Impactul plecării părinților în străinătate

Extras din licență

CAPITOLUL 1
1.1.MOTIVAREA ALEGERII TEMEI
Voi incepe aceasta lucrare prin a motiva faptul ca alegerea temei a avut un scop bine determinat deoarece ,prin intermediul acesteia, studiind si literatura de specialitate, am dorit sa evidentiez impactul negativ pe care il are plecarea parintilor in strainatate asupra copiilor atat pe plan individual cat si pe plan social.
Lucrarea IMPACTUL PLECARII PARINTILOR ASUPRA DEZVOLTARII SOCIALE SI AFECTIVE A COPIILOR,trateaza o tema de actualitate , intrucat omul este fiinta ganditoare si constienta ,capabila de acte ca forme de manifestare ale vointei sale,cu reactii si conduite specifice la care participa in totalitate,atat cu trupul,cat si cu sufletul.
In realizarea acestei lucrari predomina aducerea contributiei personale, bazata pe o bibliografie selectiva si de actualitate, in vederea precizarii unor aspecte particulare in care sunt implicati copii ai caror parinti au plecat in strainatate .
Partea finala este complexa prin analiza subietilor prezentati si incheie lucrarea, nu insa inainte de a fi trecute in revista principalele concluzii succeptibile si de a oferi o analiza pertineta in ceea ce priveste relatia dintre copii si parinti plecati in strainatate.
Bibliografia este de actualitate ,dand posibilitatea acetei lucrari sa fie prezentata in anul 2018.
1.2.INTRODUCERE
Societatea contemporana sub semnul socului viitorului se caracterizeaza printr-o tranzitie permanenta care implica o adaptare continua la situatiile noi create .Din aceasta perspectiva , persoanele care emigreaza in alte tari sunt si vor fi pusi permanent in contexte critice la care vor trebui sa se adapteze .
Modul in care copilul este valorizat de catre o societate se reflecta in preocuparea pe care aceasta o are pentru ca drepturile copilului sa fie respectate si implementate in toate domeniile vietii sociale, fie ele publice ori private. Fenomenul plecarii parintilor in strainatate este un construct social, ce nu apartine doar unei perioade sau unui context social bine determinat.
Din aceasta perspectiva Lloyd de Mause noteaza: ,,istoria copilariei este un cosmar din care abia acum incepem sa ne trezim. Cu cat mergem mai mult in trecut, cu atat este mai scazut nivelul de protectie acordat copilului si mai mare probabilitatea de a fi omorat, abandonat, batut terorizat sau abandonat,, ca urmare plecarii parintilor in strainatate, iar istoria pare sa sustina afirmatiile lui de Mause.
De aceea in societatea contemporana exista o preocupare importanta pentru asistenta copiilor ramasi acasa ,in urma plecarii parintilor in strainatate ,pentru evitarea abandonului scolar,pentru pregatirea lor pentru viata si nu in ultimul rand pentru includerea lor socio-profesionala .
Migratia parintilor,prin amploarea ,dinamismul si consecintele profunde pe care le genereaza-se impune tot mai mult atentiei opiniei publice.
In tara noastra- cunoasterea prin mass-media ,a dimensiunilor acestui fenomen,a implicatiilor sale,a cailor si posibilitatilor de inlaturare ,sau cel putin de atenuare,a urmarilor negative pe care le are asupra copiilor,asupra migrantilor insusi si a familiilor lor-prezinta insemnatate atat din punct de vedere informational cat si sub aspect educativ. De altfel,structura lucrarii ,a fost conceputa tinand cont de impactul pe care il are plecarea parintilor in strainatate.
In cele ce urmeaza voi contura cateva orientari si perspective legate de problema copiilor ai caror parinti au plecat in strainatate,deoarece societatea ,prin diverse mecanisme si parghii ,trebuie sa urmareasca si satisfacerea nevoilor si trebuintelor reale ale copiilor ai caror parinti au plecat in strainatate,sa le asigure respectarea deplina a intereselor acestora ,a demnitatii si a drepturilor lor in orice imprejurare si in raport cu orice sistem de referinta, in vederea incluziunii acestora ca membri deplini ai societatii.


Fisiere în arhivă (1):

  • Impactul plecarii parintilor in strainatate.doc

Imagini din acest licență

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!