Gradul, Dovada si Intinderea Rudeniei

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul 1. Dreptul familiei - Notiuni generale 5
1.1 Notiune, obiect, relatii reglementate de dreptul familiei 5
1.2 Izvoarele dreptului familiei 8
1.3Principii in dreptul familiei 9
1.4 Legaturile dreptului familiei cu alte ramuri de drept 13
Capitolul 2. Familia - Notiuni generale. 17
2.1 Notiunea de familie 17
2.2 Caracterizarea relatiilor de familie 22
2.3 Functiile familiei 26
Capitolul 3. Rudenia -Definitii, clasificare, dispozitii. 30
3.1 Definitiile rudeniei 30
3.2 Dispozitii generale 34
3.3 Clasificare 35
Capitolul 4. Gradul, dovada si intinderea rudeniei 39
4.1 Gradul rudeniei 32
4.2 Dovada si intinderea rudeniei 35
4.3 Impedimente la casatorie in functie de gradele de rudenie 38
4.4 Sistemul relatiilor de rudenie 42
4.5 Studiu de caz 1: Metode de testare pentru determinarea si dovedirea rudeniei 48
4.6 Studiu de caz 2: Arbore genealogic - Istoric 50
Concluzii 61
Bibliografie 63


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I - DREPTUL FAMILIEI - Notiuni generale
1.1 Notiunea, obiectul si relatiile reglementate de dreptul familiei. 
Dreptul familiei reprezinta acea ramura a sistemului de drept care cuprinde totalitatea normelor juridice ce reglementeaza relatiile (patrimoniale si personale) de familie, pe care societatea are interes sa le indrume juridiceste. Existenta unei ramuri de drept, independenta fata de celelalte, este data de un obiect distinct de reglementare si o metoda proprie.
Relatiile de familie au o deosebita importanta, rezultand si din reglementarea distincta pe care legiuitorul le-a dat-o. Ele s-au individualizat si s-au delimitat in suficienta masura de relatiile de drept civil , constituind un obiect distinct, de sine-statator, vizat de dreptul familiei.
In ceea ce priveste metoda, data fiind aplicatiunea principiului egalitatii intre soti, aceasta prezinta multe asemanari cu cea a dreptului civil. Relatiile dintre parinti si copii, insa, si, in general, relatiile de ocrotire sunt reglementate printr-o metoda specifica, anume aceea a subordonarii drepturilor persoanelor care ocrotesc interesului persoanelor ocrotite . De asemenea, se foloseste si
metoda de reglementare "statut legal", normele juridice avand un caracter imperativ in marea lor majoritate.
Tot ca element specific al metodei de reglementare in dreptul familiei s-a mai aratat ca, datorita naturii relatiilor de familie, legea cuprinde numai o reglementare generica, de principiu, a conduitei de urmat, iar continutul concret al relatiilor de familie urmeaza a fi determinat de catre instantele judecatoresti sau de catre alte institutii cu competenta in domeniu. Astfel, in contextul obligatiilor parintilor cu privire la copiii lor, dispozitiile art. 101 Codul familiei prevad ca parintii "sunt obligati sa creasca copilul, ingrijind de sanatatea si dezvoltarea lui fizica, de educarea, de invatatura si de pregatirea profesionala a acestuia potrivit cu insusirile lui, in conformitate cu telurile statului, spre a-l face folositor colectivitatii" . Determinarea in concret, in aceasta opinie, ar urma sa o faca chiar instantele de judecata investite cu solutionarea unui litigiu ivit intre parinti, relativ la aceasta chestiune.
In literatura juridica s-a mai aratat ca acest mod de reglementare nu este specific numai dreptului familiei, astfel de norme fiind intalnite si in alte ramuri ale dreptului. La acest argument s-a mai adaugat ca, in general, prin normele juridice, atunci cand este vorba despre activitati atat de complexe cum este aceea de educare a copiiilor minori, de pilda, legiuitorul nu poate in mod
obiectiv sa detalieze prin care anume actiuni, in concret, se poate realiza acest deziderat, sufficient fiind ca ele sa fie indreptate in sensul stabilit cu titlu de principiu in lege.
Dreptul familiei, astfel cum rezulta din cele de mai sus, se individualizeaza prin caracterul propriu al relatiilor ce le reglementeaza si prin specificul metodei sale.
Urmatoarele categorii de relatii sociale sunt reglementate de dreptul familiei:
Relatii reglementate de Dreptul familiei:
Relatiile de casatorie. Dupa ce dispozitiile art. 44 pct. 1 din Constitutia Romaniei contureaza continutul dreptului fundamental al fiintei umane de a se casatori, normele dreptului familiei vizeaza aspectele legate de incheierea, desfiintarea si desfacerea casatoriei, precum si raporturile personale si patrimoniale dintre soti (art. 3-44 Codul familiei).
Raporturile rezultate din rudenie. Rudenia este de doua feluri: de sange, bazata deci pe legatura de sange intre mai multe persoane, fie in linie dreapta, fie in linie colaterala, si civila, rezultata din adoptie. Intre persoane legate prin rudenie, exista raporturi personale si unele raporturi patrimoniale. Codul familiei se ocupa de rudenie in art. 45-86, iar de obligatia legala de intretinere, ca un efect al rudeniei, in art. 86-96. Adoptia este, in prezent, reglementata prin Ordonanta de Urgenta nr. 25 din 9 iunie 1997 cu privire la adoptie .


Fisiere in arhiva (5):

 • Gradul, Dovada si Intinderea Rudeniei
  • CAP. 1.doc
  • CAP. 2.doc
  • CAP. 3.doc
  • CAP. 4..doc
  • cuprins.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!