Impactul Crizei Economice asupra Bunastarii Economice

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE pag. 1 
CAPITOLUL 1. SARACIE SI BUNASTARE - DEFINITIE, CONCEPTE. ARGUMENTE PRO SI CONTRA ARGUMENTE pag. 3 
1.1 Saracie si bunastare - Definitii si prezentari conceptuale pag. 3 
1.1.1 Saracia directa si indirecta pag. 5 
1.1.2 Banii si bunastarea nationala pag. 6 
1.1.3 Saracie economica pag. 7 
1.1.4 Bunastare economica pag. 12 
1.1.5 Abordari teoretice privind esenta si necesitatea eradicarii saraciei pag. 15 
CAPITOLUL2.CONSIDERATIUNI PRIVIND DETERMINAREA EVOLUTIEI SARACIEI SI ANALIZA FENOMENULUI DE SARACIE A POPULATIEI IN ROMANIA 
pag. 19 
2.1 Aspecte prezentate de cercetatorii romani cu privire la determinarea starii de bunastare a populatiei si evolutia saraciei pag. 19 
2.2 Metode de estimare a saraciei pag. 21 
2.2.1 Evolutia saraciei in Romania utilizand praguri absolute pag. 22 
2.2.2 Estimarea saraciei cu ajutorul pragurilor relative pag. 24 
2.2.3 Diferenta intre rezultatele obtinute pag. 27 
CAPITOLUL 3. IMPACTUL CRIZEI ECONOMICE ASUPRA BUNASTARII ECONOMICE pag. 31 
3.1 Contextul economic si social in perioada crizei economice pag. 31 
3.2 Profilul saraciei pag. 33 
3.3 Saracia care afecteaza copiii pag. 35 
3.4 Reteaua de securitate sociala asigura protectie suficienta impotriva socurilor pag. 36 
CAPITOLUL 4. STIMULAREA INTREPRINDERILOR PRIVATE INSTRUMENT PENTRU REDUCEREA SARACIEI (STUDIU DE CAZ) pag. 39
4.1 Utilizarea creditului pentru a crea bunastare pag. 39 
4.2 Organizarea grupurilor de actiune pag. 40 
4.3 Competentele necesare pentru guvernarea bunastarii pag. 42 
4.4 Conducerea unei intreprinderi de succes pag. 44 
CONCLUZII pag. 47 
BIBLIOGRAFIE pag. 49 
ANEXE pag. 50


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Am ales aceasta tema deoarece studierea acestui fenomen prezinta o reala importanta, Romania plasandu-se printre ultimele tari din Uniunea Europa in functie de media venitului pe persoana. Importanta studierii bunastarii si saraciei in Romania, releva de fapt, pozitia Romaniei printre alte tari ale Uniuni Europene, tinand cont de indicatorii sociali. Problema sociala a saraciei este lipsa bunastarii, si nu lipsa banilor. Daca veti alimenta sistemul cu bani, veti crea numai inflatie, si asta nu face ca societatea sa scape de saracie. Asadar, raspunsul in lupta contra saraciei ca problema sociala este nu adaugarea de bani, ci crearea sau generarea bunastarii, de aceea titlul acestei lucrari se refera la generarea bunastarii si nu numai generarea unui venit.
Definirea saraciei este importanta pentru cunoasterea proportiilor fenomenului, a cauzelor si factorilor care o genereaza, iar pe aceasta baza pentru combaterea propriu-zisa a saraciei. In acest scop este necesar sa se ajunga la un consens in legatura cu modul in care saracia si metodele acestuia de masurare sunt definite. Definirea saraciei nu este deloc simpla si univoca atunci cand se pune problema transpunerii ei in termeni operationali, adica atunci cand este necesara identificarea concreta a celor saraci, pentru a fi ajutati sau pentru a evalua proportiile acestui fenomen la scara nationala sau planetara. Saracia este definita, in general, din perspectiva bunastarii, fiind considerata o stare de lipsa a acesteia, o privare de atributele bunastarii.
Definitiile difera insa, in mod semnificativ, in functie de continutul conceptului de bunastare si de importanta care se acorda diferitelor sale dimensiuni, precum si de scopul in care se face evaluarea saraciei. 
Bunastarea apare ca o stare optima la care aspira individul, prin modul lui de a produce, economisi si consuma. Se impune o diferentiere intre bunastarea individuala si bunastarea colectiva.
Bunastarea colectiva reprezinta acel ,,tip de bunastare inteleasa in sensul ca toti membrii colectivitatii trebuie sa dispuna de un stoc minim de bunuri economice considerat a fi decent, normal".
Bunastarea individuala-modelare a sistemului de nevoi propriu fiecarui individ potrivit cadrului social-economic in care este integrat.
Conceptul de nivel de trai ne asigura ca suntem in fata unui concept evolutiv si care se refera la evaluarea unor conditii, care pot fi bune sau mai putin bune pentru om, sau pot fi considerate suficiente pentru a atinge o anumita stare considerata normala.
Nivelul de trai poate fi apreciat pe baza a doua elemente distincte:
1. Starea vietii oamenilor asa cum este ea la un moment dat.
2.Existenta unui set de criterii in raport cu care starea vietii este evaluata ca fiind buna sau mai putin buna.
Lucrarea e structurata pe patru capitole.
Capitolul 1, intitulat Saracie si bunastare - Definitie, concepte. Argumente pro si contra argumente, aduce in prim plan faptul ca cei mai multi oameni cred ca isi vor atinge scopurile daca vor fi angajati, deci bunul lor cel mai de pret este locul de munca. Aceasta este situatia cea mai nefavorabila care conduce doar accidental la bunastare. Mai devreme sau mai tarziu, apar frustrarile angajatului, iar acesta pleaca la o alta companie in speranta ca acolo va gasi ceea ce cauta de fapt - bunastarea. Cu timpul, o parte dintre angajati sesizeaza problema de fond si isi construiesc o afacere proprie. Aceasta este decizia care aduce sanse reale de bunastare materiala. Altii mimeaza bunastarea, folosind in exces cardurile de credit, consuma mai mult decat produc.
In capitolul 2, intitulat Consideratiuni privind determinarea evolutiei saraciei si analiza fenomenului de saracie a populatiei in Romania, alaturi de o serie de indicatori privind bunastarea este abordata si evolutia saraciei in primii ani ai tranzitiei, estimate pe baza veniturilor gospodariilor si folosind doua praguri relative ale saraciei ancorate in timp si situate pentru Romania la 45%, respectiv 50% din retributia medie orara a anului 1989.
Estimarea saraciei se poate face plecand de la datele existente in sistemul statistic national, in timp ce evaluarea saraciei prin alte metode ar presupune initierea si implementarea unor cercetari speciale. Pragurile monetare in general, si metoda absoluta in special, sunt recomandate tarilor mai putin dezvoltate, cum este si cazul Romaniei, respectiv tarilor care au inca o pondere considerabila a cheltuielilor alimentare in totalul cheltuielilor.
In capitolul 3, intitulat Impactul crizei economice asupra saraciei, este analizat contextul economic si social in perioada crizei economice, nivelul saraciei absolute continuand sa scada in 2008, iar in 2009 Romania confruntandu-se cu recesiunea, iar saracia nu va mai scadea.
In capitolul 4, intitulat Forma capitalului privat si reducerea saraciei prin stimularea intreprinderilor private, este abordata notiunea de capital financiar de care o persoana are nevoie pentru a incepe o afacere. Capitalul financiar necesar, daca a fost imprumutat, nu reprezinta un cadou, un act de caritate sau o donatie, ci este o componenta a unei afaceri sau o resursa, si este inchiriata, deci trebuie returnat.
Necesitatea de a sublinia ca nu trebuie oferite donatii, ca imprumuturile trebuie restituite si ca trebuie platite prin intermediul dobanzii, sunt trei motive bune pentru ca imprumuturile initiale date debitorilor neexperimentati sa fie mici si, prin urmare, mai usor de restituit.
Succesul unei speculatii comerciale poate fi masurat prin viabilitatea acesteia, adica intreprinderea este profitabila. Cea mai importanta caracteristica a unei afaceri pe care o ajutati sa se infiinteze de a fi una de succes este aceea ca trebuie sa fie in stare sa supravietuiasca, deci sa produca profit.
CAPITOLUL 1
SARACIE SI BUNASTARE - DEFINITIE, CONCEPTE. 
ARGUMENTE PRO SI CONTRA ARGUMENTE
1.1 Saracie si bunastare - Definitii si prezentari conceptuale
Despre bani cel mai bine este sa-i intrebam pe aceia care au demonstrat ca se pricep sa-i produca si sa-i administreze. "Cand eram tanar, credeam ca banii si puterea ma vor face fericit. Aveam dreptate!", declara Bill Gates, iar Warren Buffet ne sfatuieste: "Lasa-le copiilor tai destul de multi bani incat sa creada ca pot face orice, dar nu atat de multi incat sa nu faca nimic".
Exista o multime de oameni care au castigat sume mari la loterie, iar banii le-au schimbat destinul, dar nu i-au facut fericiti, asa cum se asteptau, ci dimpotriva, le-au distrus viata. Gurile rele spun ca banii nemunciti nu aduc fericirea, dar o pot intretine, iar credinciosii asociaza adesea banii cu necuratul. Specialistii sustin ca fiecare om are exact atatia bani cati este capabil sa administreze. 
Majoritatea oamenilor au idei preconcepute despre averi, privindu-i pe bogati cu ura si suspiciune. De vina pentru aceasta atitudine este mitul ca miliardarii au ajuns bogati furand si exploatand alti oameni. Putini stiu ca majoritatea miliardarilor sunt foarte modesti, dispun de o inteligenta creatoare fascinanta, viseaza lucruri imposibile si se automotiveaza ca sa le faca posibile. Majoritatea fundatiilor caritabile sunt opera bogatilor. Milioane de locuri de munca s-au creat datorita curajului acestor oameni de a investi, puterii de a-si urma telurile nebunesti si dorintei lor de a-si modela singuri destinul. 
Oamenii isi doresc, in principiu, cam aceleasi lucruri - sanatate, bani, studii superioare, un serviciu bun sau o cariera de succes. Difera mijloacele prin care le obtin, vointa si timpul pe care il dedica atingerii acestor teluri. Oamenii isi doresc fericire, iar fericirea inseamna adesea o familie, o casa mare, o masina frumoasa, vacante in locuri exotice, viata lunga, copii si nepoti frumosi si sanatosi


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Crizei Economice asupra Bunastarii Economice.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!