Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania

Extras din licenta Cum descarc?

Argument
Lucrarea de diploma intitulata " Globalizarea si statele mici si mijloci. Studiu de caz Romania" reprezinta expresia preocuparilor mele in domeniul cultural si al interesului cu privire la fenomenul de mare avengura si notorietate: globalizarea. Lucrarea este structurata in cinci capitole cu subcapitolele aferente.
Primul capitol, intitulat "Globalizarea", isi propune o analiza a fenomenului, in incercarea de a depista originile acestuia. Pentru a oferi o definitie cat mai cuprinzatoare am luat in considerare ideile unor mari specialisti in domeniu, cum ar fi Bauman Zygmund, Bari Ioan etc. Intr-o legatura stransa cu incercarea de definire a globalizarii, am analizat succinct formele de manifestare ale fenomenului, descoperindu-l astfel caracterul universal, in sensul ca a ajuns sa afecteze structura tuturor componentelor sistemului cultural global.
Evident, discutia a fost focalizata asupra globalizarii culturale si, ca o consecinta a acestuia, aupra statelor in special celor mici si mijloci.
In al doilea capitol intitulat "Marile Puteri si statele mici si mijloci", am facut analiza statelor mici si mijlocii; cum au evoluat in istorie si comportamentul marilor puteri fata de statele mici si mijlocii.
Capitolul trei al lucrarii intitulat "Colonialism, forma de implicare a marilor puteri in relatiile internationale" am prezentat imperiile coloniale si coloniile; si cand in perioada coloniala Marile Puteri (Anglia, Franta, Spania si Portugalia) nu tineau cont de statele care erau ocupate de ele cum ar fi de exemplu India si Algeria. Tot in acest capitol am mai redactat situatia despre sistemul international din zilele noastre, desi sistemul s-a schimbat de exemplu egalitatea de drepturi, suveranitate etc. ele nu conteaza deoarece sunt doar la suprafata. Alta tema dezbatuta in acest capitol este comunismul; cum a inceput, ce se intelege prin acest termen, importanta comunismului in perioada lui Ghe. Gheorghiu Dej si in epoca lui Nicolae Ceausescu.
Al patrulea capitol intitulat "Impactul direct al Marilor Puteri la nivelul relatiior internatinale" cuprinde urmatoarele subcapitole: situatia intre Kosovo si Serbia si analiza comparativa dintre Kosovo si Afgsnistan; in acest capitol este aratat cum Kosovo incalca drepturile statelor mici.
In capitolul cinci intitulat "Studiu de caz Romania" este facuta analiza asupra Romaniei. Intrand practic in UE practic ne-am diluat intr-o structura care a devenit actor global UE cea ce face ca si Romania sa fie un actor global. Desi Romania este un stat integrat in UE totusi nu se poate pune semnul egal intre tarile cum ar fi Franta sau Germania. Tot in ultimul capitol este prezentata prezenta Romaniei in interiorul NATO ce leaga Romania de SUA, asa cum a fost acum 18 ani de URSS; si nu in ultimul rand este prezentat summitul NATO ce a avut loc anul accesta la Bucuresti. 
Lucrarea se incheie cu concluzia ca globalizarea este un fenomen real, el are loc zi de zi, ora de ora si fara sa stim, suntem chiar noi parte si propulsor.
Cap.I Globalizarea si statele.
1.1 Globalizarea
Globalizarea, a devenit in ultimii ani un subiect ultradiscutat. Globalizarea este un fenomen real, cu siguranta, unul dintre termenii cu cea mai mare circulatie din de ziua de azi, regasindu-se obligatoriu in vocabularul oricarei persoane si revenind in mod constant in aproape orice discutie serioasa. Se regaseste in aceeasi masura in discursul popular, in cel politic, in discursul mass-media si in acela specializat, al stiintelor sociale.
Astazi fenomenul de globalizare se gaseste in mai multe sectoare: politic (dezvoltarea regulilor/regimurilor si institutilor internationale; cresterea numarului actorilor statali si non-statali); economic (integrarea economica mondiala: comert, finante-banci, transporturi, productie si servicii, capital, piata.); social (persoanelor, imagini si ideilor: cresterea rolului societatii civile internationale/globale); cultural (infrastructura culturala si informationala; desesmnarea valorilor culturale occidentale, care nu vor deveni dominat-globale, caci si alte culturi vor afecta cultura occidentala; cresc sansele omogenizarii culturale, dar se intaresc si identitatile culturale locale); comunicationala ( expansiunea tehnologiei informatiei; mass-media electronica, telefonia, internetul-comunicare internationala instantanee); militara (retele ale interdependentei in care forta sau amenintarea cu forta pot fi folosite; proliferarea armamentelor; comertul international cu arme) etc.
Istoricii si observatorii fenomenului considera ca actualul proces de globalizare isi are radacinile in secolul al XVI-lea, cand se inregisteaza prima expansiune a capitalismului European. Punctul maxim al acestei dezvoltari a avut loc la mijlocul secolului al XIX-lea, odata cu explozia industrializarii.
Potrivit unei definitii difuzata de Comisia Europeana in 1997, globalizarea reprezinta ,,un process prin care pietele si productia din diverse tari dobindesc un grad ridicat de interdependenta datorat dinamicii comertului de bunuri, servicii si fluxurilor de capital si tehnologie".
Globalizarea s-a relansat dupa incheierea razboiului rece, cand odata barierele ideologice depasite, ideile pietei libere au cucerit si estul Europei.
Globalizarea se caracterizeaza prin mai multe procese inter relationale, intre care : 
1) Tehnologii ale informatiei care ne pun mai rapid si mai dens in legatura unii cu altii.
2) Comprimarea distantelor prin noi tehnologii.
3) Interconectarea si cresterea dependentelor reciproce.
4) Integrarea pietelor financiare si comerciale;
5) Internationalizarea crescuta a productiei, prin intermediul marilor companii transnattionale .
6) Aparitia unor probleme globale, care necesita aprobari globale.
7) Raspandirea unor comportamente si mentalitati presupuse a exprima rationalitatea unui "homo oeconomicus" ce nu cunoaste frontiere si emotii ,,locale".
8) Dezvoltarea identitatii transnationale.
Toate marile orase ale lumii sunt deja dominate de aceleasi mari magazine internationale, care promoveaza aceleasi marfuri, aceleasi imagini, acelasi stil de viata. Se produce globalizarea vietii culturale: fotbalului, al modei, al standardelor de frumusete. Se consuma aceleasi tipuri de filme, melodii, carti. In principiu, s-ar putea considera acest process ca o americanizare a planetei, dar exista exceptii notabile.
Cum remarca Francis Fukuyama, acum mai mult ca niciodata, actorii economici individuali se bucura de un grad ridicat de egalitate si de libertate de alegere. Pietele devin tot mai libere, barierele comerciale se prabusesc, circulatia marfurilor si serviciilor unifica spatii economice aflate pana mai ieri in izolare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Globalizarea si Statele Mici si Mijlocii - Studiu de Caz Romania.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!