Impactul Deflatiei Asupra Cresterii Economice - Studiu de Caz

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 4
CAPITOLUL 1
INFLATIA - FORMA A DEZECHILIBRULUI FINANCIAR 6
1.1. INFLATIA. SCURT ISTORIC 6
1.1.1. COSTUL INFLATIEI SI FORMELE EI DE MANIFESTARE 10
1.1.2. CONSECINTELE INFLATIEI 16
1.2. POLITICI DE COMBATERE A INFLATIEI 22
CAPITOLUL 2
INFLATIE, DEZINFLATIE, DEFLATIE IN ROMANIA -STUDIU DE CAZ 24
2.1. PUNCTE DE VEDERE DESPRE FENOMENUL DEFLATIE 24
2.2. CAUZELE SI MANIFESTAREA DEFLATIEI 28
2.3. TIPURI ALE DEFLATIEI SI EFECTELE LOR 30
2.4. MODALITATI DE PROTECTIE IMPOTRIVA DEFLATIEI 33
2.5. INFLATIA IN ROMANIA 35
2.6. DEFLATIA IN ROMANIA 41
CONCLUZII SI PROPUNERI 50
BIBLIOGRAFIE 52


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Definirea termenului ,,deflatie" se poate realiza in urmatorul mod: franare sau resorbtie totala a inflatiei, prin masuri care vizeaza diminuarea masei monetare si reducerea cererii in raport cu oferta.
Deflatia este procesul economic cand inflatia este negativa, implicit pretul produselor scade si atunci cu 10 lei cumperi mai mult decat inainte. Valoarea "reala" a banilor creste, ceea ce insemana ca moneda respectiva devine mai puternica. E un lucru extrem de bun insa exista o problema numita o spirala deflationista. 
Spirala deflationista inseamna ca se produc mai putine bunuri, care la randul lor duce la salarii mai mici, care implicit duce iar la bunuri mai putine si tot asa. 
Prin termenul ,,deflatie" sunt desemnate toate scaderile considerabile ale preturilor indiferent de cauzele lor, sau de efecte. Rata deflatiei poate fi definita si ca rata anuala de scadere a nivelului general al preturilor, fiind, in alti termeni, o rata a inflatiei negative.
Pot fi diferentiate doua niveluri de deflatie: deflatia deschisa si deflatia taratoare.
Pana la cel de al II-lea Razboi Mondial, episoadele deflationiste s-au caracterizat prin
fenomene de diminuare a pretului si a cantitatii de moneda in circulatie, rambursarea datoriei
publice, reducerea cheltuielilor publice, contractarea creditelor private si diminuarea veniturilor si ale cererii nominale totale.
In anii'90 s-au manifestat aceleasi fenomene, intr-o forma modificata: o scadere a inflatiei dar nu o diminuare a preturilor, o incetinire a vitezei de circulatie, dar nu o diminuare a masei monetare, o franare a cresterii veniturilor, dar nu o diminuare a lor, o incetinire a cresterii economice, dar nu o recesiune. Aceasta forma a deflatiei, care s-a manifestat in tarile membre ale U.E. la inceputul anilor '90, a fost desemnata deflatie taratoare.
Pot fi distinse urmatoarele trei forme de deflatie: deflatie monetara, deflatia financiara, si deflatia reala.
Deflatia monetara se caracterizeaza prin diminuarea mijloacelor de plata in circulatie, deci prin reducerea cantitatii de moneda aflata la dispozitia agentilor economici.
Deflatia financiara corespunde contractarii creditului disponibil acordat prin sistemul bancar. Principala manifestare a acestor doua forme de deflatie este scaderea preturilor bunurilor si serviciilor precum si a pretului activelor reale.
Deflatia reala este sinonima cu reducerea activitatii economice, acesta fiind un alt termen utilizat pentru a desemna recesiunea care insoteste, in general, deflatia monetara sau financiara.
Se poate spune ca rata deflatiei (definita si ca rata anuala de scadere a nivelului general al preturilor, fiind o rata a inflatiei negative)caracterizeaza multiple fenomene economice care sunt intr-o stransa corelatie cu preturile.Ieftinirile intr-un anumit sector pot aparea atunci cand productivitatea creste, iar costurile de productie scad mai accelerat in acel sector decat in altele. 
Deflatia este de cele mai multe ori un efect colateral al prabusirii cererii agregate, dupa cum spune presedintele Rezervei Federale Americane - Ben Bernanke. Adica o scadere a consumului atat de puternica, incat vanzatorii trebuie sa reduca preturile, pentru a gasi cumparatori.
In actualele conditii de criza deflatia este un fenomen absolut firesc , iar scaderea sau cel putin inghetarea preturilor la majoritatea produselor si serviciilor este fixata practic in majoritatea tarilor afectate de criza, in care consumul (generat de scaderea veniturilor, reduceri salariale), activitatea economica sau de productie este in suspans sau declin.
Dezechilibrele macroeconomice din ultimul deceniu si criza financiara internationala sunt strans legate si interrelationate.Ratele reale mici de dobanda la nivel global, distorsiunile existente pe piata creditului, inovatiile financiare, dar si politicile de curs de schimb si monetare practicate de tarile emergente, printre care si China au contribuit la declansarea crizei financiare din SUA si la propagarea sa la nivel mondial.
Premisele crizei financiare din SUA si motivele transformarii acesteia intr-o criza economica la nivel global se regasesc in politica monetara expansionista practicata de un numar mare de banci centrale care a contribuit la formarea unor bule speculative pe piata imobiliara, excesul de economii la nivel mondial, evaluarea si acoperirea necorespunzatoare a riscurilor de contrapartida, precum si masuri de politica monetara inadecvate luate imediat dupa declansarea crizei financiare.
O alta explicatie privind deflatia este legata de subestimarea dinamicii cercurilor vicioase din economie in conditiile in care avem o lipsa relativa de lichiditate. Se manifesta de fapt o cerere sporita de lichiditate, atat firmele, cat si populatia doresc sa beneficieze de cat mai multi bani lichizi. Aceasta stare de fapt se poate vedea si in conduita bancilor, acestea fiind mult mai reticente la acordarea de credite. 
CAPITOLUL 1
INFLATIA - FORMA A DEZECHILIBRULUI FINANCIAR
Secolul XX a fost apreciat de catre cei mai multi istorici si economisti ca fiind un secolul al exceselor.In fiecare domeniu de activitate s-au infaptuit mai multe lucruri cu totul deoasebite fata de cele petrecute cu multe secole inainte.
Secolul XX, s-a remarcat prin:
o cele mai distrugatoare razboaie cunoscute in istorie;
o a fost creata si s-a folosit pentru prima data bomba atomica;
o s-au lansat primii sateliti artificiali;
o s-au infaptuit primele zboruri interplanetare si au aterizat primii oameni pe Luna;
o s-a petrecut fenomenul colonizarii si decolonizarii lumii a treia;
o s-a instaurat si a cazut sistemul communist;
o s-a inregistrat o crestere deosebita a conditiilor de viata pentru milioane de oameni de pe glob;
o s-a produs o adevarata explozie a populatiei globului;
o s-au creat computerele si alte mijloace si sisteme de comunicare la mare distanta;
o s-au infaptuit enorme succese in diverse domenii ale stiintei si tehnicii si in special in domeniul medical.
In parallel cu toate aceste evenimente deosebite, omenirea in general si Statele Unite, in special, au cunoscut cele mai mari inflatii, recesii si crize financiare din cate s-au cunoscut pe parcursul intregii istorii.
1.1. INFLATIA. SCURT ISTORIC
Inflatia nu este un fenomen economic nou. Dupa opinia economistilor istorici, asemenea fenomene s-au manifestat nu cu mult dupa ce au aparut banii.
In timpul imperiului Roman au avut loc inflatii provocate de scaderea valorii monedelor ce erau la timpul respectiv in circulatie.
China a cunoscut si ea asemenea fenomene inca din secolul XIV, cand imparatul Chinei a inlocuit monedele metalice cu banii de hartie.
Europa a cunoscut asemenea inflatii cand aurul si argintul au inceput sa invadeze vechea lume, provenind din minele descoperite in lumea noua. 
In America de Nord, dupa Revolutie, au existat perioade intercalate de inflatii si deflatii.
In secolele precedente, tarile erau capabile sa-si reduca efectele inflatiei, intrucat valoarea banilor era direct legata de folosirea standardul de aur si argint.
Pe parcursul dezvoltarii istorice a lumii, stabilitatea pretului aurului si a argintului au determinat o stabilitate a pretului diferitelor marfuri, atat in comertul interior, cat si in tranzactiile comerciale dintre tari.
Secolul XIX, a fost un secol in care functiona un sistem bimetalist; Marea Britanie se baza pe standardul aur inca de la sfarsitul Razboiului Napolionian (1799-1815) si a functionat pe acest sistem pana la primul razboi mondial (1914).
In alte tari, cum erau de exemplu Franta, Rusia, Austria si in multe alte tari din Asia, se practica sistemul bazat pe standardul de argint.


Fisiere in arhiva (2):

  • Coperta1_derflatie.doc
  • Impactul deflatiei asupra cresterii economice.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!