Imbunatatirea managementului

Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Importanta managementului agricol pe Platforma Burnasului
Dupa momentul Revolutiei din decembrie 1989, a inceput perioada de tranzitie pentru economia romaneasca, in speta pentru industria nationala, marcata profund de aparitia sectorului privat si restrangerea sau reprofilarea celui de stat, in anumite situatii culminand cu falimentul unor mari fabrici, uzine, combinate si intreprinderi cu capital de stat. 
Situatia statistica referitoare la numarul societatilor comerciale inmatriculate la Registrul Comertului, cu sediile in comunele din Burnas, in perioada 1990-2010, arata o dinamica complexa a fenomenului. In anul 1990, in comunele giurgiuvene si teleormanene au fost inregistrate 13 firme. In 1991, in cele patru unitati administrativ-teritoriale din judetul Calarasi figurau 41 societati comerciale. In anul 2000, dinamica inscrierii firmelor fizice si juridice la oficiile judetene ale Registrului Comertului s-a caracterizat printr-o tendinta pozitiva. In anul 2010, traiectoria ascendenta a procesului de infiintare si desfasurare a activitatii economice a diverselor societati a ajuns la o cota inalta, in sensul ca numarul total al firmelor fizice si juridice a fost de 2,1 ori mai mare decat cel inregistrat cu cinci ani in urma.
Pe domenii de activitate, predomina urmatoarele sectoare: agricultura - cultivarea plantelor, cresterea animalelor, fabricarea produselor pentru hrana animalelor si servicii conexe (27%), comert cu ridicata si cu amanuntul al produselor (16%), industria alimentara, a bauturilor si a tutunului (10%), constructii (7%), industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal (6%), servicii generale (6%), industria de prelucrare a titeiului (5%), transporturi si activitati anexe transporturilor (5%), industria lemnului si a produselor din lemn, a celulozei, hartiei si a produselor din hartie, silvicultura si exploatare (3%).
Fermele de productie vegetala au ca obiect de activitate cultivarea cerealelor, a plantelor tehnice, leguminoase si oleaginoase, prestari servicii cu produse de protectie a plantelor, import-export. Unele exploatatii agricole au fost modernizate prin achizitii de utilaje si masini agricole performante, noi, prin programul F.E.A.D.R. Cerealele detin primul loc in profilul agrar al acestei campii, ele dand si functia cerealiera multor asezari rurale.
In concluzie, Campia Burnasului reprezinta un spatiu rural cu un mare potential agricol si uman, caracterizat printr-o dinamica aparte.
1. Scurta prezentare a conditiilor pedo-climatice in zona fermei
Solul actioneaza, in morfogeneza Campiei Burnasului, sub forma suportului actiunii agentilor exogeni si ca factor potential al modelarii actuale, ce imprima o anumita intensitate proceselor geomorfologice, prin insusirile sale fizice si fizico-mecanice. 
Textura solului, in orizontul superior, este de lut greu, in cea mai mare parte a campiei, dar intervine si textura de lut greu ... argila. In Burnas, o pondere deosebita o au cernoziomurile levigate si cernoziomurile levigat erodate, cernoziomuri levigate puternic(pe campuri). Sunt dezvoltate si solurile brun- roscate inchise si cernoziomurile levigate, tot aici regasindu-se cernoziomurile levigate de crovuri si padini, dar si cernoziomurile levigate podzolite si solurile cenusii inchise, in sectorul mijlociu si inferior. La acestea se adauga solurile brun- roscate erodate si regosolurile. Alaturi de regosoluri, cernoziomuri levigate puternic, freatic- umede, soluri brun- roscate si soluri brun- roscate podzolite, pe o suprafata mai redusa. 
Compozitia asociatiilor vegetale si distributia acestora in teritoriu depind de o serie de factori, precum cei climatici, geomorfologici, litologici, hidrologici, antropici. La nivelul Campiei Burnasului, se remarca varietatea mai redusa a speciilor vegetale, domeniul reprezentativ pentru zona studiata fiind zona silvostepei, pe alocuri dezvoltandu-se si vegetatia azonala(se adauga vegetatia lacurilor). Din arealul silvostepei s-au pastrat cateva petice, palcuri rare si inegal raspandite. Se intalnesc paduri de stejar - pedunculat (Quercus robur), brumariu ( Q. Pedunculiflora), pufos (Q. pubescens), stratul arboricol continand si ulm (Ulmus foliacea, U. ambigua). Etajul arbustilor e deosebit de bogat: paducel (Crataegus monogyna), lemnul cainesc (Ligustrum vulgare), cornul (Cornus mas), porumbarul (Prunus spinosa). Insulele de paduri ramase in urma defrisarilor masive si antropizarii puternice a peisajului geografic contin si cer (Q. cerris) si garnita (Q. frainetto). Stratul ierbos contine specii xerofile. 
Compozitia si repartitia faunei, constituie reflectarea particularitatilor climatice, a pozitiei geografice si a etajarii altitudinale a reliefului din tara noastra. Fauna silvostepelor s-a adaptat unor conditii mai vitrege de vietuire: amplitudinea termica, ariditatea, lipsa de adapost, vegetatia mai saraca a campului. Cele mai adaptate la conditiile de mediu sunt rozatoarele: popandaul (Citellus citellus), harciogul (Cricetus cricetus), soarecele de camp (Microtus arvalis), sobolanul de camp (Apodemus agrarius), iepurele de camp (Lepus europaeus), dihorul (Mustela putorius), dar si pasarile: dropia (Otis tarda), prepelita, pitpalacul, graurul, lacustarul, ciocarlia, prigori. 
Iazurile din campie au ape ciprinicole, continand caracude, biban (Perca fluviatilis), crap (Cyprinius carpio), babusca (Rutilus rutilus), rosioara, guvid, salau (Stizostedion lucioperca), dar si stiuca (Esox lucius).
Temperaturile medii anuale scad usor de la sud(10?-11?C) spre nord(8,5?-9?C), variatie datorata atat latitudinii cat si distributiei reliefului tarii. De asemenea, temperatura scade odata cu cresterea altitudinii (scade cu 6? la fiecare 1000 m). Temperaturile maxime medii anuale oscileaza intre 22?C si 24?C in timpul verii, respectiv intre -3?C si -5?C, in timpul iernii. Temperaturile extreme inregistrate in Romania au fost de -38.5?C, pe 25 ianuarie 1942, si de +44.5?C la Ion Sion (judetul Braila), pe 10 august 1951.
Media anuala a precipitatiilor, urmand scaderea treptata a influentelor oceanice si mediteraneene, scade usor de la vest la est. Media anuala a precipitatiilor cazute (calculate pe intreg teritoriul) este de 637 mmanual, cu valori sensibil mai ridicate in zonele montane (1.000 - 1.400 mm/an, statiunea Stana de Vale este considerata "polul ploii din Romania") si progresiv mai scazute spre est, in Baragan fiind de sub 500 mm/an, iar in Dobrogea si Delta Dunarii coborand sub 400 mm/an].
Temperatura medie anuala variaza de la 11 grade Celsius in lunca Dunarii, la 6 grade Celsius in Harghita. Temperatura medie a lunii iulie variaza intre 26 grade Celsius si 18 grade Celsius tot in functie de regiune. In ianuarie, aceste temperaturi variaza de la 0?C (la Baile Herculane sau la Mangalia) la -6 grade Celsius (in depresiuni).


Fisiere in arhiva (1):

  • Imbunatatirea managementului.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Mihai Berca, Tehnologii moderne pentru soiuri de Grau Premium , Editura Ceres, Bucuresti, 2014
Mihai Berca, Agrotehnica-Transformarea moderna a agriculturii, Editura Ceres, Bucuresti, 2011
Davidescu D.; Davidescu V., Agrochimia moderna, Editura Academiei RSR, Bucuresti, 1981
Dumitru M.; si colab., Cod de bune practici agricole, vol. I, Editura Expert, Bucuresti, 2003
Despa Radu; Zirra Daniela, Eficienta investitiilor. Editura Universitara, Bucuresti, 2005
Coord. I.Alecu, E.Merce, D.Pana, L.Sambotin, I.Ciurea, Managementul Exploatatiilor Agricole, 
Voicu Radu, Managementul unitatilor agroalimentare, Editura ASE, Bucuresti, 2002


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!