acesta este unul din nenumaratele motive de ingrijorare ale populatiei si care cauzeaza o atitudine negativa fata de procesul globalizarii. Aceasta lucrare incearca sa ofere dovezi care sa combata diferitele scenarii negative , atat printr-o analiza a literaturii din domeniu cat si prin masuratori la nivel de tara. Indonezia este aleasa ca tara studiata deoarece reprezinta una din cele mai mari piete ale muncii iar intervalul relativ scurt al procesului de liberalizare ar putea reliefa mai usor unele efecte ale globalizarii asupra conditiilor de munca.
Scopul acestei lucrari este sa ofere globalizarii, un concept care se identifica in mintea multor oameni cu firmele multinationale si cu capitalismul lacom si care ar exploata pe oricine , o imagine mai umana prin prisma efectelor benefice pe care le are asupra conditiilor de munca in intreaga lume si in special in tarile in dezvoltare.
Capitolul 1
Globalizarea
Intensificarea globalizarii constituie trasatura fundamentala a economiei mondiale la inceputul secolului XXI. Ea se caracterizeaza prin accentuarea tendintei de reducere si eliminare a barierelor dintre economiile nationale, precum si amplificarea legaturilor dintre aceste economii. Desi este unul dintre cei mai utilizati termeni in literatura de specialitate, nu se poate spune ca exista o definitie general acceptata.
Pe masura ce devine tot mai mult o realitate contemporana , globalizarea ajunge sa fie si cel mai controversat concept in literatura economica si politica internationala.Traim intr-o lume globalizata , si totusi nu exista inca un consens cu privire la ceea ce inseamna globalizare. Pentru unii, inseamna accesul la Internet; pentru altii, posibilitatea de a munci in strainatate. Pentru multi , globalizarea inseamna sa poti cumpara din Romania un tricou facut in China de o multinationala franceza cu actionari americani. Pentru investitori , inseamna sa-ti muti capitalul dintr-o tara in alta , de la o zi la alta. Pentru muncitori , poate insemna fie un salariu peste media nationala, fie somaj. Astfel, intr-o acceptiune a termenului , globalizarea presupune existenta unei singure economii globale, cu politici macroeconomice globale.
1.2. Formele globalizarii 
Comertul international - o parte din ce in ce mai mare a bunurilor si serviciilor consumate provin din importuri. In domeniul relatiilor financiare externe, procesul de globalizare se oglindeste asadar in cresterea mai rapida a comertului international fata de productia mondiala. In perioada 1950 - 1994, comertul international a crescut de 14 ori, in timp ce productia mondiala a sporit de 5,5 ori. Dinamica rapida a comertului international constituie o consecinta a adancirii diviziunii internationale a muncii, a liberalizarii accesului pe pietele externe de bunuri si servicii si a progresului tehnicii in domeniul transporturilor si telecomunicatiilor.
Investitiile straine directe - factorii determinanti ai cresterii rapide a investitiilor straine directe sunt: liberalizarea politicilor in domeniu; implementarea programelor de privatizare, cu participarea investitorilor straini; achizitiile si fuzionarile de intreprinderi, ca urmare a sporirii concurentei; noile tehnologii, care faciliteaza transporturile si telecomunicatiile, precum si organizarea managementului firmelor implantate la mari distante.


Fisiere in arhiva (2):

  • Globalizarea si Conditiile de Munca in Tarile in Curs de Dezvoltare. Studiu de Caz Indonezia.ppt
  • Globalizarea si Conditiile de Munca in Tarile in Curs de Dezvoltare. Studiu de Caz Indonezia.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!