Guvernanța corporativă

Cuprins licență Cum descarc?

1.Arens, A., Loebbecke, J., 2003, Audit-o abordare integrata, Editura
Arc, Bucuresti
2.Bunget O. C., Florea-Ianc Z., Ghita M., Nicolau C., Peres C. E., Peres
I.,(2009), Guvernanta corporativa si auditul intern, Editura Mirton, Timisoara
3.Bostan I, Grosu V. - ,,Rolul auditului intern in optimizarea guvernantei
corporatiste la nivelul grupurilor de intreprinderi", Economie teoretica si aplicata, Vol. XVIII, nr.2, 2010
4.Dobroteanu C.L et all - Independenta auditorilor in contextual
guvernantei corporative, Audit Financiar, nr.3, 2010
5.Dragomir, V. (2012), Guvernanta corporativa, suport de curs,
Academia de Studii Economice, Bucuresti
6.Kiel Geoffrey C., Nicholson Gavin G. (2003), Board composition and
corporate performance: How the Australian experience informs contrasting theories of corporate governance, Corporate Governance: An International Review, Vol. 11, Nr. 3
7.Klein Peter, Shapiro Daniel, Young Jeffrey (2005), Corporate
Governance, family ownership anf firm value: the Canadian evidence, Corporate Governance: An International Review, Vol. 13, Nr. 6
8.Kyonghee Kim, Elaine Mauldin, Sukesh Patro (2014), Outside
directors and board advising and monitoring performance, Journal of Accounting and Economics, Vol. 57
9.J. Renard, ,,Teoria si practica auditului intern", Editat de Ministerul
Finantelor Publice, Bucuresti, 2002
10.Marcel Ghita, ,,Auditul intern", Editura Economica, Bucuresti 2004
11.Marcel Ghita, Spranceana Mihai. ,,Auditul intern al institutiilor
publice", Editura Tribun Economica, Bucuresti 2004
12.Oprean I. - Control si audit intern , supor de curs pentru masterat,
Cluj Napoca, 2010
13. Ungureanu G.F. - Audit intern in guvernanta corporativa, Romanian
Statistical Review nr.3, 2010
14. Zhang Y. , Zhou J., Zhou N. - Audit committee quality, auditor
independence, and internal control weaknesses, Jurnal of Accounting and Public Policy ,2007
15.www.oecd.org
16.http://www.isoconsulting.biz/?p=71
17.http://www.ford.ro/Despre/Informatiidesprecompanie/IstoriaFord
18.https://ro.wikipedia.org/wiki/Ford_Motor_Company
18. http://www.wall-street.ro/articol/Piete-de-capital/177775/importanta
guvernantei-corporative-pentru-industria-financiara.html


Extras din licență Cum descarc?

In literatura de specialitate, guvernanta corporativa cuprinde ansamblul de reguli si principii dupa care functioneaza o intreprindere, modul de relationare dintre manageri si contabili, felul in care acestia fac fata diverselor provocari ce apar in desfasurarea activitatii economice in cadrul intreprinderii.
In conditiile lumii de astazi, aflata sub efectul crizei economice este nevoie de oameni cu o viziune completa asupra realitatii inconjuratoare care sa poata identifica problemele cu care se confrunta organizatiile si care sa ofere solutiile necesare in vederea rezolvarii acestora. Prin activitatea pe care o desfasoara, auditorii interni au responsabilitatea de a implementa un sistem de control intern adecvat si de a mentine riscurile la un nivel scazut in vederea obtinerii de performante cat mai bune de catre organizatia din care fac parte. Astfel, auditul intern contribuie la implementarea unor procese si structuri eficiente de guvernanta corporativa in cadrul acestora.
Lucrarea de fata intitulata ,,Rolurile, statusurile si relationarile contabililor si managerilor in cadrul guvernantei corporative" trateaza notiunea de ,,guvernanta corporativa" cu tot ceea ce implica, astfel : in primul capitol sunt prezentate notiuni introductive despre acest concept, teoriile de baza ale guvernantei corporative, componentele, rolul si principiile sistemelor de guvernanta corporativa, principalele modele de guvernanta corporativa, precum si cateva aspect legate de modul de implementare a sistemelor de guvernanta corporativa in Romania. In capitolul al doilea se face corelatia intre sistemele de guvernanta corporativa si rolul auditului intern in buna funtionare a acestor sisteme. In capitolul al treilea am ales sa fac un studiu de caz pe o societate comerciala pentru a pune in evidenta aspectele prezentate in capitolul unu si doi. Astfel, acest studiu se bazeaza pe chestionare intre managerii si contabili dintr-o societate cu rolul de a pune accent pe modul in care acestia conlucreaza pentru buna desfasurare a activitatii economice a intreprinderii.
CAPITOLUL 1. GUVERNANTA CORPORATIVA - NOTIUNI INTRODUCTIVE
1.1. Definirea conceptului de guvernanta corporativa
Cuvantul ,,guvernanta" vine din cuvantul grecesc ,,kybernaien", iar in limba latina ,,gobernace", pentru a desemna conducerea unei corabii pe mare. La sfarsitul secolului douazeci incepe sa se discute despre conceptul de ,,new public management" si de ,,corporate gouvernance", care audus la aparitia unui nou mod de conducere a intreprinderilor, publice sau private.
In prezent, governance inseamna acea conducere care coreleaza actiunea diferitilor factori umani si materiali, intr-o intreprindere, de orice natura (industriala, financiara, culturala, educationala etc.), in vederea succesului acesteia in atingerea scopurilor pe care si le-a propus. Abordarea governance pare a fi calea spre o autoorganizare mai apta sa genereze performante competitive in epoca globalizarii. 
Exista mai multe definitii ale conceptului de guvernanta corporativa, iar in cele ce urmeaza le vom prezenta pe cele mai elocvente.
Termenul de guvernanta in romaneste este sinonim cu termenul de administrare / proces de administrare. In dictionarul limbii romane exista si termenul de guvernanta care inseamna conducere si care implica toate activitatile din cadrul unei entitati care intra in sfera managementului. 
Guvernanta corporativa poate fi privita ca o conducere in ansamblu a intregii organizatii prin acceptarea tuturor componentelor interne, care functioneaza impreuna, care in final vor fi integrate conducerii, si implementate managementului riscurilor din cadrul organizatiei si a sistemului de management financiar si control intern, inclusiv a auditului intern.
Din dictionarul englez Oxford (2008) reiese definitia ,,guvernarii" ca act, maniera, fapt sau functie de conducere, administrare, management. Cuvantul este de origine latina, sugerand notiunea de ,,directie". Termenul de o ,,buna guvernanta corporativa" a fost mentionat pentru prima data in anul 1932 de catre Adolf Berle si Gardiner Means, in teoria agentiei. Shleifer &Vishny (1997) scot in evidenta aspectele financiare ale guvernantei corporative in lucrarile lor si definesc guvernanta corporativa ca fiind modul in care furnizorii de fonduri ai unei companii se asigura ca-si vor primi beneficiile cuvenite de pe urma investitiei facute. 
Din punctul de vedere al lui Hofstetter (2002), guvernanta corporativa cuprinde totalitatea problemelor organizationale, structurale ale entitatii, care protejeaza direct sau indirect actionarii, care se preocupa de problemele organizationale si de control ale managementului. 
Conform Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), conceptul de guvernanta corporativa este definit ca fiind unul dintre elementele cheie pentru imbunatatirea eficientei si cresterii economice, precum si pentru extinderea increderii investitorilor, implicand un set de relatii instituite intre managementul companiei, consiliului sau de administratie si actionari si furnizeaza o structura prin care


Fisiere în arhivă (1):

  • Guvernanta corporativa.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!