Identificarea Armelor de Foc dupa Urmele Principale ale Tragerii

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I: Balistica judiciara
CAPITOLUL II: Armele de foc si munitia aferenta
CAPITOLUL III: Determinarea elementelor tragerii
CAPITOLUL IV: Metode de descoperire, ridicare si fixare a armelor de foc si a urmelor acestora
CAPITOLUL V: Identificarea armelor de foc dupa urmele principale ale tragerii
CAPITOLUL VI: Constatarile tehnico-stiintifice si expertizele
CAPITOLUL VII: Mijloace tehnice moderne utilizate in expetiza balistica


Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul I: Balistica judiciara
1.1 Aparitia si dezvoltarea balisticii judiciare
Istoria balisticii judiciare este, asa cum e si normal, indisolubil legata de aparitia si dezvoltarea armelor de foc. 
Pana la constituirea balisticii judiciare ca ramura a tehnicii criminalistice, notiunile de balistica erau divizate prin toate capitolele criminalisticii si ale medicinei legale. Metodele de cercetare ale balisticii judiciare erau in faza initiala neprelucrate, neprecise. Aceasta stare de lucru poate fi exemplificata cu lucrarile de criminalistica editate in primele trei decenii ale secolului XX in care autorii fac referiri foarte generale la posibilitatea de a identifica arma pe baza glontului. 
Un asemenea exemplu ne furnizeaza R.A. Reiss, care in lucrarea sa "Manuel de police scientifique" ed. 1911, nici nu aminteste macar ca este posibila identificarea armei dupa glont pe baza striatiilor create de teava armei, desi mentioneaza in treacat ca "uneori pe glont pot ramane urmele ghinturilor tevii armei".
Posibilitatile stiintifice ale cercetarii gloantelor au fost cunoscute foarte putin la inceputul secolului XX. Astfel, Hans Gross in "Manual pentru judecatorul de instructie" consacra armelor de foc un singur aliniat, recomandand judecatorilor de instructie sa dobandeasca cunostinte practice in acest domeniu. El a recomandat ca teava armei sa fie studiata cu ajutorul unei "oglinzi" din hartie alba pentru determinarea calitatii si eficacitatii pulberii de pusca si ca arma trebuie sa fie cercetata cu grija pentru a nu distruge urmele de pe ea.
Istoria balisticii judiciare este strans legata de perfectionarea si dezvoltarea tehnicii privind constructia armelor de foc, de raspandirea acestora pe toate teritoriile lumii, de folosirea armelor de foc la comiterea diferitelor infractiuni. In anul 1835, Henry Goddard din politia judiciara londoneza a urmarit si prins un infractor care comisese un omor cu ajutorul unei arme de foc. Pe glont, el a descoperit o excrescenta care s-a potrivit cu o adancitura din tiparul pentru gloante, gasit la banuit. Rezultatul obtinut de Henry Goddard a fost obtinut in baza inspiratiei de moment si nici nu s-a gandit ca din descoperirea sa sa faca o metoda sau sa elaboreze un sistem.
Totusi, ceea ce a facut Henry Goddard a fost probabil prima incercare de a gasi prin glont calea spre arma incriminata si sa descopere astfel infractorul. Fara sa stie, Henry Goddard a devenit predecesorul unui lung sir de criminalisti, armurieri si politisti, care in cursul mai multor generatii au creat o noua metoda care in prima jumatate a secolului XX a patruns la fel ca medicina legala sau toxicologia in criminalistica stiintifica si a primit numele de "balistica judiciara" sau "stiinta despre arma de foc si proiectil".
Mai tarziu, dupa 25 de ani, in Anglia, un politist, pionier in domeniul balisticii judiciare, a identificat un infractor care impuscase pe un camarad al sau folosindu-se de dopul de hartie cu ajutorul caruia, pe vremea aceea, pulberea si gloantele erau fixate in teava armei; asemanator, in Statele Unite, in anul 1879, un judecator a chemat drept martor pe un armurier pentru a stabili daca cu arma invinuitului s-a tras de curand sau nu. Armurierul, privind teava armei a declarat ca este "mucegaita" si "plina de rugina" si a jurat ca "de cel putin 18 luni nici un glont nu a parasit teava acestei arme".
Dupa alti 10 ani (in 1889) este evidentiata valoarea criminalistica a striatiilor, dar nu de catre criminalisti, ci de catre medicii legisti care au descoperit ca profilul interior al tevii armei de foc lasa pe gloantele trase anumite dungi ce pot folosi la identificarea armelor de foc. In aceasta perioada dupa aparitia armei de foc cu teava ghintuita, profesorul in medicina Alexandre Lacassagne, la Lyon, in urma examinarii unui glont extras dintr-un cadavru a observat pe el sapte dungi longitudinale pe care le-a comparat cu urmele lasate de revolverele prezentate, identificand exemplarul apartinand armei folosite.
In anul 1898, balistica judiciara si-a imbogatit continutul prin activitatea chimistului judiciar din Berlin, Paul Jeserich care a fost chemat ca expert in fata Tribunalului din Neuruppin (Germania) pentru a stabili daca un glont extras dintr-un cadavru a fost tras sau nu cu arma banuita. Paul Jeserich a folosit o metoda noua pentru criminalistica, efectuand o tragere experimentala cu arma banuita, obtinand ceea ce azi numim model de comparatie. Glontul corp delict si glontul experimental, Jeserich le-a fotografiat la microscop observand pe ambele gloante aceleasi striatii produse de profilul interior al tevii, respectiv de plinurile dintre ghinturi.
In anul 1902, de aceasta data in America, la Massachusetts, Oliver Wendell Holmes trebuia sa judece pe un oarecare Best, invinuit pentru infractiunea de omor prin impuscare. Wendell a facut apel la un armurier "care se pricepea sa umble cu microscopul". Expertul a tras cateva cartuse cu arma banuita, a captat gloantele intr-un cos cu bumbac si apoi le-a studiat cu lupa si microscopul ajungand la concluzia ca glontul corp delict a fost tras cu aceeasi arma.
In 1905, din nou in Europa, Richard Kockel, seful Institutului Medico-Legal din Leipzig a promovat ideea de a "derula gloantele de la fata locului" si "gloantele de proba" pe placi din ceara si oxid de zinc. Profilul negativ al suprafetei glontului se imprima pe ceara scotandu-se in evidenta caracteristici care, dupa parerea lui Kockel, nu puteau fi observate nici cu lupa, nici cu microscopul si nici prin compararea fotografiilor.
In 1913 profesorul parizian Balthazard a facut o comunicare stiintifica, dovedind ca se poate realiza identificarea armei pe baza urmelor lasate de diferite parti ale acesteia pe tubul cartusului si pe capsa acestuia (in special de la percutor). Dar avantul hotarator in dezvoltarea balisticii judiciare, saltul calitativ, avea sa se realizeze in timpul primului razboi mondial, in Statele Unite.
La 21 martie 1915, in localitatea West-Shelby din statul New-York a fost comis un dublu omor. Pe baza unei expertize false intocmite de "expertul balistic" Hamilton a fost data o sentinta de condamnare la moarte a lui Stielow care era de fapt nevinovat. Cazul a prezentat un interes deosebit, in special pentru Charles E. Waite, care, obsedat de condamnarea la moarte a unui nevinovat pe baza unei expertize balistice eronate, in anul 1919 a cautat sa gaseasca calea stiintifica de a ajunge de la glontul corp delict la arma cu care s-a tras. Timp de 5 ani (1919-1923), a colindat fabricile si uzinele de armament din America si Europa strangand date precise in legatura cu toate modelele de ame fabricate dupa anul 1850, colectionand un numar de 1500 de modele diferite de arme de foc, modele cu ajutorul carora putea compara gloantele corpuri delicte. Charles Waite a fost ajutat de fizicianul John Fisher si de chimistul Philipp O. Gravelle, ultimul specialist in microscopie si fotografie. Acesta a inventat in anul 1925 microscopul de comparare, instrument care a facut posibil ca doua gloante sa fie vazute simultan intr-o singura imagine.


Fisiere in arhiva (1):

  • Identificarea Armelor de Foc dupa Urmele Principale ale Tragerii.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!