Imbatranirea Globala - Provocari pentru Industria Asigurarilor, Imbatranirea Populatiei in Romania si Incidente Asupra Asigurarilor

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
"Imbatranirea populatiei este un fenomen global, care in ultimele decenii afecteaza toate tarile lumii. Reducerea globala a natalitatii si scaderea numarului de copii in paralel cu sporirea constanta a numarului varstnicilor duce la schimbarea echilibrului dintre generatii." 
Imbatranirea demografica reprezinta un proces care presupune schimbarea structurii pe varste a unei populatii, prin cresterea importanta a proportiei varstnicilor in populatia totala, in detrimentul proportiei tinerilor, ca tendinta ferma si de lunga durata, cu numeroase implicatii in toate sferele activitatii umane." 
"Imbatranirea demografica este in realitate un rezultat al procesului evolutiei populatiei pe care demografii l-au denumit tranzitie demografica, proces care se accentueaza pe masura scaderii mortalitatii si a fertilitatii. In zilele noastre, in special in spatiul european puternic marcat de procesul de imbatranire, migratia poate constitui un vector care poate ameliora sau accentua structura pe varste a populatiei, procesul de imbatranire demografica. Imbatranirea populatiei este un fenomen de lunga durata. In secolul trecut ponderea persoanelor varstnice in structura populatiei totale a fost in crestere constanta."
In lucrarea de fata am prezentat un studiu realizat pe baza unor rapoarte intocmite de catre Uniunea Europeana, cu privire la procesul de imbatranire globala a populatiei, evolutia demografica a populatiei lumii si incidentele acesteia asupra sistemului de asigurari. 
In capitolul I, am prezentat termenul de imbatranire a populatiei ca fenomen mondial, dar si cauzele si implicatiile imbatranirii populatiei la nivel mondial dar si in Europa.
Fenomenul imbatranirii este prezent, in mod deosebit, in Europa si Japonia. Se apreciaza ca Europa a atins deja un stadiu critic: dupa un secol de crestere demografica naturala, perspectiva pentru acest secol este, dimpotriva, un declin natural si o imbatranire excesiva a populatiei."
"O problema importanta cu care se confrunta societatea moderna de astazi este reprezentata de ,,incaruntirea" populatiei Globului pusa pe seama scaderii natalitatii si a mortalitatii ridicate in randul persoanelor adulte."
In capitolul II si capitolul III am continuat a relata efectele imbatranirii populatiei, contributia demografiei la reconfigurarea "peisajului" economic si social dar si incidentele asupra asigurarilor, deoarece daca populatia lumii imbatraneste pe zi ce trece, numarul persoanelor apte de munca va scadea si asiguratorii vor avea pierderi mari atat a veniturilor cit si a increderii clientilor.
In capitolul IV am decis a efectua o sinteza despre fenomenul imbatranirii populatiei la nivel national, pe baza datelor statistice privind atat indicele demografic cat si rolul acesteia asupra asigurarilor.
"Romania se confrunta deja cu consecintele economice si sociale complexe ale unei populatii aflate intr-un proces lent, dar continuu, de imbatranire demografica. Nu doar criza poate fi invocata. In ultimul secol, industrializarea, urbanizarea si modernizarea a schimbat radical scala de valori."
CAPITOLUL I 
IMBATRANIREA POPULATIEI - CONSIDERATII GENERALE
I.1. Fenomenul de imbatranire a populatiei
,,Imbatranirea populatiei este un fenomen global, care in ultimele decenii afecteaza toate tarile lumii. Reducerea globala a natalitatii si scaderea numarului de copii in paralel cu sporirea constanta a numarului varstnicilor duce la schimbarea echilibrului dintre generatii."Imbatranirea demografica reprezinta un proces care presupune schimbarea structurii pe varste a unei populatii, prin cresterea importanta a proportiei varstnicilor in populatia totala, in detrimentul proportiei tinerilor, ca tendinta ferma si de lunga durata, cu numeroase implicatii in toate sferele activitatii umane. 
"Imbatranirea demografica este in realitate un rezultat al procesului evolutiei populatiei pe care demografii l-au denumit tranzitie demografica, proces care se accentueaza pe masura scaderii mortalitatii si a fertilitatii. In zilele noastre, in special in spatiul european puternic marcat de procesul de imbatranire, migratia poate constitui un vector care poate ameliora sau accentua structura pe varste a populatiei, procesul de imbatranire demografica. Imbatranirea populatiei este un fenomen de lunga durata. In secolul trecut ponderea persoanelor varstnice in structura populatiei totale a fost in crestere constanta." 
"Fenomenul imbatranirii este prezent, in mod deosebit, in Europa si Japonia. Se apreciaza ca Europa a atins deja un stadiu critic: dupa un secol de crestere demografica naturala, perspectiva pentru acest secol este, dimpotriva, un declin natural si o imbatranire excesiva a populatiei. O mare parte dintre tarile Europei orientale cunosc, deja, declinul demografic si numeroase tari occidentale il vor cunoaste intr-un viitor apropiat. In ciuda diferentelor de intensitate si de ritm care vor persista intre diferitele tari, toate societatile europene au sau vor avea de facut fata, in principal, acelorasi tendinte, in materie de declin si de imbatranire demografica."Chiar daca populatia tarilor in curs de dezvoltare este acum, inca, relativ tanara, un mare numar dintre aceste tari vor cunoaste, conform previziunilor, o imbatranire intr-o maniera fara precedent, ca urmare a scaderii puternice a ratei fertilitatii si a unei rapide cresteri a longevitatii. Numeroase tari in curs de dezvoltare se gasesc in primele faze de adaptare la modificarile structurii de varsta a populatiei. 
"Imbatranirea, ca fenomen al lumii vii, este un proces de regres, de deteriorare care afecteaza atat individul, cat si grupurile, populatia. La nivelul individului, in sens larg, imbatranirea este considerata un fenomen multidimensional care include schimbarile fizice ale organismului uman dupa viata adulta, schimbarile psihologice care apar in mintea si capacitatile mentale si schimbarile sociale in modul in care persoana este vazuta, in ceea ce asteapta si ceea ce se asteapta de la ea. Ca atare, abordarea acestui fenomen trebuie sa fie una pluridisciplinara si interdisciplinara." 
"O problema importanta cu care se confrunta societatea moderna de astazi este reprezentata de ,,incaruntirea" populatiei globului pusa pe seama scaderii natalitatii si a mortalitatii ridicate in randul persoanelor adulte."
"Procesul de imbatranire al populatiei, care este si factorul principal de risc legat de structura populatiei, reprezinta una dintre multiplele amenintari globale la adresa omenirii."
"De fapt, literatura de specialitate remarca faptul ca, si anume, cresterea ponderii si numarul varstnicilor, sunt probleme de ordin social, care au solutii sociale si mai putin probleme de ordin demografic, care pot fi solutionate prin masuri de politica demografica."
"Prin urmare, imbatranirea demografica a populatiei reprezinta procesul de modificare a structurii populatiei pe varste, in favoarea grupelor de varsta inaintata, ca tendinta ferma si de lunga durata."


Fisiere in arhiva (1):

  • Imbatranirea Globala - Provocari pentru Industria Asigurarilor, Imbatranirea Populatiei in Romania si Incidente Asupra Asigurarilor.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Anusic, Zoran; Philip, O'Keefe, Madzarevic-Sujster, Sanja, (2003), Pension Reform in Croatia, Social Protection Discussion Paper Series, No. 0304, Social Protection Unit, Human
Development Network. The World Bank.
2. Bronikowsi, A. & Promislow, D. E. L. Testing evolutionary theories in wild populations, Trends in Ecology and Evolution, vol. 20, no.6, 271-273, (2005). p. 271.
3. Barr, Nicholas, (2003), Notional Defined Contribution Pensions: Mapping the Terrain,
Conference on NDC Pensions, Sandhamm, September, 29-30.
4. Frunzaru, Valeriu, (2003), Pensiile in Uniunea Europeana. Evolutie legislativa si provocari
actuale, ( lucrare in programul doctoral)
5. Ghetau, Vasile, Simion, Maria si Berevoescu, Ionica. Socul milionului. Rezultatele prelimi- nare ale Recensamantului populatiei si al locuintelor din 18 martie 2002. Populatie si Societate,
6. Ghetau, Vasile. 2005. Migrations et incidence sur la repartition de la population en Roumanie au niveau national et regional. The Romanian Journal of European Studies, nr.4, 2005, Editura Universitatii de Vest, Timisoara.
7. Grigorescu, C-tin (2005). ,,Modificari demografice teritoriale in anii tranzitiei", in Probleme economice nr. 146, Academia Romana, CIDE
8. Hondroyiannis, G., Papapetrou, E. ,,Demographic transition in Europe", in Economics Bulletin, martie 2002
9. Jianu Daniel Muresan, - Calitatea vietii umane in Romania dupa 1989, Editura Universitatii, Editia I, 2009
10. Kraus, K.-H. (2007). Aging: A revised theory based on free radicals generated by NOX family NADPH oxidases. Experimental Gerontology, 42, 256-260, p. 257
11. Muntean, A. (2006). Psihologia Dezvoltarii Umane. Editura Polirom, Iasi, p. 419.
12. Manton, G. Kenneth, XiLiang Gu si Vicki L. Lamb., Long-term trends in life expectancy and active life expectancy in the United States. Population and Development Review, Vol. 32, No.1, 2006, Population Council, New York
13. Prerez, F. P., Ilie, J. I., Zhou, X., Douglas F. & Jurivich, D. A. (2007). Pathmolecular effects of homocysteine on aging process: A new theory of aging. Medical Hypothenses, art in press, 1-12, p. 8.
14. Sandu, Dumitru, Explorarea Europei prin migratii pentru munca: 1990-2006. In: Locuirea temporara in strainatate. Migratia economica a Romanilor: 1990-2006. Fundatia pentru o Societate Deschisa, 2006, Bucuresti (si date cu amabilitate comunicate autorului de S.D).
15. Schoenmaeckers, Ronald. Active ageing in Europe - vol. 2, Demographic characteristics of the oldest old. Council of Europe Publishing, 2004, Strasbourg.
16. Schoenmaekers, Ronald si Irena Kotowska, Population ageing and its challenges to social policy. Population Studies nr. 50, Council of Europe Publishing, 2005, Strasbourg.
17. Sora, V. si colectiv (2003). Analiza statistico-demografica. Teorie si aplicatii, Editura Economica, Bucuresti
18. The Geneva Reports- Risk and Insurance Research, Addressing the Challenge of Global Ageing--Funding Issues and Insurance Solutions, iunie 2012. nr.6
19. Vallin, Jacques si France Mesle, Convergences and divergences in mortality. A new approach to health transition. Demographic Research, Special collection 2, Article 2. 2004. Max Planck Institute for Demographic Research, Rostock (www. demographic-research.org).
20. Wroblewska, Viktoria, Changing mortality patterns in central European countries: Poland's experience. Comunicare la seminarul international "Mortality in Countries of the Former USSR. Fifteen Years After Break-up: Change or Continuity?", Kiev, 12-14 octombrie 2006 (www. iusssp.org).
Resurse web
21. www.royalsociety.org
22. www.csis.org
23. www.huffingtonpost.com
24. www.un.org
25. www.incomemagazine.ro
26. www.insse.ro
27. www.primm.ro
28. www.genevaasociation.org


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!