Globalizarea si Impactul ei Asupra Economiei Globale

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
ABORDARI CONCEPTUALE ALE GLOBALIZARII
1.1. Aparitia conceptului de globalizare
Conceptul de globalizare economica a aparut din nevoia teoriei economice de a folosi notiuni noi, capabile sa explice cu o acuratete mai mare, enormele transformari intervenite in ultimul timp in economia internationala, transformari aparute cu preponderenta de-a lungul ultimelor decenii.
Operand intr-un sistem economic in cadrul caruia s-au amplificat enorm relatiile de interdependenta si s-au conturat deja ceea ce ne-am obisnuit sa numim "piata globala", cercetatorii s-au vazut confruntati cu noi cerinte privind maniera de a explica noile caracteristici ale mecanismului economic mondial. Mai mult de atat, ei au trebuit sa-si schimbe radical optica sub care sunt privite afacerile internationale, relatiile dintre firmele care au atins un nivel inalt de internationalizare, pana la urma, intreaga arhitectura a economiei mondiale. 
Desi globalizarea economica nu reprezinta un fenomen absolut nou, primele simptome ale acestuia aparand cu mult timp in urma, ea poate fi considerata ca si concept nou-nascut pe fondul evolutiei vertiginoase a evenimentelor economice abia in prima parte a secolului XX.
Una dintre problemele larg dezbatute in legatura cu fenomenul globalizarii vizeaza momentul declansarii lui, cu alte cuvinte, a inceputului sau. Desi nu s-a ajuns la nici un punct de vedere comun in ceea ce priveste aceasta problema, facandu-se abstractie de o serie de detalii istorice, s-au conturat, in cele din urma, trei posibilitati de abordare a acestui aspect, si anume:
o unii considera ca despre globalizare se poate vorbi chiar de la inceputurile istoriei, efectele acestui proces resimtindu-se mai mult sau mai putin in timp, pana in momentul cand a cunoscut o accentuare deosebita; 
o dupa altii, dimpotriva, globalizarea este un fenomen contemporan, caracteristic modernizarii si dezvoltarii capitalismului, cu mentiunea ca, in ultimele decenii, a fost marcat de o accelerare deosebita;
o poate fi intalnit si punctul de vedere potrivit caruia globalizarea constituie un proces recent, asociat insa cu alte evenimente economice si sociale cunoscute deja sub denumirea de post industrializare sau, asa cum mentioneaza unii autori, cu reorganizarea capitalismului pe alte baze.
Daca tendinta de globalizare a economiei a fost evidenta inca din fazele sale incipiente, celelalte doua laturi, derivate din prima, au starnit numeroase suspiciuni, ele fiind interpretate ca o consecinta directa a expansiunii Europei si a intregii lumi occidentale asupra tuturor teritoriilor situate in afara asa-zisului "perimetru civilizator".
Cum o astfel de situatie nu putea interveni pe primele trepte ale evolutiei istorice a omenirii, iar abordarea globalizarii cu mii de ani in urma nu isi gaseste nici un suport practic, se explica astfel de ce in unele lucrari mai recente se incearca o alta ierarhizare a fazelor evolutive ale acestui proces. In cadrul acesteia se regasesc elemente specifice tuturor celor trei arii de cuprindere ale sale. Ele sunt prezentate in lucrarea "Globalizarea, mit si realitate" astfel :
- faza germinala (1400-1750), cand apar primele harti ale planetei, ca urmare a noilor descoperiri geografice, este adoptat calendarul universal, incep sa se contureze hotarele viitoarelor puteri coloniale;
- faza incipienta (1750-1875), in cadrul careia apar statele-natiune, incepe sa se dezvolte diplomatia formala dintre ele, apar primele conventii legale internationale, precum si primele idei despre internationalism si universalism;
- faza decolarii (1875-1925), cand are loc un proces de conceptualizare a lumii in termenii existentei unei singure societati internationale si a unei singure umanitati, proces favorizat de amplificarea legaturilor comerciale dinspre natiuni independente, extinderea comunicatiilor, aparitia unor migratii de masa (indeosebi dinspre Europa spre America);
- faza disputelor pentru hegemonia mondiala (1925-1969), declansata de Primul Razboi Mondial si apoi cel de-al Doilea Razboi Mondial, temperate, intr-o oarecare masura, de infiintarea Ligii Natiunilor Unite, care a atras atentia asupra pericolelor ce decurg din ignorarea unor probleme cu caracter global (poluarea, explozia demografica, epuizarea resurselor naturale, subdezvoltarea economica etc.);
- ultimele decenii ale secolului XX, cand s-au facut progrese uriase in explorarea spatiului cosmic si in telecomunicatii, a avut loc aparitia diferitelor forme de integrare regionala, pe fondul adancirii fara precedent a diviziunii internationale a muncii.
Fiind un concept relativ nou, globalizarea nu a beneficiat de la inceput de o definitie clara. Primele momente, trepte de formalizare stiintifica, au fost o incercare de stabilire a unei legaturi intre ceea ce am putea numi transnational si "constiinta globala" a popoarelor. Ambele formulari sunt destul de stangace, dar, pentru inceput, ele au fost folosite drept argumente in semnalarea existentei unui sistem international de relatii menite sa sensibilizeze opinia publica asupra protectiei mediului natural, stabilirii unor obiective economice comune cu scopul eradicarii saraciei in lume, intensificarea schimburilor de marfuri si servicii pe baze mai echitabile etc. Nu au lipsit, in acest context, nici incercarile de unificare a unor religii, desi, pana la urma, religia s-a dovedit a fi unul dintre factorii cei mai dificili in procesul globalizarii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Globalizarea si Impactul ei Asupra Economiei Globale.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!