Imagoul parental românesc

Cuprins licență Cum descarc?

INTRODUCER.3
Capitolul I:-Diferente culturale in formarea imagoului parental-.5
I.1 Familia intre utopie si cult.11
I.2 Parinti, copii si zei.16
Capitolul II: -Rol social si influenta media-.19
II.1. Rolul profesorului.22 
Capitolul III: Studiu de caz.24
Concluzii.29
Bibliografie.30


Extras din licență Cum descarc?

INTRODUCERE
Atat psihanaliza cat si alte curente de sondare a psihicului, disidente de la miscarea clasica freudiana, au pus imaginea parintilor in relatie cu raportarea omului la divinitate, in special si, in general, la realitatea si lumea din jurul lui. Astfel, relatia cu parintii devine experienta si model pentru toate celelalte procese interpersonale pe care le poate avea un copil. Iar acest lucru este un fel de contaminare psihica din partea parintilor, de multe ori inconstienta, care mai tarziu va influenta comportamentul si deciziile copilului ajuns la maturitate. 
Termenul de imago inseamna imagine sau reprezentare si se refera la o reprezentare inconstienta ce este incarcataade valori ?fective, in cazul nostru se refera la imaginea parintilor, mai exact la influenta pe care o au acestia asupra psihicului copiilor. Aceasta imagine este pusa in r?port cu totul si reprezinta, practic, modul in care omul se raporteaza la divinitate si la lumea din jur. 
Pe parcursul lucrarii vor fi prezentate opiniile mai multor specialisti in psihanaliza si psihologie, precum Sigmund Freud, Augusto Cury, A.I. Zaharov, Sarah Coyne si multi altii, care au subliniat importanta pe care o au in viata copiilor mediul din care fac parte, profesorii, dar in special parintii si cum toate acestea, prin influenta lor, definesc adultul de mai tarziu. 
Dupa cum s-a mentionat mai sus si profesorii au un rol foarte important in viata copiilor si nu atat prin predarea de cunostinte ci prin faptul ca acestia pot influenta performantele scolare ale elevilor atat prin modul de predare, explicare si evaluare cat si prin asteptarile pe care acestia le au de la elevi. Profesori pot avea puterea de a crea unui copil o imagine de sine pozitiva si o stima de sine foarte puternica doar printr-o singura incurajare, insa totodata pot printr-o critica sa-l afecteze, in masura in care, ii formeaza o imagine negativa despre sine. 
O alta tema abordata in aceasta lucrare este despre raportarea oamenilor la Dumnezeu in functie de relatia cu parintii. Aceasta se fundamenteaza pe afirmatia lui Sigmund Freud: ,,Psihanaliza ne-a familiarizat cu legatura intima dintre complexul patern si credinta in Dumnezeu; ea ne-a aratat ca un Dumnezeu personal nu este, pe plan psihologic, nimic altceva decat un tata sus pus, iar viata de fiecare zi ne aduce dovezi despre modul in care tinerii isi pierd credintele religioase de indata ce autoritatea tatalui lor se prabuseste. Recunoastem, in felul acesta ca radacinile trebuintei de religie se gasesc in complexul parental." 
Tot in aceasta lucrare vom vorbi despre influenta pe care o au desenele animate, felul in care acestea devin exemple de urmat pentru copii si cum in societatea actuala acestea devin un substitut al parintilor si a profesorilor. Vom discuta si despre rolul social pe care il are familia, drepturile pe care le au copii dar si parintii. De asemenea, vom vorbi despre acea ,,scoala a parintilor" de care societatea romaneasca are nevoie pentru ca sintagmele ,,eu te-am facut, eu te omor" si ,,bataia e rupta din rai" sa nu mai fie legi dupa care parintii romani isi educa copiii.
In ultimul si penultimul capitol vom analiza doua cazuri care dovedesc ca relatia cu parintii devine experienta si model pentru toate celelalte procese interpersonale pe care le poate avea un copil. Metoda de cercetare folosita a fost observatia la distanta. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceasta metoda ajuta la obtinerea unor date cu un grad de veridicitate foarte ridicat si ii permite cercetatorului sa nu interactioneze cu subiectii, lucru ce are ca avantaj faptul ca subiectii actioneaza natural fara sa-si modifice atitudinile si comportamentul.
Esantionul a fost unul aleatoriu format din mai multi parinti si copii dintr-un parc. Cercetarea a avut loc in timp ce acestia se jucau si interactionau cu alte persoane si isi supravegheau copiii. In total au fost observati 20 de parinti si 25 de copii. Dintre investigati, in cazul parintilor, au fost 13 mame si 7 tati cu varste cuprinse aproximativ intre 26 si 50 ani, iar in cazul copiilor au fost 10 fete si 15 baieti cu varste cuprinse aproximativ intre 4 si 11 ani. Rezultatele cercetarii au dovedit ca ipotezele de la care am pornit sunt corecte, comportamentul parintilor este precursorul caracterului copiilor.


Fisiere în arhivă (1):

  • Imagoul parental romanesc.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. Palmer, Michael, Freud si Jung despre religie, traducerea din limba engleza de dr. Leonard Gavriliu, Editura Iri, Bucuresti, 1999.
2. Freud, Sigmund, Nevroza la copil, Traducere din limba germana de Rodica Matei, Ruxandra Hosu, Editura Trei, Bucuresti, 2010.
3. Freud, Sigmund, Totem si tabu, Moise si Monoteismul, Angoasa in civilizatie, Viitorul unei iluzii, traducerea din limba germana de Dr. Leonard Gavriliu, Editura Stiintifica, Bucuresti, 1991.
4. Cosmovici, Andrei, Iacob, Luminita (coord.), Psihologie scolara, Editura Polirom, Iasi, 1997, p.156.
5. Site-ul Sapte pitici, Efectul Pygmalion. Cercul vicios ce ne defineste rezultatele http://www.7p.ro/Default.aspx?PageID=1338#ixzz4cdpRJ0xE http://www.7p.ro/Default.aspx?PageID=1338, accesat la 10 decembrie 2016.
6. Olteanu, Irina, Desenele animate nasc monstrii http://www.qbebe.ro/psihologie/dezvoltare_emotionala/desenele_animate_nasc_monstri, accesat la 4 decembrie 2016. 
7. Mihailescu, Ioan, Familia in Societatile Europene, Editura Universitatii din Bucuresti, 1999.
8. Dimitriu- Tiron, Elena, Preudecata si Spectacol la granita dintre doua lumi, Editura Spiru Haret, 2001.
9. Cury, Augusto, Parinti straluciti, profesori fascinanti, Editura For you, 2007.
10. Grey, John, Barbatii sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus, Editura Vremea, 2012.
11. Novacovici, Pera, Pygmalion este mai important decat munca, norocul sau divinitatea,
12. http://www.personalitatealfa.com/blog/pygmalion-e-mai-important-ca-munca-norocul-sau-divinitatea/ , accesat la 30.03.2017.
13. Palmer, Michael, Freud si Jung despre religie, traducerea din limba engleza de dr. Leonard Gavriliu, Editura Iri, Bucuresti, 1999.
14. Stii cum.com, Status social, rol social si procesul de socializare http://www.stiucum.com/drept/sociologie-juridica/Status-social-rol-social-si-pr24845.php ,accesat la data de 29.03.2017.
15. Bouleanu, Elisabeth, De ce isi bat parintii romani copiii: ,,Este modelul familiei traditionale", adev.ro/okr1xs http://adevarul.ro/locale/alexandria/de-isi-bat-parintii-romanii-copiii-Stim-totii-sintagmele-unde-mama-creste-bataia-e-rupta-rai-1_58930ff95ab6550cb80b48e3/index.html , accesat la data 02.04.2017.
16. Grigore, Cristina, Mass-media in familie. Instructiuni pentru parinti http://www.profamilia.ro/revista.asp?id=2004_03_02 , accesat la data 29.03.2017.
17. Stoian, Mihai, Minori in deriva, Editura Enciclopedica romana, Bucuresti, 1972.
18. Cucos, Constantin, Pedagogie, Editura Polirom, 2014.
19. Steinbacher, R., & Gilroy, F. D. (1990), Sex Selection Technology: A Prediction of Its Use and Effect. J.Psychol, varianta in PDF: file:///C:/Users/Edi/Downloads/citations.pdf .
20. A.T., Ce efect are discriminarea de gen manifestata de parinti asupra copiilor?, http://smartwoman.hotnews.ro/Ce-efect-are-discriminarea-de-gen-manifestata-de-parinti-asupra-copiilor- , accesat la data 21.04.2017.
21. Bosch, Simon, https://ro.pinterest.com/pin/345651340121942115/, accesat la data 29.06.2017.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!