Grupuri de societăți

Cuprins licență Cum descarc?

1. ASPECTE GENERALE - 4 -
1.1 STRUCTURA DE GRUP - 4 -
1.2 CONCEPTUL DE CONTURI DE GRUP - 5 -
1.3 GRUPUL CA ANSAMBLU DE ENTITATI - 7 -
1.4 CONSIDERATII CONJUNCTURALE REFERITOARE LA EXISTENTA GRUPURILOR - 8 -
2. NOTIUNE SI TIPOLOGII. AVANTAJE SI LIMITE ALE GRUPUTILOR - 10 -
2.1 DEFINIREA GRUPURILOR PRIN PRISMA DIFERITELOR ASPECTE - 10 -
2.2 TIPOLOGII DE GRUPURI - 14 -
2.3 RELATII DE DEPENDENTA INTRE GRUPURI - 16 -
2.4 STRATEGII FISCALE SI INTERNATIONALE - 17 -
2.5 AVANTAJELE GRUPURILOR - 18 -
2.6 LIMITELE GRUPURILOR - 19 -
3. PERIMETRUL DE CONSOLIDARE - 20 -
3.1 NECESITATEA CONTURILOR CONSOLIDATE - 20 -
3.2 UTILITATEA CONTURILOR CONSOLIDATE - 22 -
3.3 TIPURI DE CONTROL - 25 -
3.4. PROCENTUL DE CONTROL - 26 -
3.5 PROCENTUL DE INTERES - 28 -
3.6 SOCIETATILE SUPUSE IN MOD OBLIGATORIU CONSOLIDARII - 29 -
3.7 EXCLUDERI DIN SFERA CONSOLIDARII - 30 -
3.8 PREZENTAREA DOCUMENTELOR DE SINTEZA CONSOLIDATE - 31 -
4. STUDIU DE CAZ - 37 -
5. CONCLUZII - 53 -
BIBLIOGRAFIE: - 57 -


Extras din licență Cum descarc?

1.1 STRUCTURA DE GRUP
Intreprinderea cauta din ce in ce mai mult sa fie cat mai putin vulnerabila, si in acelasi timp cat mai performanta posibil. Pt. a atinge acest obiectiv tendinta generala se manifesta prin efectuarea de concentrari, fie prin integrarea fazelor ciclului de productie si de distributie a unei categorii de produs, fie prin integrarea unor activitati de natura diferita, complementare sau similare.
Concentrarile se pot realiza printr-o dezvoltare interna a intreprinderii, prin stabilirea de legaturi cu alte intreprinderi, fara ca acestea sa fie in mod special de natura juridica, sau pe baza preluarii de control sau crearea altor societati.
Prin urmare geneza grupurilor este legata de strategia de dezvoltare a intreprinderilor. In momentul in care productia se diversifica si se vede implantare pe alte piete, posibilitatea alegerii unui sistem organizational oscileaza intre pastrarea unei structuri juridice a societatii cu organizarea de depertamente economice si crearea de societati filiale specializate, cu personalitate juridica distincta, dar ramanand controlate an mod riguros de catre societatea-mama. 
Ca afaceri pur industriale societatile ajung sa se transforme in mod progresiv in centre de conducere financiara pe baza crearii unei forme organizationale si anume grupul de societati.
Modalitatile de formare a grupului se realizeaza prin:
- descentralizare - o societate formeaza o filiala, prin aport de active in scopul diversificarii activitatilor si atenuarii riscurilor. Prin urmare are loc o dezintegrare de ansamblu prin divizarea aportului, deci se realizeaza o crestere interna;
- centralizare - preluarea controlului unei societati de catre o alta societate. Prin urmare are loc o apropiere a unor societati prin achizitii de control, deci se realizeaza o crestere externa. 
Pentru a se putea evidentia mai bine aceste modalitati de formare a grupurilor, toate aceste aspecte teoretice vor fi aplicate pe un caz particular si anume grupul de societati format din:
- S.C. GERAICO PRODCOM S.R.L.;
- S.C. TARA HATEGULUI S.A.;
- S.C. PRODEXPORT S.R.L.
Prin urmare, acest grup s-a format prin centralizare: S.C. Geraico S.R.L. a preluat controlul S.C. Tara Hategului S.A. prin achizitionarea pachetului majoritar de actiuni, iar in cazul societatii S.C. ProdExport S.R.L. au fost achizitionate parti sociale in proportie de 50%, acest lucru conducand la un control comun din partea S.C. Geraico S.R.L. si a unei alte societati din afara grupului si anume S.C. Nirvana S.R.L. In concluzie, acest grup de societati s-a format printr-o crestere externa. 
Organizarea unei activitati specifice in grupuri de societati care se bucura fiecare de o personalitate morala proprie se exprima prin multiplicarea entitatilor care au putere de angajare fata de terti. Daca o activitate este organizata sub forma de grup, atunci fiecare societate care ii apartine, fie ea societate - mama, fie una dintre filiale, reprezinta in fata legii o persoana distincta de celelalte, bucurandu-se de o personalitate morala specifica.fiecareia dintre acestea, legea ii recunoaste drepturile si in special cel de a se angaja fata de terti, fiecare poate trata si contracta, fiecare poate lua decizii de investitii si de finantare.
In structurile de grup repartizarea puterii de decizie este specifica. Multiplicarea societatilor dotate cu o personalitate morala distincta determina multiplicarea persoanelor care sunt capabile sa se angajeze, din punct de vedere juridic, in contractarea cu bancile si cu societatile de leasing.
Aceasta difuziune a puterii de a imprumuta si de a face apel la diferite surse de finantare, in cadrul grupului, creeaza atat oportunitati cat si riscuri fata de cazul societatii unice. Oportunitatile se exprima din punct de vedere al planului capacitatii de indatorare a structurilor realizate, iar riscurile se refera la angajamentele pe care aceste structuri trebuie sa le ia fata de cei ce acorda imprumuturile.
1.2 CONCEPTUL DE CONTURI DE GRUP
Doar simpla publicare a bilantului si a contului de rezultate ale societatilor care fac parte dintr-un grup ar fi insuficienta pentru informarea tertilor si mai ales a actionarilor acestui grup, acestia neputand beneficia de informatii semnificative din punct de vedere economic la nivel de ansamblu. Aceasta necesitate s-a facut simtita in SUA inca de la inceputul secolului 20, unde s-a nascut si dezvoltat fenomenul de concentrare indusriala.
Prin urmare principiile generale admise pentru consolidare, cele reglementate de normele internationale, precum si cele reglementate de directiva a saptea europeana, emana din normele profesionale de contabilitate americana datorat in primul rand autoritatilor acestora si a calitatii lor, precum si a importantei grupurilor americane care au impus aceste norme.
Interesul conturilor de grup se explica mai ales din punct de vedere economic, de desciere a realitatii globale a grupului intr-un mod cat mai precis posibil.
Realitatea economica este prezenta in mai multe sectoare ale activitatii imdustriale, comerciale si financiare. Daca am dori determinarea grupului din punct de vedere economic, am putea constata ca acesta este compus dintr-un ansamblu de unitati autonome din punct de vedere juridic si care depind de un centru de decizie unic, si anume societatea-mama.
O societate-mama poate regrupa activitati economice identice, apropiate sau complementare, exersand si ea in acelasi timp o activitate industriala si conservandu-si activele industriale. Sunt cazuri in care ea isi conserva activele industriale, dar ea nu este cea care isi asuma gestionarea lor, ci incredinteaza aceasta unei societati de gestionare.
Justificarea existentei unui grup poate fi multipla. De exemplu, acesta poate fi constituit in scopul profitarii de avantaje fiscale sau financiare, sau chiar in scoupl evitarii unor reguli protectioniste ale salariatilor.
Astfel, in cazul grupului Geraico, S.C. Geraico S.R.L., care este societatea-mama a grupului are ca obiect principal de activitate comercializarea de bunuri si produse en-gros si en-detail, la fel ca si celelalte societati din cadrul grupului, ceea ce conduce la concluzia ca interesul formarii acestui grup a fost de a detine un segment cat mai mare de piata, mai exact de a controla aprovizionarea si comercializarea unor bunuri de larg consum, pe o suprafata mare in orasul Hateg. 
Diversitatea notiunii de grup are la baza notiunile de putere si control, de ceonomie si de drept si se refera la diferitele conceptii pe care le-am putea avea privitor la definirea unui ansamblu de intreprinderi. Definirea frontierelor unui grup, procedeaza inainte de toate la alegerea de ipoteze specifice fiecarei categorii de observatori. Economistul, juristul, contabilul sau organul fiscal retin tot felul de conceptii total diferite. Fiecare utilizator cauta sa gaseasca o imagine de grup, dar natura acestei imagini nu este totdeauna aceeasi, fiind economica pt. unii financiara sau patrimoniala pt. alti si cateodata toate trei in acelasi timp.
In sensul sau comun, grupul este un ansamblu de persoane sau de lucruri reunite intr-un loc comun. In sens economic, grupul industrial este un ansamblu de intreprinderi, care stabileste intre acestea anumite legaturi, in special de natura financiara. Grupul este ansamblul care regrupeaza mai multe entitati disticte avand in comun legaturi, interese, relatii, drepturi sau obligatiuni. Aceste legaturi pot fi mai mult sau mai putin puternice.
Un grup reprezinta un caz specific de personalitate contabila, dar care nu are recunoastere pe plan juridic.
Legislatia europeana a definit un model global in cadrul caruia a cautat realitatea notiunii de grup in asa fel incat reuseste sa defineasca mai multe modele posibile, principii si concepte fondatoare esentiale. Modelul global al grupului se incearca a fi unificat, insa acesta are mai multe forme: 
- Grup mixt;
- Grup financiar;
- Consortiu.
Problema care se pune privitor la definirea grupului priveste in mod direct pe directorii de intreprindere, care trebuie sa aprecieze daca acestia vor sa utilizeze conturile consolidate ca pe un instrument de gestiune a grupului, in asa fel incat sa poata trata probleme specifice grupului, ca de exemplu restructurarile de intreprinderi sau ofertele de actiuni.


Fisiere în arhivă (2):

  • COPERTA.doc
  • licenta.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. FARCANE N. - Grupuri de societati si imaginea lor contabila, Editura Mirton, Timisoara, 1999;
2. FARCANE N., COTLET D. - Reforma in sistemul contabil romanesc, Editura Orizonturi Universitare, Timisoara, 1999; 
3. GUIRAMAUD F. - Dreptul societatilor, A doua editie, DECF, Editura Dunod, Paris, 1994;
4. LANDE E. - Consolidare sau combinare de conturi?, Revista Franceza de Contabilitate, nr. 262, decembrie, 1994;
5. LEBRATY J., TELLER R. - Diagnostic global al intreprinderii. Aspecte contabile si financiare, Aditions Liaisons, Rueil Malmaison, 1994;
6. MUNTEANU V., TURCAN A. - Grupurile de societati. Consolidarea conturilor, Editura Economica, Bucuresti, 1998;
7. RAFFEGEAU J., DUFILS P., CORRE J. - Conturile consolidate, Editura Lefebvre, Paris, 1990;
8. RICHARD J., SIMONS P., BAILLY J.M. - Contabilitatea si analiza financiara a grupurilor, Editura Economica, Paris, 1987;
9. TAYLOR P.A. - Consolidated financial statements concepts, issues and tehniques, London: Harper and Row, 1987;
10. TIRON T. - Consolidarea conturilor, Editura Tribuna Economica, Bucuresti, 2000.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!