Guvernanta UE

Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Guvernarile locale au intrat intr-o noua era, caracterizata printr-un set complex
si divers de institutii si procese . Crizele financiare, schimbarile ideologice fata de piata, globalizarea, precum si schimbarile sociale constituie reperele contextuale marcante pentru etapa actuala.
Crizele financiare cu care se confrunta in prezent statele sunt rezultatul desfasurarii unor politicii de guvernare prin care s-a incercat satisfacerea unui numar cat mai mare de nevoi ale cetatenilor, pe fondul absentei cresterii veniturilor bugetare (cresterea taxelor si impozitelor fiind considerata, din punct de vedere social, ca inacceptabila).
A devenit tot mai presanta repunerea in discutie a rolului statului, in conditiile schimbarii ideologiei fata de piata, dar si a impunerii anumitor simplificari, adesea asociate cu cadrul guvernantei .
Posibilitatile si conditiile de alegere a politicilor interne s-au schimbat radical iar instrumentele traditionale de implementare si control ale acestora au evoluat spre noi forme de guvernare. De exemplu, punerea in aplicare a parteneriatelor public- privat reprezinta nu numai o cale de control a bugetului de stat dar si o modalitate de a demonstra ca resursele statului nu sunt suficiente pentru a raspunde satisfacator tuturor nevoilor de dezvoltare ale societatii.
Cu certitudine ca aceste schimbari substantiale genereaza frustrari in randul anumitor categorii de cetateni, nemultumiti de renuntarea la guvernarea traditionala in favoarea guvernantei.
Daca guvernanta reprezinta procesul de luare a deciziei si procesul de implementare a deciziei, analiza guvernantei presupune focalizarea asupra structurilor formale si informale care trebuie avute in vedere pentru a ajunge la decizie, dar si pentru implementarea acesteia. La nivel national, numarul actorilor este suficient de mare, fiecare dintre acestia putand fie sa joace un rol activ in luarea deciziei, fie in influentarea luarii deciziei.
Conceptul de guvernanta este folosit pentru a descrie schimbarile produse in natura si rolul statului, dupa initierea reformelor sectorului public, intre anii 1980-1990. Initierea acestor reforme a urmarit, in special, imbunatatirea furnizarii serviciilor publice si renuntarea la birocratia ierarhizata in favoarea pietelor si a retelelor. 
Printre efectele produse de reformele care au vizat transformari semnificative ale sectorului public se impun a fi mentionate intensificarea schimburile globale, cresterea activitatii economice transnationale, precum si amploarea aparitiei unor structuri institutionale regionale, asa dupa cum este cazul Uniunii Europene. Altfel spus, conceptul de guvernanta corespunde formelor postmoderne de organizatii economice si politice.
Esenta guvernantei este focalizarea asupra mecanismelor de guvernare - granturi,contracte, intelegeri - care nu sunt doar sub autoritatea guvernului .
In ultimii aproximativ zece ani, guvernanta s-a dezvoltat ca un termen specific ideii de colaborare in domeniul politicilor publice. Dezvoltarea guvernantei din perspective studiului procesului politicilor, fundamentarea conceptualizarii acestora in relatie cu teoria implementarii .Guvernanta pune in lumina natura schimbarilor din procesul politicilor publice. In particular, guvernanta releva cresterea varietatii de domenii si a numarului de actori implicati in procesul politicilor, dar si necesitatea ca acestia sa fie luati in consideratie.
Conceptul de guvernanta este utilizat pentru a oferi o mai buna intelegere asupra multiplelor niveluri ale actiunii si a tipurilor de variabile care afecteaza performanta. Astfel, concepul de guvernanta poate fi incadrat intr-un cadru general de analiza multidimensionala a procesului politicilor publice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Guvernanta UE.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!