Impactul Integrarii Romaniei in Spatiul Uniunii Europene in Domeniul Asigurarilor Sociale

Cuprins licenta Cum descarc?

CUPRINS 3
INTRODUCERE 5
CAPITOLUL 1. SISTEMUL DE ASIGURARI SOCIALE DIN ROMANIA 5
1.1. Necesitatea si continutul economic al asigurarilor sociale 6
1.2. Evolutia sistemului social din Romania 7
1.3. Edificarea unui Model Social European in Romania 10
1.4. Formele de protectie ale asigurarilor sociale 12
CAPITOLUL 2. AUTORITATEA SI INSTITUTIILE COMPETENTE ALE SISTEMULUI DE PENSII SI ALTE DREPTURI DE ASIGURARI SOCIALE 15
2.1. Cadrul legistativ si institutional al sistemului de pensii si alte drepturi sociale 15
2.1.1. Legislatia sistemului de pensii si alte drepturi de asigurari sociale 15
2.1.2. Autoritatate si institutia competenta a sistemului de pensii si alte drepturi de asigurari sociale 16
2.2. Casa Judeteana de Pensii Brasov 19
2.2.1. Structura de Conducere a Casei Judetene de Pensii Brasov 19
2.2.2. Compartimentele si serviciile Casei Judetene de Pensii Brasov 20
2.2.3. Atributiile Casei Judetene de Pensii Brasov 21
2.2.4. Actele normative necesare organizarii si functionarii Casei Judetene de Pensii Brasov 22
CAPITOLUL 3. IMPLEMENTAREA, DE CATRE ROMANIA, A ACQUIS-ULUI COMUNITAR IN DOMENIUL ASIGURARILOR SOCIALE SI PREZENTAREA SISTEMULUI DE PENSII ADMINISTRATE PRIVAT 23
3.1. Acquis-ul comunitar acceptat si implementat de Romania 23
3.1.1. Libera circulatie a persoanelor 23
3.1.2. Politica sociala si de ocupare a fortei de munca 25
3.2. Sistemul de pensii administrate privat din Romania 27
3.2.1. Numarul participantilor si valoarea activelor nete 28
3.2.2. Structura pe varsta si gen a participantilor 30
3.2.3. Contributiile brute si medii ale participantilor 31
3.2.4. Structura investitionala a portofoliilor 32
3.3. Sistemele de pensii ale unor state membre ale Uniunii Europene 34
3.2.1. Sistemul de pensii din Romania 34
3.2.2. Sistemul de pensii din alte state, Central si Est-Europene, membre ale Uniunii Europene 40
CAPITOLUL 4. CONSTITUIREA DOSARULUI SI CALCULAREA PENSIEI PENTRU LIMITA DE VARSTA 46
4.1. Constituirea dosarului de pensie in cazul lucratorilor migranti 46
4.1.1. Introducerea cererilor pentru prestatii 46
4.1.2. Regimul de depunere a cererii 47
4.1.3. Institutia care instrumenteaza dosarul 48
4.1.4. Constituirea dosarului de pensie 48
4.1.5. Totalizarea perioadelor de asigurare in vederea recunoasterii dreptului la prestatie 49
4.1.6. Reguli pentru efectuarea totalizarii - Suprapunerea perioadelor de asigurare 50
4.1.7. Instrumentarea unei cereri de pensie limita de varsta pentru o persoana supusa atat legislatiei din Franta cat si legistatiei din Romania 50
4.2. Calcularea pensiei pentru limita de varsta 51
4.2.1. Stabilirea stagiului de cotizare avut in vedere la calculul pensiei pentru limita de varsta pentru persoana asigurata 52
4.2.2. Stabilirea punctajelor lunare si a punctajelor anuale 53
4.2.3. Stabilirea punctajului total realizat in stagiul de cotizare 55
4.2.4. Stabilirea punctajului mediu anual al asiguratului din Romania 57
4.2.5. Stabilirea cuantumului pensiei nationale pentru limita de varsta 57
4.2.6. Stabilirea cuantumului pensiei comunitare 58
4.2.7. Concluzii 59
CAPITOLUL 5. PROPUNERI CU PRIVIRE LA SISTEMUL PUBLIC DE PENSII 60
BIBLIOGRAFIE 61


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Cauzele care au stat la baza nevoii de protectie sociala au aparut, ca o necesitate, cu mult inainte de revolutia industriala, si s-a realizat prin intermediul actiunilor de caritate transformandu-se cu timpul intr-o grija a oamenilor fata de semenii lor cazuti in dificultati.
Primele forme de protectie sociala s-au concretizat la inceputul secolului al XIX-lea si faceau referire la masuri de asigurare sociala. La acestea s-au adaugat cu timpul si elemente de asistenta sociala, dand nastere denumirii ,,Securitate sociala", termen ce a fost utilizat pentru prima oara de institutiile create in SUA, odata cu adoptarea Legii securitatii sociale din data de 14 august 1935, care cuprindea reglementari cu privire la prevenirea riscului pentru batranete, deces, handicap, precum si pentru somaj. 
In tara noastra, sistemul de asigurari sociale a fost dezvoltat gradual de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, cand primele masuri legislative nationale au fost adoptate. Sistemul s-a dezvoltat si a evoluat continuu atat in perioada interbelica, prin revizuirea si imbunatatirea permanta, fiind adaptat si inspirat in special din sistemul francez si cel german, cat si in perioada comunista pe fondul necesitatii ocrotirii lucratorilor din productie, datorita dezvoltarii industriei producatoare. 
Sistemul de asigurari sociale cunoaste o etapa importanta, marcata de anul 2000, care aduce transformari semnificative pentru realizarea unui sistem perfect compatibil cu standardele europene. Actul nomativ in viguarea da posibilitatea largirii sferei de aplicabilitate a sistemului de pensii pentru persoanele asigurate straine cu resedinta pe teritoriul tarii.
Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana marcheza inceputul edificarii unui sistem social modern, deschiderea la schimbarile si principiile promovate de legistatia comunitara si trasformarea generala a societatii romanesti.
Un factor decisiv al alegerii temei de studiu a fost importanta, manifestata la nivel national si ca stat membru european, data de schimbarea sistemului de asigurari sociale din Romania prin adoptarea si implementarea pensiilor administrate privat prin care legislatia nationala se aliniaza la normele comunitare europene.
CAPITOLUL 1. SISTEMUL DE ASIGURARI SOCIALE DIN ROMANIA
Nevoia de ,,aparare" a oamenilor impotriva diverselor fenomele, a aparut odata cu nasterea ideii de organizare, ca o nevoie de a se proteja pe sine si familia sa. 
Nevoia s-a manifestat din dorinta oamenilor de a gasi diferite metode si solutii de aparare impotriva diverselor si nenumaratelor riscuri atat din punct de vedere al sanatatii cat si pentru mentinerea integritatii familiale, sau al bisericii sau chiar al locului de munca unde acestia lucrau.
Inca de la inceputuri, asigurarile sociale, reprezinta un mod eficient prin care se ofera posibilitatea de a se asigura un anumit nivel de intrajutorare a persoanelor care din anumite motive sunt in imposibilitatea de a-si procura cele necesare traiului. Asigurarile sociale, devin astfel, un factor activ si important al existentei multor categorii sociale de oameni. 
1.1. Necesitatea si continutul economic al asigurarilor sociale
Necesitatea organizarii ocrotirii oamenilor muncii a aparut odata cu dezvoltarea fortelor de productie si a relatiilor de productie. De asemenea instituirea si dezvotarea asigurarilor sociale au fost determinate de crearea si dezvoltarea industriei care a generat crearea clasei muncitoare. Formarea acestei forte sociale, dezvoltarea ei si ridicarea constiintei sale de clasa i-au dat posibilitatea sa impuna treptat burgheziei reglementarea ocrotirii angajatilor si a persoanelor care si-au pierdut capacitatea de a-si castiga prin munca proprie cele necesare traiului. 
Necesitatea asigurarilor sociale decurg din faptul ca participarea membrilor societatii la desfasurarea procesului de productie si a oricarei activitati utile societatii omenesti poate sa puna pe angajati si pe membrii cooperatori in imposibilitatea de a mai presta, in anumite situatii, o munca in conditii normale. Deoarece cetatenii pot sa ajunga in imposibilitatea de a mai munci, si, deci, de a-si dobandi prin munca bunurile si serviciile necesare traiului lor si a familiilor lor datorita diferitelor cauze, cum sunt: accidentele, bolile, maternitatea, invaliditatea, precum si ca urmare a atingerii unei anumite limite de varsta, cand omul nu mai poate munci cu toate fortelor sale, este necesar ca statul, companiile nationale, regiile autonome, societatile comerciale, unitatile si organizatiile cooperatiste, asociatiile, intreprinderile publice si private, intreprinzatorii particulari sa ia din timp masurile corespunzatoare pentru protectia cetatenilor, asigurandu-le veniturile necesare traiului acestora si familiilor lor 
Asigurarile sociale constituie unul dintre mijloacele de garantare a drepturilor constitutionale ale populatiei, ele reprezentand numai o parte a complexului de masuri luate pentru cresterea nivelului de trai al populatiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Integrarii Romaniei in Spatiul Uniunii Europene in Domeniul Asigurarilor Sociale.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!