Imbogatirea fara Justa Cauza

Extras din licenta Cum descarc?

Cap. I 
Introducere.
Faptul juridic licit ca izvor de obligatii
1.Consideratii generale
Relatiile sociale se convertesc in raporturi juridice prin intermediul normelor de drept care le reglementeaza. Norma juridica, fiind rezultatul unui proces de abstractizare si de generalizare, se refera la raporturi juridice tip, adica abstracte si potentiale. Pentru a trece de la raportul juridic abstract la raportul juridic concret, adica la acel raport juridic prin care actioneaza efectiv norma de drept, este necesara producerea unor fapte generatoare de efecte juridice.
In lumea materiala si in viata sociala se petrec o multitudine de fapte. Dintre acestea numai unele au semnificatie in planul dreptului si intra in categoria faptelor juridice. Pentru aceasta este necesara interventia unui factor exterior care sa confere unor fapte puterea de a produce efecte juridice; cu alte cuvinte, sa le acorde un rol creator in ordinea de drept. Acest factor este norma de drept care selecteaza din numarul nesfarsit al faptelor pe acelea ce urmeaza sa aiba semnificatie juridica. 
Prin izvor al obligatiilor civile se intelege acea imprejurare de care legea leaga nasterea, modificarea sau stingerea unui raport juridic obligational civil. Asemenea urmari ce dau nastere unor raporturi juridice obligationale sunt consecinta unor fapte sau acte juridice.
Actul juridic constituie o manifestare de vointa exprimata cu intentia de a produce anumite efecte juridice. Cum efectul juridic urmarit este obligatia civila, rezulta ca izvoare ale acesteia pot fi acele acte juridice capabile sa produca asemenea consecinte. Unul dintre criteriile de clasificare ale actelor juridice este si acela potrivit caruia ele pot fi unilaterale si bilaterale sau sinalagmatice. 
Actele juridice sunt manifestari de vointa ale persoanelor fizice si juridice facute in scopul de a da nastere la efecte juridice, adica de a creea, modifica si stinge raporturi juridice.
Este unilateral acel act juridic in care, manifestandu-si vointa juridica, se obliga o singura persoana. Un asemenea gen de act juridic generator de obligatie este, de exemplu, donatia. Tot acte juridice de factura unilaterala , producatoare de efecte juridice sunt in egala masura si cele ce privesc oferta publica de recompensa ori atribuirea unor castiguri prin tragere la sorti cumparatorilor unui magazin in scop de reclama.
Actele juridice bilaterale sau sinalagmatice sunt acelea in care partile se obliga, fiecare dintre el urmarind in egala masura obtinerea unor contraprestatii. Este cazul contractului de vanzare-cumparare in care vanzatorul se obliga sa transmita proprietatea pentru a obtine pretul, iar cumparatorul sa plateasca pentru a obtine bunul ce face obiectul vanzarii.
Mecanismul nasterii raporturilor juridice nu opereaza automat de la fapta la efect. In acest scop este necesara interventia normei de drept care recunoaste unui fapt efecte juridice. Asadar, ceea ce duce la nasterea raportului juridic concret este faptul juridic, fiind insuficienta existenta normei de drept. Desigur ca, efectul principal si cel mai frecvent al producerii unui fapt juridic este nasterea de raporturi juridice concrete. Cu toate acestea el poate produce si alte efecte, cum sunt: modificarea, stramutarea si stingerea de raporturi juridice. 
Faptele juridice sunt acele imprejurari - evenimente sau actiuni omenesti - de producerea carora legea leaga efecte juridice, si anume: nasterea, modificarea, transmiterea si stingerea de raporturi juridice. 
Constituie izvoare ale obligatiilor numai acele fapte juridice care, potrivit legii civile, dau nastere unui raport de obligatii. In ceeea ce priveste faptele juridice generatoare de obligatii se au in vedere cele doua mari categorii pe care literatura si jurisprudenta le-a numit ilicite si licite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Imbogatirea fara Justa Cauza.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!