Identitatea Nationala si Identitatea Culturala in Conceptia lui Lucian Blaga

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere . 2
Capitolul I : Lucian Blaga. Viata si opera
1.1.Profil biografic. 4 
1.2. Coordonatele operei lui Lucian Blaga. 6
Capitolul II: Omul-fiinta creatoare de cultura prin excelenta
2.1. Lucian blaga. Despre om. 18 
2.2 Omul creator. 23
Capitolul III: Cultura ca expresie a modului specific uman al existentei
3.1 Notiunea de cultura. 28
3.2. Cultura si civilizatie. 34
3.3.Matricea stilistica a culturii. 39
3.4. Cultura minora si cultura majora. 46
Capitolul IV: Spatiul Mioritic- expresie a sufletului romanesc
41.Romanismul cultural. 57
4.2Diferente stilistice in interiorul culturii. 67
4.3. Specific national si etnic. 70
Capitolul V: Lucian Blaga: Sociolog al culturii sau Filosof al culturii?
5.1. Raportul dintre sociologia culturii si filosofia culturii. 74
5.2.Diferenterea metodica a sociologiei de filosofie 
in abordarea culturii. 78
Concluzii. 82
Bibliografie. 85


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Lucian Blaga, cel pe care Traian Pop il califica astfel: "Intre piscurile gandirii filosofiei europene, conceptia lui Lucian Blaga are o stralucire aparte. Avand izvoare in tot ce a fost mai profund si mai fecund in gandirea filosofica europeana, conceptia lui e ca un fluviu care dupa ce a adunat atatea alte rauri isi formeaza o matca proprie de cugetare, cu mai mare adancime decat a multora din sistemele asimilate in ea, fie ca este vorba de metafizica, fie ca este vorba de filosofia culturii, filosofia istoriei, sau de antropologia filosofica, epistemologie, gnoseologie si dialectica" a fost o mare personalitate a culturii romanesti.
Analizele, evaluarile, clasificarile ideilor lui Blaga parcurg un registru amplu, de la cele avizate la cele hazardate, de la cele neutre sau laudative la cele denigratoare, de la cele binevenite la cele suspecte. Toate acestea se cer citite cu discernamant, altfel riscand ca ele sa fie percepute ca un indistinct zgomot de fond ce s-ar opune, in mod nepotrivit, acelei metaforice "taceri de lebada", care parca insoteste si vegheaza cu discretie, ca un fundal poetic nevazut, gandul filosofului, cuvantul scris in solitudine metafizica. Pentru ca, prin multitudinea exegezelor existente, sa ne putem orienta in cunostinta de cauza, este insa necesar sa cunoastem, in primul rand, opera filosofului.De aceea, in aceasta lucrare am prezentat intreaga gandire a filosofului, pentru ca apoi sa insist asupra conceptiei blagiene asupa identitatii nationale si culturale a omului. 
Odata parcursa opera filosofului, putem constata ca aceasta nu are nevoie sa fie aparata, reabilitata,justificata in fata nimanui, din exteriorul sau din interiorul culturii noastre; opera lui Blaga se sustine prin ea insasi, iar valoarea ei trebuie doar aratata, afirmata. Aprofundand-o vom observa masura si nuantele care fac ca ea sa respire prin traditie, dar si prin inovatie moderna; sa imbine spiritul national cu cel universal; sa fie creativa, insa asimiland cele mai noi teorii si idei din stiinta, filosofie, arta, sa impleteasca profunzimea viziunii mitice si magice cu rigoarea spiritului stiintific si cu o viziune personala asupra religiei; sa fie inedita si, in acelasi timp, sa ilustreze ceva din acea matrice stilistica pe care a teoretizat-o; sa abordeze si sa ofere raspunsuri personale marilor probleme filosofice privitoare la relatia omului cu divinitatea, existenta, cunoasterea, cultura,
creatia, istoria. in ultima instanta, sa aproximeze in modul propriu, fertil si cu o
consecventa de o viata, dezideratul justetei unei constiinte filosofice ca "suprema veghe
a omului.
In esenta sa, filosofia lui Blaga este o reflectie inspirata asupra conditiei omului in univers, in fata asa-zisului Mare Anonim, care in conceptia filosofului este un "produs mitic-filosofic" al imaginatiei cautatoare de sensuri ultime, caruia i se atribuie atat calitati divine cat si calitati demonice. In conceptia lui Blaga, modul de existenta in lumea data si pentru autoconservare constituie baza vietii umane, dar omul isi cucereste plenititudinea si demnitatea printr-un al doilea mod de existenta in orizontul misterului, unde din "preom" devine "om deplin" prin incercari perpetue de a-si releva siesi misterul, in pofida "cenzurii transcendente" impuse de Marele Anonim.Oricum, miturile, viziunile religioase, conceptii metafizice, teoriile stiintifice, operele de arta si de civilizatie sunt rezultatul aspiratiei omului de a se ridica la un mod de fiintare mult superior celui al animalului, trezindu-i mandria si satisfactia singularitatii.
Aceasta lucrare va fi axata pe constelarea conceptelor de baza ale filosofiei blagiene, pe lamurirea semnificatiilor si conexiunilor lor care dau unitate sistemului, pentru ca apoi sa insistam asupa conceptiei lui Blaga despre cultura si romanismul cultural si despre specificul national. Am incercat , de asemeni, sa evidentiem diferentele metodice de abordare a culturii din perspectiva sociologiei culturii, pe de-o parte, si a filosofiei culturii, pe de cealalta parte. Pentru aceasta am analizat critica adusa de sociologul roman H.H. Stahl operei lui Lucian Blaga, care nascut numeroase controverse dispute in jurul filosofiei ardeleanului.Am aratat ca aceasta polemia intre cei doi ganditori s-a datorat unui "accident de interpretare", confundarii punctelor de vedere, respectiv a socioalului cu metafizicul. Sociologul insa neaga legimitatea abordarii spiritualitatii romanesti din perspectiva metafizica, abordarea culturii din perspectiva filosofica fiind stans legata de abordarea sociologica. Intr-adevar, Blaga nu a fost interesat de cercetarea stiintifica, la fata locului si nu a luat in calcul anumite trasaturi esentiale ale specificului national si ale culturii romanesti, insa Lucian Blaga,a adus un mare aport analizei culturii romanesti chiar daca aceasta analiza a lui a avut loc in "laboratorul sau filosofic". Interpretarea lui nu este una sociologica, insa o completeaza foarte bine pe aceasta. 
CAPITOLUL I - LUCIAN BLAGA- VIATA SI OPERA
1.1. Profil Biografic
Lucian Blaga, poet, dramaturg si filosof, s-a nascut la 9 mai 1895, in satul Lancraam din judetul Alba, sat ce poarta-n nume ,,sunetele lacrimei". Copilaria sa a stat, dupa cum el insusi marturiseste, ,,sub semnul unei fabuloase absente a cuvantului", autodefinindu-se ,,mut ca o lebada", deoarece viitorul poet nu a vorbit pana la varsta de patru ani. Fiu de preot, Isidor Blaga despre care afla de la fratii lui ca ,,era de o exuberanta si de o volubilitate deosebit de simpatica", este al noualea copil al familiei, iar mama lui este Ana Blaga, nascuta Moga, pe care autorul o va pomeni in scrierile sale ca pe ,,o fiinta primara" (,,eine Urmutter").
Isi face studiile primare la scoala germana din Sebes-Alba, urmate de liceul ,,Andrei Saguna", din Brasov si de Facultatea de Teologie din Sibiu (1914-1917), unde se inscrie pentru a evita inrolarea in armata austro-ungara. Absolvent (in 1920) a Universitatii din Viena. In 1919 Sextil Puscariu ii publica Poemele luminii, mai intai Glasul Bucovinei si Lamura, apoi in volum. Dupa terminarea studiilor, se stabileste la Cluj. 
Este membru fondator al revistei "Gandirea "(aparuta in 1921), de care se desparte in 1942, si infiinteaza la Sibiu, revista "Saeculum" (1942-1943).Inca din primii ani ai liceului, Blaga se impune atentiei colegilor. ,,La cursuri, imi aduc aminte ca uimea pe profesori cu originalitatea raspunsurilor pe care le va da. Si in vreme ce clasa isi indrepta admiratia spre muschii atletici ai unor colegi, banuiam in sclipirea ochilor un joc de flacari deasupra unei comori" - isi va aminti mai tarziu un fost coleg de liceu al poetului, Horia Teculescu "Amintiri despre Lucian Blaga", in "Tara noastra", 1935 . In 1910 debuteaza in "Tribuna din Brasov "cu poezia Pe tarm, urmata de cea intitulata Noapte si este ales presedinte al societatii literare din scoala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Identitatea Nationala si Identitatea Culturala in Conceptia lui Lucian Blaga.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!