Impactul Razboiului Civil din Spania (1936-1939) asupra Relatiilor Internationale Reflectat in Presa Romaneasca din Transilvania

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere . 
Capitolul I
Scurta istorie a Spaniei de la sfarsitul secolului al XIX-lea pana la declansarea razboiului civil (1936). 
Capitolul II
Razboiul civil din Spania (1936-1939) in contextul relatiilor internationale 
1. Cauzele razboiului spaniol reflectate in presa romaneasca din Transilvania .
2. Presa romaneasca din Transilvania despre desfasurarea razboiului civil spaniol .
Inceputul razboiului civil din Spania surprins in presa romaneasca din Transilvania .
Luptele pentru cucerirea Madridului reflectate in presa romaneasca din Transilvania .
Luptele pe alte fronturi din Spania vazute in presa romaneasca din Transilvania .
Ultima faza a razboiului civil spaniol in presa romaneasca din Transilvania .
3. Atitudinea marilor puteri fata de razboiul civil spaniol oglindita in presa romaneasca din Transilvania .
Pozitia marilor puteri fata de razboiul civil din Spania . 
Atitudinea marilor puteri fata de razboiul civil din Spania in opinia presei romanesti din Transilvania .
4. Atitudinea presei romanesti din Transilvania fata de romanii implicati in razboiul civil spaniol .
Capitolul III
Concluzii . 
Bibliografie .


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Deceniul al IV-lea din secolul trecut a fost marcat de numeroase crize si evenimente politice in Europa, precum aducerea nazismului la putere in Germania, razboiul italo-etiopian si razboiul civil din Spania, care vor culmina in anul 1939 cu declansarea celui de al doilea razboi mondial. Problemele deceniului patru al secolului XX devenisera globale, chiar daca se dezbateau in interiorul statelor sau intre ele.
In lucrarea noastra ne-am oprit atentia asupra razboiului civil spaniol (1936-1939), mai exact asupra felului in care presa romaneasca din Transilvania a surprins incordarea relatiilor internationale pe perioada acestui conflict.
Nu ne-am propus sa scriem o istorie a acestui conflict si nici sa aducem argumente pro sau contra pentru cele doua tabere, republicana si nationalista. Asa cum reiese din titlul lucrarii, am optat pentru o abordare mai nuantata, incercand sa surprindem felul in care opinia publica din Transilvania a fost informata despre tensionarea relatiilor internationale pe perioada acestui razboi fratricid, pe care multi istorici il considera o repetitie generala a celui de al doilea razboi mondial. De asemenea, am incercat sa surprindem mai mult anumite tendinte si idei decat sa obtinem informatii documentare concrete.
In demersul nostru am intalnit unele dificultati in ceea ce priveste istoria razboiului civil spaniol, deoarece asupra acestei teme s-au oprit putini istorici romani din ultimele decenii, iar cand au facut-o, inainte de 1989, n-au putut evita cliseele istoriografiei oficiale, preocupata de ascunderea sau cosmetizarea unor realitati, in functie de interesele politice conjuncturale sau de prejudecatile de tip marxist, iar lucrarile straine sunt mai greu de procurat. 
Am consultat totusi o serie de lucrari valoroase precum Pierre Renouvin, Histoire des relations internationales , Jean-Baptiste Duroselle, Histoire des relations internationales de 1919 a nos jours , Stephen Koch, Sfarsitul inocentei , sau Gheorghe Radulescu, Spania. O lucrare recent aparuta in limba romana, deosebita in istoriografia secolului XX, este si cea a istoricului german Ernest Nolte, Razboiul civil european. 1917-1945, in care am gasit informatii valoroase despre implicarea puterilor totalitare in razboiul civil din Spania. 
Singura monografie asupra evenimentelor din Spania anilor 1936-1939 de care am putut dispune a fost lucrarea lui Guy Hermet, La guerre d'Espagne , in care am gasit informatii pretioase despre intreaga desfasurare a conflictului.
Deosebit de utila s-a dovedit si cartea lui Pierre Vilar, Istoria Spaniei , prima istorie generala a Spaniei care apare la noi in tara, unde autorul a reusit sa sintetizeze intr-un mod util si accesibil principalele momente din istoria si evolutia statului iberic, din antichitate pana in zilele noastre. 
De o mare valoare au fost si lucrarile cu caracter biografic, memorialistic, de amintiri, in special ale voluntarilor romani participanti in cadrul brigazilor internationale la razboiul civil spaniol. Una dintre acestea este cartea lui Valter Roman, fost comandant al regimentului roman de artilerie motorizat al brigazii internationale, intitulata Sub cerul Spaniei. Cavalerii Sperantei. Desi partinica, lucrarea introduce cititorul in atmosfera agitata a deceniului IV al secolului XX, a perioadei de ascensiune a fascismului. La fel si culegerea Voluntari romani in Spania (1936-1939) , care cuprinde o serie de documente referitoare la participarea voluntarilor romani la razboiul civil spaniol de partea republicanilor. Pentru participarea voluntarilor romani de partea nationalistilor am folosit o serie de lucrari aparute dupa 1990, precum Francisco Veiga, Istoria Garzii de Fier 1919-1941. Mistica ultranationalismului ; Armin Heinen, Legiunea Arhanghelului Mihail , Gheorghe Buzatu, Corneliu Ciucanu, Cristian Sandache, Radiografia dreptei romanesti (1927-1941). 
De mare utilitate in demersul intreprins ne-au fost si o serie de studii ale unor istorici romani aparute in diferite reviste de istorie. Printre acestea amintim Razboiul national- revolutionar al poporului spaniol (1936 - 1938), semnat de Ema Nastovici , care reuseste sa surprinda unitar, chiar daca uneori mai putin obiectiv, intreaga perioada de desfasurare a razboiului civil.
Un alt studiu des utilizat in realizarea lucrarii de fata este 1939. Spania (Instaurarea regimului fascist) , unde Vladimir Zaharescu analizeaza modul in care a fost instaurat regimul franchist, pornind de la o prezentare a Spaniei de la inceputul secolului al XX-lea, pana la instaurarea dictaturii lui Franco.
Dan Botescu si Vasile Trufin sunt autorii unui studiu important intitulat Unele aspecte ale interventiei militare germane in Spania in anii razboiului civil (1936 - 1939) , privind ajutorul acordat de Germania nazista taberei nationaliste.
Doru Liciu este autorul unui studiu interesant cu privire la participarea voluntarilor romani in razboiul civil spaniol, reusind sa valorifice o serie de izvoare si lucrari aparute dupa 1990, din care am desprins o serie de concluzii si aspecte valoroase. 
Din cadrul bibliografiei nu au putut lipsi si o serie de documente publicate, stranse in diverse volume, precum Documente diplomatice , care cuprinde o serie de documente provenite de la marele om politic roman Nicolae Titulescu, Tratatele internationale ale Romaniei (1921- 1939) a lui Gheorghe Gheorghe, cunoscuta lucrare a grupului de istorici Alexandru Vianu, Zorin Zamfir, Constantin Buse, Gheorghe Badescu, Relatiile internationale in acte si documente 1917-1939 , care cuprinde documente importante legate de razboiul civil spaniol si de politica de neinterventie, sau rapoartele lui Lucian Blaga din perioada cat a fost consilier de presa la Berna, Din activitatea diplomatica. (Rapoarte, articole, scrisori, cereri, telegrame). Anii 1927-1938.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Razboiului Civil din Spania (1936-1939) asupra Relatiilor Internationale Reflectat in Presa Romaneasca din Transilvania.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!