Hristologia in Evanghelia dupa Marcu

Extras din licenta Cum descarc?

1. Introducere
1.1. Aspecte Metodice
Lucrarea de fata are ca subiect Hristologia Evangheliei dupa Marcu, ce va fi analizata cu preponderenta din punct de vedere exegetic si dogmatic, iar in mod secundar dintr-o perspectiva istorica. Subiectul lucrarii se incadreaza in Teologia biblica dogmatica a Noului Testament. Prin domeniul de studiu al teologiei exegetice studiul de fata isi propune ca prin mijloacele analizei textuale, sa contureze o intelegere clara, neechivoca, a textelor care vorbesc despre persoana Domnul Iisus si implicatiile acesteia in intelegerea Evangheliei lui Marcu. Aspectele biblice, exegetice si istorice sunt imperios necesare in dezvoltarea unei hermeneutici aplicate textelor din Noului Testament pentru intelegerea Hristologiei Marcane, doctrina care de-a lungul timpului a suferit multe studii critice, incercandu-se astfel ponegrirea naturii persoanei Mantuitorului. Subiectul se coroleaza si cu teologia practica, pentru ca o intelegere corecta si Biblica a persoanei Domnului Iisus, constituie fundamentul credintei crestine si a mantuirii sufletului. 
1.2. Importanta subiectului
Implicatiile doctrinare ale acestui subiect sunt imense, pentru ca in istoria Bisericii si pana in ziua de astazi, Histologia a fost una dinte cele mai atacate doctrine, scopul urmarit fiind acela de a lovi in fundamentul crestinismului. Aspectele practice ale acestei doctrine sunt si ele de o importanta covarsitoare, intelegerea doctrine si raportarea la persoana Mantuitorului influenteaza atat viata practica in perindarea pe acest Pamant, raportarea fiind hotaratoare si in privinta destinului vesniciei. 
1.3. Scopul lucrarii si motivatia optiunii
Scopul lucrarii este acela de a analiza folosirea titlurilor atribuire de catre Evanghelistul Marcu, Domnului Iisus, prin studierea exegetica, incursiunile istorice, lingvistice am incercat sa explicam teoria Secretului Mesianic, teorie mult mai accentuata de catre Evanghelistul Marcu in comparatie cu ceilalti trei Evanghelisti. Motivatia optiunii consta in interesul pentru studiul biblic, in speta a studiul asupra Noului Testament. Motivatia subiectiva consta in o intelegere plenara asupra Hristologiei, intelegere ce are dupa cum am subliniat o influenta hotaratoare a vietii de credinta, exteriorizata prin incercare de a urma exemplul Mantuitorul, scopul final urmarit fiind asemanarea cu Iisus Hristos. 
1.4. Surse de documentare si metoda de lucru 
Sursele primare folosite in tratarea subiectului, sunt cartile canonice al Sfintei Scripturi, in mod clar studiul bazandu-se in proportie mare pe Evanghelia lui Marcu. In tratarea lucrarii de fata s-au mai folosit dictionare si lexicoane pentru a intelege cat mai corespunzator termenii cheie din analiza exegetica si pentru a observa toate conotatiile acestora. De asemenea, s-au folosit comentarii ale Sfintelor Scripturi, atat la Noul Testament cat si la Vechiul Testament. Comentariile reprezinta fiecare un mod de abordare specific unui anume autor. Varietatea opiniilor exprimate, ofera posibilitatea unei intelegeri cat mai aproape de realitate. Comentariile ne ajuta pe noi astazi sa intelegem felul in care textul Sfintelor Scripturi a fost interpretat la un moment dat in istorie. Observarea si analizarea obiectiva a argumentelor aduse de catre fiecare comentator, indiferent de apartenenta sa religioasa, ajuta la interpretarea facuta unui anumit pasaj. Toate informatiile obtinute din sursele de documentarea, prezentata anterior, vor fi prelucrate astfel incat sa corespunda cu scopul acestei lucrari. Coreland aspectul informational, interdisciplinar pentru a corespunde cu perspectiva teologiei biblice, exegetice si a istoriei iudaismului, se va aborda o metodologie de lucru analitica descriptiva.
Interpretarea informatiei se intentioneaza a fi una ce se desfasoara sub auspiciile criteriilor autenticitatii si obiectivitatii stiintifice din cadrul surselor seculare. Pentru ca elementul obiectivitatii sa fie inclus in stadiul intreprins de aceasta lucrare, sunt folosite cateva metode de cercetare stiintifica, specifice investigatiei teologice. In primul rand metoda exegetica, prin intermediul careia se va analiza aspectul primordial al Hristologiei Marcane, anume textele scripturale care vorbesc despre acest subiect. Apoi, in al doilea rand metoda analizei teologice si istorice, care are ca scop formarea unui concept teologic major cu privire la Histrologia Evangheliei lui Marcu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Hristologia in Evanghelia dupa Marcu.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!