Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România

Cuprins licență Cum descarc?

Introducere2
Capitolul 1. Politica fiscala si relansarea economica3
1.1.Despre politica fiscala si rolul ei in economie3
1.1.1.Importanta politicii fiscale in economie3
1.1.2.Instrumentele politicii fiscale4
1.1.3.Caracteristicile sistemului de taxe si tipuri de impozitare4
1.1.4.Mix-ul de politici6
1.2.Presiune fiscala9
1.3.Evaziunea fiscala la nivel mondial10
1.3.1.Evaziunea fiscala - rau evident sau rau necesar10
1.4.Cresterea economica11
1.5.Relansarea economica13
Capitolul 2. Impactul politicii fiscale asupra cresterii economice15
2.1.Motive pentru care statul intervine in economie15
2.2.Impozitare unica versus impozitare progresiva in Europa17
2.2.1.Analiza succesului tipului de impozitare in diferite tari17
2.2.2.Evolutia fiscalitatii in Europa dupa criza24
2.2.3.Masuri de relansare economica25
Capitolul 3. Impozitare unica sau progresiva in Romania pe timp de recesiune?26
3.1.Profilul tarii26
3.2.Comparatie cu alte tari28
3.3.Analiza sistemului fiscal din Romania in perioada 2001-201033
Concluzii42
BIBLIOGRAFIE44
ANEXE46


Extras din licență Cum descarc?

Politica fiscala este o politica conjucturala, o politica ce poate fi folosita doar pe termen scurt, in cazul in care in economie apar dezechilibre cum ar fi deficit bugetar, inflatie ridicata, somaj ridicat sau in cazul aparitiei unei crize care ar duce economia in pragul unei recesiuni. In aceste cazuri, statul, mai exact ministrul de finante stabileste o politica fiscala potrivita pentru problema aparuta.
Tema pe care am ales sa o dezbat trateaza acest subiect din perspectiva impozitarii si a efectelor pe care le au taxele si impozitele asupra economiei. In ultimul an de studiu, am acumulat informatii atat la diferite seminarii cat si la cursuri despre impozitele aplicate inca din antichitate. Mi-a facut o deosebita placere sa ma informez si sa aprofundez acest subiect. 
Am considerat ca in primul capitol trebuie sa explic notiunile teoretice elementare despre politica fiscala, cum ar fi: tipurile de impozitare, caracteristicile unui sistem de taxe bun, importanta politicii fiscale in economie, mix-ul de politici, ce sunt presiunea fiscala si evaziunea fiscala si cum influenteaza acestea mediul economic. De asemenea am parcurs si problema cresterii economice, specificand rolul cunoasterii in cresterea de tip intensiv si am vorbit despre relansarea cresterii economice.
In capitolul al doilea am vorbit despre necesitatea interventiei statului in economie si impactul pe care il au diferite taxe si impozite asupra economiei. Am tratat apoi problema impozitarii progresive versus impozitarea unica in Europa, iar pentru aceasta am luat ca si exemple Bulgaria, Marea Britanie, Republica Moldova si Romania pentru a analiza influenta tipului de impozitare asupra cresterii economice.
In capitolul al treilea am realizat studiul de caz unde mi-am propus sa arat ce tip de impozitare se potriveste unei tari in curs de dezvoltare pe timp de recesiune. In acest sens, am realizat profilul tarii, apoi o comparatie cu alte tari din cadrul Europei in ceea ce priveste gradul de libertate al economiei. Apoi, am analizat evolutia economiei Romaniei in perioada 2001-2004, perioada in care a existat impozit progresiv, din 2005 de cand s-a impus cota unica de impozitare pana in 2008, anul in care criza economica a lovit Romania si 2009-2010 anii in care Romania s-a aflat in recesiune.
Capitolul 1. Politica fiscala si relansarea economica
1.1.Despre politica fiscala si rolul ei in economie
In general, cand ne referim la politica fiscala, vorbim despre latura sa referitoare la sistemul de impozitare. Insa, politica fiscala cuprinde un domeniu mult mai vast. Aceasta poate fi vazuta doar ca un mix intre modalitatile de procurare a resurselor financiare si modalitatile prin care statul va utiliza aceste resurse pentru indeplinirea sarcinilor sale.
Politica fiscala este, prin urmare, o componenta a politicii financiare si reprezinta un ansamblu de reglementari, metode, mijloace, forme, instrumente si institutii utilizate de catre stat pentru procurarea resurselor financiare, necesare in finantarea de actiuni publice, inclusiv pentru influentarea vietii economice si sociale.
1.1.1.Importanta politicii fiscale in economie
Rolul politicii fiscale in economiile dezvoltate este sa mentina o rata a somajului cat mai scazuta si sa stabilizeze cresterea economica. In contrast cu acestea, in tarile in curs de dezvoltare, politica fiscala este folosita pentru a crea mediul potrivit unei cresteri economice rapide. Putem spune, deci ca principalele obiective ale unei politici fiscale sunt alocarea si repartizarea optima a resurselor intre sectorul public si cel privat, stabilitatea ritmului de crestere economica, minimizarea inegalitatii venitului si a bunastarii, asigurarea unui nivel optim al fortei de munca si stabilitatea preturilor Tarile in curs de dezvoltare sunt caracterizate printr-un nivel scazut al veniturilor si al investitiilor, iar acest lucru poate fi corectat prin repartizarea optima a resurselor si subventionarea afacerilor pentru cresterea investitiilor. Guvernul trebuie, de asemenea sa directioneze resursele catre acele afaceri unde randamentele sunt mai mari si marfurile produse sunt acceptabile social. Minimizarea inegalitatilor si cresterea bunastarii se realizeaza prin impunerea unor cote progresive a veniturilor, scutirea de anumite taxe a persoanelor cu familie numeroasa etc. Aceste stimulente fiscale sunt utilizate si pentru cresterea ocuparii fortei de munca. In ceea ce priveste stabilitatea preturilor, aceasta este asigurata impreuna cu instrumentele politicii monetare, care urmareste mentinerea unei rate a inflatiei scazuta, controland cantitatea de masa monetara din economie.
1.1.2.Instrumentele politicii fiscale
Instrumentele politicii fiscale trebuie folosite impreuna cu cele ale politicii bugetare sau cele ale politicii monetare pentru a realiza obiectivul principal al politicii economice, si anume stabilitatea economica. Instrumentele care stau la dispozitia politicii fiscale sunt impozitele, taxele, cheltuielile si transferurile catre populatie. Impozitele sunt sume de bani platite catre stat, cu titlu definitiv si nerambursabil si nu implica o contraprestatie din partea statului. Impozitele isi manifesta rolul atat in plan economic, social, cat si financiar: in plan economic, acestea permit statului sa intervina in economie pentru a frana sau a stimula unele activitati ale firmelor sau consumul de bunuri; in plan social, impozitele folosesc la redistribuirea veniturilor, fiind sume platite din salariul sau averea populatiei (impozitul pe venit, impozitul pe profit etc) care sunt redirectionate catre pensionari si realizarea de lucrari publice; rolul cel mai important se manifesta in plan financiar, deoarece impozitele constituie sursa principala de formare a resurselor finantelor publice. Taxele sunt prelevari obligatorii, care implica o contraprestatie subechivalenta din partea statului. Taxele sunt instrumente cu ajutorul carora statul poate influenta cererea pentru anumite bunuri (TVA, accize, taxe vamale etc). Transferurile catre populatie sunt reprezentate de pensii, alocatii si subventii pentru anumite intreprinderi. Cheltuielile guvernamentale sunt sume de bani utilizate pentru satisfacerea nevoilor generale ale societatii (achizitii, subventii, investitii guvernamentale).
1.1.3.Caracteristicile sistemului de taxe si tipuri de impozitare
Un sistem de taxe eficient are cinci caracteristici: corectitudine, eficienta, simplitate, flexibilitate si transparenta. Corectitudinea este pentru marea majoritate cea mai importanta caracteristica; corectitudine inseamna egalitate orizontala (toate persoanele cu situatii identice trebuie sa plateasca aceleasi taxe si impozite) si egalitate verticala ( persoanele cu o situatie mai buna trebuie sa plateasca mai multe taxe). Eficienta inseamna interventia cat mai mica a statului in economie cu costuri cat mai mici. Simplitatea administrativa se refera la modul in care sunt colectate si administrate taxele, fiind pierdut foarte mult timp cu completarea actelor. Flexibilitatea sistemului de taxe se refera la usurinta cu care se poate schimba rata de impozitare in cazul schimbarii conditiilor economice. Transparenta in fiscalitate este corelata cu transparenta in domeniul publicitatii: platitorii de taxe trebuie sa stie de ce platesc acele taxe.
Tipuri de cote de impozitare
Exista doua tipuri de impozitare, in cote fixe sau in cote procentuale. Cota fixa nu respecta principiul echitatii fiscale, deoarece impozitul sau taxa platita nu este corelata direct cu puterea economica a contribuabilului. Din acest motiv, cota fixa este utilizata la accize sau taxe vamale. Cota procentuala este de doua tipuri: cota procentuala (unica ) si cota progresiva. In lucrarea ,,Finante" se vorbeste despre aceste cote de impozitare.


Fisiere în arhivă (2):

  • Impactul politicii fiscale asupra relansarii cresterii economice in Romania.doc
  • Impactul politicii fiscale asupra relansarii cresterii economice in Romania.ppt

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

oAilenei, D., Economia sectorului public, ed. BREN, Bucuresti, 2002
oAschauer, D.A., Is public expenditure productive?, 1990, pp.177-200
oBarro, R., Government spending in a simple model of economic growth, 1990, pp.103-125
oBorz , A.V., Politici monetare si fiscale in Uniunea Europeana. Politica fiscala a Uniunii Europene , Curtea de Arges, 2008
oCostica, I. Politica monetara, Biblioteca digitala ASE, pp.10-12
oCostica, I., Lazarescu, S.A., Politici si tehnici bancare, Biblioteca digitala ASE, Cap. 2
oDoina Iacob, Politica fiscala si cresterea economica (cu referire la Romania), 2007
oDornbusch, R., Fischer, S., Startz, R., Macroeconomics, Irwin/ McGraw-Hill Inc., 1998
oDrucker, P.E., Inovatia si sistemul antreprenorial, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 1993, pag.171
oHoanta,N., Evaziunea Fiscala, Editura Tribuna Economica, Bucuresti, 1997, pag.205
oJames E. Alt, Alec Christal, , Political Economics, University of California Press, Berkeley, 1983, p. 28-29; Victor Pestoff,, Towards a New Swedish Model. From Neo Corporatist to Neo-Liberal Priorities for the Welfare State, Cracow Academy, 1992
oMarshall, R., Swanson, R., The monetary process: Essentials of money and banking, Hanghton Miffin Company Boston, 1974, pag.434
oMelitz, J., Some Cross-Country Evidence about Debt, Deficits, and the Behaviour of Monetary and Fiscal Authorities, CEPR Discussion Paper No.1653, 1997
oMelitz, J., Some Cross-Country Evidence about Fiscal Policy Behaviour and Consequences for EMU, Unpublished manuscript, 2000
oMoroianu, N., Economia Romaniei si Uniunea Europeana, Vol II, Cap. 4 Cresterea economica. Rolul statului in economie, Biblioteca digitala ASE
oMuscatelli, A., Tirelli, P. and Trecroci, C., Monetary and Fiscal Policy Interactions over the Cycle: Some Empirical Evidence. Forthcoming in R. Beetsma, C. Favero, A. Missale, V.A. Muscatelli, P. Natale and P. Tirelli (eds.), Fiscal Policies, Monetary Policies and Labour Markets. Key Aspects of European Macroeconomic Policies after Monetary Unification, Cambridge University Press, Cambridge, United Kingdom, 2001
oObreja, L., Impactul politicii fiscale asupra cresterii economice, ed. ASE, Bucuresti, 2007
oStroe, R., Finante, Capitolul III Bugetulde stat, Biblioteca digitala ASE
oSonoc, R. Politica bugetului de stat
oTaylor, J.B., The policy rule mix: a macroeconomic policy evaluation, Stanford University, 1997
oVon Hagen, J., Hughes Hallett, Strauch, R., Budgetary Consolidation in EMU, Economic Papers No. 148. March 2001. European Commission. Brussels
oWyplosz, C., Economic Policy Coordination in EMU: Strategies and Institutions, ZEI Policy Paper B11, 1999


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 10€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!