Hipertensiunea Arteriala

Extras din licenta Cum descarc?

I. Argument
Hipertensiunea arteriala (HTA) reprezinta o crestere a valorilor tensiunii arteriale peste limita normala, bazata pe media intre cel putin 2 determinari realizate in doua sau mai multe vizite dupa screeningul initial. Valorile normale ale tensiunii arteriale au fost stabilite de catre foruri internationale: TA < 130/80 mmHg, interpretate in raport cu varsta, sexul si greutatea, iar tensiunea arteriala optima fara risc cardiovascular este <120/80 mmHg. 
Prezenta in familie a HTA, cat si dorinta de a cunoaste mai multe lucruri despre boala pentru a putea acorda primul ajutor in folosul celui de langa mine m-a determinat sa aleg aceasta tema a lucrarii de diploma.
Se cunoaste ca organismul realizeaza un tot unitar cu mediul inconjurator
prin intermediul SNC.
In conditii normale de adaptare, intre organism si mediu se stabileste o stare de echilibru biologic care se poate aprecia subiectiv si obiectiv prin starea de sanatate.
Unii factori de mediu (intern, extern) pot perturba aceasta stare de echilibru, ajungandu-se astfel la starea de boala ; o anumita boala pe care, prin felul ei de manifestare o putem identifica si care are o anumita cauza. Trebuie sa retinem totusi ca aceeasi boala se manifesta in mod diferit de la un organism la altul, deoarece fiecare organism reactioneaza intr-un mod particular, propriu, numai lui, la aceeasi cauza de boala. Deci, identificand o boala la un organism uman, vom trata nu boala, ci bolnavul cu particularitatile sale.
Intelegerea acestei notiuni are o mare insemnatate practica, deoarece, de ea depinde succesul tratamentelor. Un bolnav suferind de o anumita boala are psihicul sau, felul sau de manifestare, de a reactiona biologic la boala. Intelegandu-l in complexitatea manifestarilor sale, se realizeaza si acea legatura sufleteasca intre bolnav si cei ce-i ingrijesc, premisa hotaratoare pentru obtinerea unor rezultate pozitive cand tratam bolnavul.
Asistentul medical trebuie sa se aproprie si sa-i cunoasca mai bine pe beneficiarii ingrijirilor, sa ofere ingrijiri mai bune, individualizate, complete si continue. Boala este ruperea echilibrului armoniei, care se traduce prin suferinta fizica, psihica, o dificultate sau o inadaptare la o situatie noua, provizorie sau definitiva.
Relatia asistent medical - pacient va fi de acceptare reciproca, o atitudine de respect, caldura si intelegere empatica fata de pacient.
Competentele profesionale necesare asistentului medical in vederea ingrijirii pacientului cu hipertensiune arteriala sunt:
1. Urmarirea si notarea in foaia de observatie a functiilor vitale si vegetative.
2. Cunoasterea si aplicarea regimurilor dietetice in diferite boli.
3. Utilizarea rezultatelor evaluarii pentru identificarea prioritatilor in ingrijirea
pacientului si elaborarea unui plan de ingrijire .
4. Cunoasterea stilului de viata, a conditiilor de trai si de munca, a efectelor 
asupra starii de sanatate.
5. Asigurarea mediului adecvat odihnei si supravegherea bolnavului.
6. Cunoasterea metodelor de administrare a medicamentelor.
7. Acordarea de ingrijiri pentru prevenirea complicatiilor in diferite afectiuni.
8. Cunoasterea pregatirii bolnavilor si a materialelor necesare pentru recoltari 
de produse biologice,patologice, explorari functionale, examen radiologic etc.
9. Acordarea de ingrijiri in situatii de urgenta.
10. Realizarea educatiei in scopul prevenirii complicatiilor si mentinerea unui 
grad de sanatate.
11. Aplicarea normelor de tehnica securitatii muncii.
In cei trei ani de studiu in Scoala Postliceala Sanitara si efectuand practica profesionala in toate sectiile spitalului, am avut ocazia sa vad suferinta in toate gradele si aspectele ei si am considerat ca pot sa ajut pe cei ce au o asemenea problema si pot sa ii sustin psihic.
II. PARTEA TEORETICA
A. NOTIUNI GENERALE DE ANATOMIE SI FIZIOLOGIE
A INIMII 
Inima este un organ muscular cavitar de dimensiuni mari, situat in regiunea mediana a toracelui. Desi de obicei este considerata ca fiind situata in partea stanga a corpului, ea trece linia mediana spre dreapta, cea mai mare parte ramanand totusi in stanga. Are o greutate de aproximativ 340 g la barbati si ceva mai putin la femei.
Marginea dreapta a inimii se gaseste, mai mult sau mai putin, in spatele marginii drepte a sternului. Proiectia la suprafata a inimii de partea stanga a sternului are aproximativ forma unui triunghi cu varful rotunjit, acesta fiind imediat sub mamelonul stang. Pulsatia sa poate fi palpata la fiecare bataie a inimii. Aceasta poarta numele de soc apexian.
Functia inimii este de a pompa sangele in doua circulatii separate. In primul rand, pompeaza sangele catre artere prin aorta, principala artera a organismului. Sangele ajunge la organe si tesuturi, furnizandu-le oxigen si substante nutritive. Dupa aceea, sangele se reintoarce la inima prin vene, oxigenul din el fiind complet absorbit.
Inima pompeaza sangele in al doilea circuit, de aceasta data catre plamani, pentru a inlocui oxigenul. Dupa care sangele incarcat cu oxigen este retrimis catre inima. 
Inima are patru camere principale, care asigura functia de pompa. Fiecare dintre ele are pereti musculari care se contracta pentru a asigura circulatia sangelui. Grosimea peretilor musculari depinde de sarcina pe care fiecare camera o are de indeplinit. Ventriculul stang are cei mai grosi pereti, intrucat pompeaza cea mai mare cantitate de sange.
Camerele inimii sunt aranjate in perechi, fiecare avand un atriu cu perete subtire, ce primeste sangele de la vene. Fiecare atriu pompeaza sangele printr-o valva in ventricul, ce are peretii mai grosi, care, la randul lui, il pompeaza intr-o artera principala. Cele doua atrii se gasesc in spatele si deasupra celor doua ventricule. Amandoua atriile si amandoua ventriculele sunt alaturate. Portiunile din perete pe care le separa sunt denumite septuri: interatrial si interventricular.
Mecanismul de functionare
Sangele revine la inima de la plamani prin venele pulmonare, aducand o noua cantitate de oxigen. Patrunde in atriul stang, care se contracta si impinge sangele, printr-o valva denumita valva mitrala, in ventriculul stang. Dupa aceea, ventriculul stang se contracta si, in acest timp, valva mitrala se inchide, astfel incat sangele poate trece numai catre aorta prin valvele aortice deschise.
Sangele ajunge la tesuturi, unde elibereaza oxigen. Sangele se reintoarce la inima din jumatatea inferioara a corpului prin vena cava inferioara, iar din jumatatea superioara a corpului prin vena cava superioara. Patrunde in atriul drept, acesta se contracta si sangele trece in ventriculul drept prin valva tricuspida.
Contractia ventriculului drept expulzeaza sangele in artera pulmonara prin valvele pulmonare, pentru un nou ciclu. Acest proces este repetat de 50-60 de ori in fiecare minut.


Fisiere in arhiva (1):

  • Hipertensiunea Arteriala.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!