Hepatita Cronica C - Studiu Retrospectiv asupra Raspunsului la Tratamentul Antiviral 2009-2010

Cuprins licenta Cum descarc?

PARTEA GENERALA 2
I.IMPORTANTA INFECTIEI CU HVC IN CONTEXT EPIDEMIOLOGIC 3
1.Introducere 3
2.Prevalenta mondiala 3
3.Cai de transmitere 6
II.ETIOPATOGENIE 11
1.Structura genetica si moleculara a VHC 11
2.Genotipuri VHC 12
3.Imunopatologie 13
III.EVOLUTIE NATURALA 15
IV.MANIFESTARI CLINICE 21
V.DIAGNOSTIC 25
VI.TRATAMENT 38
1.Scopurile tratamentului 38
2.Indicatii, contraindicatii si situatii particulare 38
3.Bilant terapeutic 43
4.Resurse terapeutice 43
5.Determinarea raspunsului la terapie 47
6.Lipsa de raspuns si recaderea 51
7.Efecte adverse si managementul lor 52
PARTEA PERSONALA 59
I.OBIECTIVELE STUDIULUI 60
II.MATERIAL SI METODA 60
III.REZULTATE SI DISCUTII 60
IV.CONCLUZII 73
BIBLIOGRAFIE 74


Extras din licenta Cum descarc?

PARTEA GENERALA
I.IMPORTANTA INFECTIEI CU VHC IN CONTEXT EPIDEMIOLOGIC
1.INTRODUCERE
Infectiile cronice hepatice virale sunt printre cele mai frecvente afectiuni virale ale omului si reprezinta o problema de sanatate publica mondiala. Aproximativ 170 de milioane de persoane (3% din populatie) sunt infectate cronic cu virusul hepatitei C (VHC). Hepatitele cronice datorate virusurilor B si C sunt principalele cause de ciroza hepatica si carcinom hepatocelular , care sunt responsabile de o rata inalta a morbiditatii si mortalitatii.
Totusi in ultimii ani, cunostintele despre epidemiologia si istoria naturala a hepatitelor cronice virale s-a imbunatatit considerabil. De asemenea, s-a reusit si o crestere importanta a eficacitatii terapiei. Noile medicamente si noi strategii terapeutice care sunt in prezent in faza de testare ar putea imbunatati si mai mult aficacitatea tratamentului in viitorul apropiat.
Spre deosebire de virusurile hepatitice A si B, infectia cronicase dezvoltala majoritatea pacientilor expusi la VHC , predispunindu-i la complicatiile amintite. La nivel mondial, 24% din cele 500.000 de cazuri noi de cancer hepatic sunt atribuite infectiei cu VHC.
De cand VHC a fost descoperit (in 1989), anticorpii impotriva acestui virus au fost detectati in serul pacientilor de toate varstele, rasele, sexele si din orice regiune a globului. Colectarea unor date epidemiologice exacte despre infectia cu VHC e problematica datorita naturii asimptomatice a celor mai multe infectii acute.[1]
2.PREVALENTA MONDIALA
Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeazaca 230 de milioane de oameni sunt infectati cu VHC, din care mai mult de 170 de milioane sunt purtatori cronici si circa 3-4 milioane se infecteaza in fiecare an. De aceea hepatita cu virus C reprezinta o pandemie virala, de 5 ori mai raspandita decat infectia cu HIV.
Majoritatea datelor despre prevalenta provin de la unele segmente de populatie cum sunt donatorii de sange, femeile gravide sau persoanele spitalizate. Observatia ca nu toti cei infectati cu VHC au anticorpi detectabili, precum si faptul ca la OMS nu sunt disponibile date din numeroase tari, e foarte probabil ca cifra de 230 milioane (3%) sa fie subestimata.[2]
Desi infectia cu VHC apare pretutindeni, este mai frecventa in regiuni ca Africa, Asia si America de Sud si mai rara in Europa de Vest, America de Nord si Australia, corespunzind nivelului de dezvoltare socio-economica.
Tabelul 1. Prevalenta mondiala a infectiei cu VHC(OMS).[3]
Regiunea OMS Populatia totala(mil.loc) Prevalenta(%) Persoane anti-VHC pozitive Nr. de tari fara date
Africa 602 5,3 31,9 12
America 785 1,7 13,1 7
Regiunea est-mediteraneana 466 4,6 21,3 5
Europa 858 1,0 8,9 19
Asia de SE 1500 2,2 32,3 3
Pacificul de Vest 1600 3,9 62,2 11
Total 5811 2,9 169,7 57
Figura 1. Prevalenta globala a infectiei cu VHC(OMS, 2003)
Aproximativ 85% din cei nou infectati dezvolta hepatita cronica, care se poate complica cu ciroza hepatica, insuficienta hepatica, carcinom hepatocelular. Nu s-a descoperit pina astazi un vaccin eficient, iar tratamentul hepatitei cronice cu virus C este prea scump pentru majoritatea tarilor in curs de dezvoltare. De aceea, infectia cu VHC este o importanta cauza de mortalitate si morbiditate, cu puternice implicatii socio-economice.
Date exacte despre prevalenta si incidenta infectiei cu VHC sunt greu de obtinut, majoritatea datelor raportindu-se la subgrupuri specifice. Variatia in sensibilitatea si specificitatea testelor de diagnostic reprezinta o alta sursa de inacuratete a datelor.
Prevalenta variaza foarte mult in lume. Rata cea mai mare este inregistrata in Egipt(22%), alte tari africane cu incidenta crescuta fiind Rwanda, Camerun, Congo- implicate fiind adesea practice si ritualuri traditionale (sacrificarea, circumcizia).[2,3]
In multe tari in curs de dezvoltare unde se folosesc si astazi sange si produse din sange neverificate, principala cale de trasmitere e reprezentata de injectiile intravenoase cu echipament nesterilizat si transfuziile de sange. Tarile dezvoltate(Europa de Vest, Australia) au in general o prevalenta sub 1% (in tarile scandinave chiar mai putin de 0,5 %); exceptie fac Statele Unite (1,8%), in principal datorita consumului crescut de droguri intravenoase.[1]
Prevalenta anticorpilor anti-VHC la nivelul intregii populatii din Rominia este de 4-5% ceea ce reprezinta un izvor imens de pacienti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Hepatita Cronica C - Studiu Retrospectiv asupra Raspunsului la Tratamentul Antiviral 2009-2010.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!