Guvernarea Electronica si Implicatiile Sale in Institutiile Administratiei Publice din Romania

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE. pag. 3
Capitolul 1 Administratia publica. pag.4
1.1) Ce este Administratia publica. pag.4
1.2) Care sunt Institutiile din cadrul acesteia. pag. 6
1.2.1) Primarii. pag. 7
1.2.2) Administrarea financiara. pag.7
1.2.2.1) Rolul Administratiei Financiare. pag. 9
1.2.2.2) Care este rolul ei in societate. pag. 12
1.2.3) Institutiile de Sanatate, Invatamant, etc. pag. 13
1.2.4) Consiliul Local. pag. 16
Capitolul 2 Notiunea de guvernare electronica. pag.20
1) Impactul guvernarii electronice in administratia publica. pag. 20
2) Ce este Guvernarea Electronica. pag. 23
3) Rolul Guvernarii Electronice. pag.29
4) Implicatiile Guvernarii Electronice. pag. 34
CAPITOLUL 3 Studiu practic privind utilizarea guvernarii electronice in Administratia Publica din Romania. pag. 42
BIBLIOGRAFIE...pag. 50


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Administratia publica reprezinta acea activitate care consta in principal in organizarea si executarea prevederilor Constitutiei, a tuturor actelor normative si a celorlalte acte juridice emise de autoritatile statului de drept.
Administratia nu se confunda cu statul insusi. Misiunile administratiei constau in a indeplini sarcinile pe care organele fundamentale ale statului i le incredinteaza. In general, administratia se dovedeste se a fi una dintre cele mai utile activitati umane. Cele mai alese insusiri intelectuale ale omului, sprijinite pe masini moderne, nu dau rezultatul asteptat daca nu sunt administrate rational si eficient, intr-un cadru bine organizat.
Guvernarea reprezinta utilizarea tehnologiei informatiei si telecomunicatiilor, si indeosebi a Internetului, in toate domeniile guvernarii statului care furnizeaza servicii publice catre utilizatori - intre care cei mai importanti sunt cetatenii si societatile, cu scopul general de a imbunatati serviciile si a le reduce costurile, atat pentru utilizatori cat si pentru furnizorii serviciilor.
In prezenta lucrare, abordam sub aspect structural conceptul de guvernare electronica si implicatiile sale in administrativa publica din Romania, in scopul asigurarii accesului la informatie si prestarii serviciilor publice in regim interactiv. Obiectivul general al guvernarii electronice il constituie asigurarea accesului la informatia oficiala, prestarea serviciilor prin intermediul mijloacelor electronice pentru cetateni si mediul de afaceri, imbunatatirea calitatii serviciilor publice, sporirea gradului de participare a cetatenilor in procesul de guvernare, eficientizarea activitatii administratiei publice, consolidarea democratiei si a institutiilor statului de drept.
Lucrarea de fata este structurata in trei capitole. In prima parte, abordam administrata in ipostaza de structura / mod de organizare, rolul acesteia ca institutie, orientari privind structura actuala a administratiei publice . A doua parte se refera la notiunea de guvernare electronica precum si la implicatiile sale in institutiile administratiei publice. In ultima parte am efectuat un studiu practic privind utilizarea guvernarii electronice in administratia publica din Romania, Sistemul National Electronic de Plata Online cu Cardul Bancar, ghiseul.ro care consta in plata on-line a diverselor tipuri de taxe, stabilite de institutii pentru diferite servicii.
CAPITOLUL 1. ADMINISTRATIA PUBLICA
1.1Ce este Administratia Publica?
Din punct de vedere etimologic, termenul de administratie provine din cuvintele de origine latina "ad" care inseamna "la" si "mister", care se traduce prin "slujitor"," supus". S-a ajuns astfel sa se inteleaga prin administratie un fel de slujitor, supus al cuiva, iar prin "a administra", actiunea de a servi la ceva, activitatea infaptuita la ordinele cuiva, un ministru, in acceptiunea mentionata, fiind socotit un fel de slujitor al societatii. In literatura de specialitate se pot intalni doua formulari: aceea de administratie de stat si aceea de administratie publica, ambele desemneaza aceeasi notiune, dar cu denumiri diferite.
Termenul de "administratie de stat" sau "administratie publica" comporta mai multe acceptiunii. Astfel, o acceptiune este aceea activitate, situatie, in care notiunea de administratie este conceputa in sensul functional. Intr-o alta acceptiune, notiunea de administratie evoca un sistem de organe de stat. In acest caz notiunea de administratie este privita sub aspect organizatoric. In ambele sale acceptiuni, atat de "activitate", cat si de "sistem de organe", notiunea de administratie este indisolubila legata de notiunea de stat.
Organele administratiei de stat (ale administratiei publice) sunt cunoscute si sub denumirea de organe ale puterii executive. Dar puterea executiva este infaptuita nu numai de organele administratiei publice, ci de alte organe de stat, care nu fac parte din aceasta categorie de organe. Astfel in tara noastra organe ale puterii executive sunt: Presedintele Romaniei, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, Curtea de Conturi, Serviciul Roman de Informatie, Banca Nationala a Romaniei, ca sa le enumeram pe cele mai importante, care sunt organe ale puterii executive fara a face parte din sistemul organelor administratiei publice, alt organ suprem este Guvernul. Asadar sfera organelor puterii executive este mai larga decat sfera organelor administrative publice care sunt numai un element component al sistemului organelor puterii executive.
Activitatea legislativa reprezinta activitatea de conducere a societatii la nivelul superior conducerii infaptuite prin toate celelalte activitati statale. Desfasurand aceasta activitate organele legislative reglementeaza cu forta juridica superioara relatiile sociale, prin elaborarea de norme juridice, formeaza alte organe de stat, exercita controlul general al respectarii legii, exercita conducerea in politica externa. Actele organelor sunt adoptate spre a fi aplicate in viata sociala, spre a fi executate. Aceasta cerinta se asigura printr-o alta forma a puterii de stat, anume puterea executiva, infaptuita, in mare parte, de catre organele administratiei publice. Organele administratiei publice sunt acelea care rezolva masurile operative pentru satisfacerea nevoilor membrilor societatilor, contribuind astfel intr-o masura decisiva, la realizarea progresului social.
Administratia Publica ca activitate este una executiva, aceea de executare a legii si a celorlalte subordonate legi, dar administratia publica nu trebuie confundata cu activitatea executive. Pe langa organele administratiei publice, activitatea de executare a legii desfasoara toate celelalte organe de stat, precum si organizatiile ne statale, ca si cetatenii. In literatura de specialitate se arata ca functiile autorizatiilor administrative ar consta in actiune, consultare si deliberare. Pornind de la aceasta idee, administratia publica a fost clasificata in:
- Administratie activa;
- Administratie consultativa;
- Administratie deliberativa;


Fisiere in arhiva (1):

  • Guvernarea Electronica si Implicatiile Sale in Institutiile Administratiei Publice din Romania.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!