Hepatita Acuta

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul 1 - Notiuni de anatomie si fiziologie a ficatului 5
1.1 Definitie 5
1.2. Greutate si dimensiuni 5
1.3. Asezare si forma 5
1.4. Conformatie exterioara si raporturi 5
1.5. Ligamente 6
1.6. Vascularizatia ficatului 6
1.7 Inervatia ficatului 7
1.8. Elasticitatea 7
1.9. Structura lobulara a ficatului 7
1.10. Fiziologia ficatului 9
1.11. Functiile ficatului 10
Capitolul 2.- Hepatita 11
2.1 Definitie 11
2.2 Anatomie patologica 14
2.3 Simptomatologie 15
2.4 Tratament 18
2.5. Profilaxie si educatie pentru sanatate 19
2.6. Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientilor cu afectiuni hepatice 20
Capitolul 3.- Cazuri practice 23
Cazul A 23
Cazul B 38
Cazul..C 50 Bibliografie 63
Agenda medicala 64


Extras din licenta Cum descarc?

ARGUMENT
Hepatitele acute constituie un grup de boli ale ficatului, caracterizate prin leziuni predominant inflamatorii, difuze, in ficat si care au drept cauze, fie unele virusuri, fie substante toxice; cum ar fi alcoolul, unele ciuperci, unele medicamente, etc.
La ingrijirea bolnavilor cu hepatita acuta trebuie avut in vedere faptul ca simptomatologia hepato-biliara adesea ascunde o boala infectioasa de etiologie virala sau consecintele acesteia care pastreaza inca un oarecare grad de contagiozitate mult timp dupa vindecarea aparenta sau reala a bolii initiale. 
Rolul asistentului medical este, in primul rand, de a preveni imbolnavirea prin impiedicarea transmiterii virusului la pacientii necontaminati. Pentru aceasta trebuie sa cunoasca si sa aplice toate masurile necesare, de asepsie si antisepsie si sa educe atat pacientii sanatosi cat si pe cei bolnavi cu privire la masurile de profilaxie ce se impun pentru evitarea transmiterii, a contaminarii cat si a complicatiilor care pot aparea in urma imbolnavirii de hepatita. Cand afectiunea s-a instalat asistentului medical ii revine sarcina de a ingriji pe cel aflat in suferinta, alaturi de intreaga echipa medicala, un rol complex pe care l-am descris pe larg in capitolul doi al acestei lucrari. 
Lucrarea de fata cuprinde o parte de teorie unde sunt prezentate notiuni de anatomie ale ficatului si notiuni teoretice despre boala, si o parte practica unde am prezentat trei cazuri de pacienti cu hepatita acuta pe care le-am urmarit in cursul orelor de practica si la cre mi-am adus aportul in cadrul procesului de ingrijire.
CAPITOLUL I
1. NOTIUNI DE ANATOMIE SI FIZIOLOGIE
A FICATULUI
1. DEFINITIE
Ficatul este cea mai voluminoasa glanda a aparatului digestiv, de culoare rosie-caramizie, situat in loja subdiafragmatica (hepatic), in hipocondrul drept.
1.2. GREUTATE SI DIMENSIUNI
Organ plin, de consistenta ferma, ficatul cantareste la adult 1400-1500g cu vasele golite si circa 2.000g cu vasele sale umplute cu sange. Prin volumul si greutatea sa, ficatul reprezinta cea mai mare glanda secretoare din organism.
Dimensiunile ficatului variaza dupa starea functionala. In faza secretorie, ziua, ficatul este mai mic si creste in dimensiuni noaptea, in faza de asimilatie, cand poate castiga in greutate pana la 500g si chiar mai mult. Aceste fapte explica predilectia nocturna a unor dureri hepatice.
1.3. ASEZARE SI FORMA
Ficatul este asezat in loja subfrenica dreapta, inapoia ultimelor coaste drepte ; el ocupa hipocondrul drept, partea superioara a epigastrului si partea interna a hipocondrului stang. Forma ficatului este asemanatoare cu a unui ovoid taiat in jumatate, in lungul axului mare.
1.4. CONFORMATIA EXTERIOARA SI RAPORTURI
Ficatul prezinta doua fete si doua margini. Fata convexa sau superioara muleaza bolta diafragmei si este in contact cu seroasa diafragmatica, cu seroasa ultimelor spatii intercostale si coaste drepte si cu seroasa peretelui abdominal anterior in treimea superioara a epigastrului.
Fata superioara convexa, este despartita prin doua margini : una posterioara, mai groasa si alta anterioara, mai subtire, de fata plan-concava inferioara.
Fata superioara convexa, formeaza in partea posterioara, o parte relativ plana, de care este despartita printr-o margine stearsa. Fata superioara prezinta deseori adancituri oblice, transversale - urmele grilajului costal. Aceasta fata este acoperita de peritoneu formand ligamentul falciform.
Fata inferioara este usor concava si impartita in patru portiuni prin santul transvers al hilului hepatic si prin cele doua santuri sagitale, formand un ,,H" majuscul. Aceste santuri delimiteaza lobul drept, lobul stang, lobul patrat, ventral si lobul Spiegel, dorsal.


Fisiere in arhiva (1):

  • Hepatita Acuta.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!