Globalizarea si Impactul Social al Acesteia

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 1
Cap. 1: Semnificatii ale conceptului de globalizare economica 3
1.1. Trasaturile dinstinctive ale globalizarii economiei 3
1.2. Cooperare si concurenta 7
1.3. Internationalizare versus globalizare 10
Cap. 2: Corporatiile multinationale - pricipalul vector al globalizarii economice 15
2.1. Rolul corporatiilor multinationale in redistribuirea globala a factorilor de productie 15
2.2. Concentrarea transfrontaliera a capitalului si aparitia oligopolului mondial 24
2.3. Investitiile straine directe - varful de lance al globalizarii capitalului 27
Cap. 3: Globalizarea si impactul social al acesteia 31
3.1. Impactul social al globalizarii 31
3.2. Deficitele statale 36
3.2.1.Deficitul social 37
3.2.2.Deficitul democratic 38
3.2.3.Deficitul de securitate 38
3.2.4.Deficitul ecologic 39
3.3. Este lumea din ziua de azi pregatita pentru globalizare- 40
3.3.1.Agenda sociala europeana reinnoita din 2008: 41
3.3.2.Protectia si includerea sociala 42
3.3.3.Saracia si excluderea sociala 43
3.4. Mutatiile sociale in Romania 45
Concluzii 50
Bibliografie 54


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Globalizarea semnifica cresterea relatiilor economice intre statele lumii, prin reducerea unor bariere tarifare, care impiedica buna colaborare in schimbul comercial mondial. Scopul este acela de a imbogati tarile din punct de vedere material, de a mari cantiatea de bunuri si servicii, printr-o diviziune internationala a muncii printr-o eficienta catalizata de relatiile internationale, de specializare si de concurenta. Descrie procesul prin care societatile, culturile si economiile regionale s-au integrat prin comunicare, transporturi si comert.
Termenul de globalizare este, foarte des, asociat cu termenul de globalizare economica: integrarea economiilor nationale in economia internationala cu ajutorul comertului, investitii straine directe, fluxuri de capital, migratie, raspandire a tehnologiei si prezenta militara. Insa, globalizarea este, de obicei, recunoscuta ca fiind o combinatie de factori economici, tehnologici, socio-culturali, politici si biologici. Termenul de globalizare se mai poate referi la circulatia transnationala a ideilor, limbilor sau culturilor popoarelor, ducand la un schimb vast de informatii intre statele lumii. Insa, impotriva acestui punct de vedere, exista o abordare alternativa, care arata faptul ca globalizarea, de fapt, a scazut contactele inter-culturale, in acelasi timp, crescand posibilitatea aparitiei conflictelor intra-nationale si internationale.
Globalizarea nu este un termen nou aparut. De mii de ani, oamenii - si mai tarziu, corporatiile - cumparau si vindeau unii de la altii, chiar daca se aflau la distante mari, unii de altii, sau pe teritorii indepartate. Un exemplu, ar fi celebrul Drum al Matasii, care parcurgea centrul Asiei, facand legatura intre China si Europa, in perioada Evului Mediu. De asemenea, de multe secole, oamenii si corporatiile au investit in intreprinderi din alte tari. De fapt, multe dintre caracteristicile valului actual de globalizare sunt similare cu cele existente inainte de izbucnirea Primului Razboi Mondial in 1914.
Un factor important - daca nu cel mai important - in propagarea globalizarii, de-a lungul anilor, a fost dezvoltarea tehnologica, care a influentat foarte mult viata economica. Tehnologiile informationale au ajutat multi actori economici - consumatori, investitori, afaceristi - dandu-le noi instrumente importane in identificarea si urmarirea oportunitatilor economice, incluzand analize mai rapide, respectiv mai avansate asupra trendurilor economice din intreaga lume, transferuri mai facile de active si colaborarea cu parteneri aflati la mari distante.
Globalizarea este foarte controversata, insa. Sustinatorii globalizarii admit faptul ca aceasta permite tarilor sarace, respectiv locuitorilor ei, sa se dezvolte din punct de vedere economic si sa-si ridice standardul de viata, in timp ce, contestatarii globalizarii sustin ideea conform careia crearea unei piete internationale libera, nestingherita, a adus beneficii corporatiilor multinationale din Vest, in detrimentul intreprinderilor locale, culturilor locale si a oamenilor de rand.
Pentru gasirea echilibrului intre beneficiile si costurile, aduse de globalizare, cetatenii lumii trebuie sa inteleaga cum functioneaza globalizarea si optiunile politice cu care se confrunta acestia si societatile lor.
"Globalizarea si impactul social al acesteia" implica efectele pe care le are globalizarea asupra tarilor lumii, asupra economiilor acestora, respectiv asupra cetatenilor tarilor lumii. Ce reprezinta globalizarea pentru lume si care este principalul factor, care ajuta la propagarea globalizarii in lume (corporatiile multinationale), sunt prezentate in primele doua capitole ale acestei lucrari, ramanand ca in ultimul capitol sa fie prezentate principalele efecte sociale, pe care le are globalizarea asupra vietii economice, si anume, ocuparea locurilor de munca, somajul, saracia, migratia, includerea si excluderea sociala, etc.
In primul capitol, ajuta la crearea unei idei asupra a ceea ce inseamna globalizarea si ce implicatii are asupra intregii lumi, asupra statelor acesteia si economiilor tarilor lumii.
Al doilea capitol, prezinta rolul si efectele pe care le implica corporatiile multinationale, respectiv actiunile acestora, asupra vietii economice mondiale, asupra comertului international si relatiilor dintre corporatii si tari.
De-a lungul timpului, s-a demonstrat ca globalizarea poate fi de mai multe feluri, precum globalizarea economica, culturala, sociala, financiara etc., iar capitolul al treilea se axeaza pe globalizarea sociala. In acest ultim capitol vor fi prezentate efectele sociale pe care le genereaza globalizarea, pozitive sau negative, inclusiv cateva solutii pentru mentinerea si imbunatatirea efectelor pozitive, iar in ceea ce reprezinta efectele negative, atenuarea, sau chiar eradicarea lor.
Partea de final - concluziile - conchide toata lucrarea si ajuta la buna intelegere a acestei lucrari de licenta, prezinta ideile care meritau retinute si ajuta, chiar, la crearea unei idei asupra a ceea ce inseamna globalizarea, asupra efectelor pe care le produce si asupra a ceea ce trebuie facut ca acest fenomen sa aiba efecte benefice asupra natiunilor si cetatenilor acestora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Globalizarea si Impactul Social al Acesteia.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!