Impactul șantierului naval Aker Tulcea asupra mediului înconjurător

Extras din licență Cum descarc?

Introducere
Sistemul economiei de piata si stilul de viata tind sa ceeze un mediu omogen, traditiile culturale strict legate de resursele locale si de nevoile reale impuse de factorii naturali au un rol determinant in pastrarea mediului si a diversitatii parametrilor ecologiei locale.
Iata de ce, in contextul unei expansiuni economice continue, in detrimentul rezervatiilor naturale este necesara o dezvoltare durabila precum si o protejare si conservare corespunzatoare a mediului caruia ii apartinem in totalitate.
Studiul ecologic efectuat in prezenta lucrare s-a intocmit pentru a cunoaste mai concret situatia si pentru solutionarea problemelor existente elaborand strategii adecvate in ceea ce priveste reconstructia ecologica.
Orasul Tulcea a fost leaganul copilariei mele si rampa de lansare spre viziunile din domeniul ecologiei. Totodata, fiind martor la evolutia si dezvoltarea orasului de care sunt profund atasat, am fost motivat in a-mi aduce contributia la cunoasterea ecosistemului de la "Portile Deltei Dunarii".
In lucrarea de fata incerc sa schimb oarecum viziunea despre dezvoltarea economica si aportul de investitii straine pe care unii il pot considera nociv pentru mediu. Retehnologizarile, schimbarile moderne ale capitalului fix, cu un nivel scazut de poluare, si politica firmei de dezvoltare durabila constitue un avantaj pentru cresterea calitatii mediului. Chiar daca investitiile se amortizeaza intr-un timp mai indelungat, in toata aceasta perioada de timp beneficiem de un mediu mai curat si mai sanatos.
Exista prin dictionare, cu siguranta ceva mult mai adecvat decat acel sec "multumesc", care nu exprima nici pe departe recunostinta mea pentru corpul profesoral al Facultatii de ,,Constructii", indeosebi pentru doamna Confentiar Ichinur OMER.
Deasemenea prezint gratitudinea mea fata de institutiile care mi-au furnizat informatiile necesare pentru realizarea acestei lucrari: Serviciul de Protectia Mediului al
S.C. Aker Tulcea S.A., Institutul National de Cercetare si Dezvoltare a Deltei Dunarii, Autoritatea Teritoriala de Protectie a Mediului, Administratia Apelor Menajere.
CAPITOLUL I
I. Prezentarea Santierului Naval Aker, Tulcea
I. 1. A. Date generale privind caracteristicile zonei si localizarea Santierului Naval Aker in orasul Tulcea;
1.1. Date generale privind orasul Tulcea
Tulcea este un oras port cu o indepartata istorie, construit pe ruinele vechii cetati romane Aegysus. Marginile orasului de pe malul drept al Dunarii sunt ca un amfiteatru. Numele de Tulcea este folosit din secolul al XVII-lea. Orasul este un centru industrial dezvoltat, dar rolul principal il detine Delta Dunarii. Rutele turistice merg spre Macin, Garvan si Isaccea, regiunea fiind cunoscuta pentru peisajele pitoresti. Cele mai importante rute sunt cele din delta, regat al apelor si al insulelor plutitoare, un adevarat paradis al pescarilor si vanatorilor, paradisul pasarilor si al florei formand un peisaj unic. Sub motto-ul "Delta Dunarii pentru noi si pentru posteritate" functioneaza Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. In lume sunt peste 300 de rezervatii tip biosfera, iar aceasta nu este una dintre cele mai vechi si nu este cea mai mare din lume, desi suprafata sa este de 5.800 kmp, reprezentand 2,5 % din suprafata totala a Romaniei si ocupa locul al 5-lea ca teren in formare din lume si al doilea din Europa. (www.deltadunarii.ro).
Cea mai veche harta unde apare Dacia (Tabula Peutingeriana, sec. II-II) plaseaza Tulcea intre Noviodunum (Isaccea) si Histria numind orasul Aegysus, cam pe locul fortificatiei amintite; alte marturii nemaifiind, luam de buna metafora poetului, in general bine informat, adaugand ca la "portile Deltei" romanii aveau instalata o baza a flotei Dunarii de Jos. 
Ca radacinile vietuirii, la Tulcea, sunt mai adanci, o dovedeste urma asezarii hallstattiene (sec. XI-VII i.H.) de pe Dealul Taberei; "coborata" dupa obiceiul roman mai in apropierea cailor de acces, fortificatia a fost consolidata in sec. II-III, stapanita de 
bizantini (sec. VIII-IX), folosita de genovezi (sec. X-XIII), intrata in componenta formatiunii politice autohtone prefeudale condusa de Balica, de Dobrotici (de unde, probabil, Dobrogea) si, incepand cu 1390, de Mircea cel Batran "... cu darul lui Dumnezeu stapanind si domnind... si de amandoua partile de peste toata Dunarea pana la mare si cetatii Darstorului stapanitor." (www.cjtulcea.ro).


Fisiere în arhivă (1):

 • Impactul santierului naval Aker Tulcea asupra mediului inconjurator.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

Ardelean A., Maior C., 2000 - "Managementul ecologic", Editura Servo-Sat, Iasi.
Analele Serviciului de Protectia Mediului, 2005 - 2006.
Autoritatea Teritoriala de Protectia Mediului.
Bilant de mediu nivel I - II la S.C. Aker Tulcea, 1996 - 2006, Tulcea.
Godeanu S., Paraschiv G., 2005 - "Ecologie apliocata", Bucura Mond, Bucuresti.
Gomoiu M. T., Skolka M., 2001 - "Ecologie-Metodologii pentru studii ecologice", Ovidius University Press, Constanta.
Institutul de Cercetari Pedologice si Agrochimice - Bucuresti.
Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Protectia Muncii, 2005, Bucuresti
Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Delta Dunarii, Natura 2000.
Institutul Roman de Standardizare. STAS 4706. Ape de suprafata, categoria I si III.
Institutul Roman de Standardizare. STAS 12574. Poluarea atmosferei.
K.P.M.G. - Bucuresti, 1999.
Negrei C., 1999 - "Instrumente si metode in managementul mediului", Editura Economica, Bucuresti.
Surpateanu M., 1999 - "Chimia Mediului", Editura Tehnica Gh. Asachi, Iasi.
Tofan L., 2004 - "Metode practice de evaluare si determinare a poluarii mediului", Ovidius University Press-Constanta.
Tofan L., 2005 - "Poluarea mediului", Ovidius University Press, Constanta. 
www.aker.ro
www.akeryards.com
www.cjtulcea.ro/dd/dd8.html
www.deltadunarii.ro/economia1
www.e-scoala.ro/geografie/tulcea.html
www.guraportitei.ro/rezervatia.html
www.primaria-tulcea.ro/index
www.pronatura.ro/iucn/br.htm.
www.rbdd.ro
www.turismdelta.ro/despre.htm
www.x3m.ro/Tulcea/


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!