Imparțialitatea falsă - un fenomen în mass-media din Republica Moldova

Cuprins licență Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul I. Imparţialitatea. Noţiuni generale 5
1.2 Imparţialitatea falsă: un fenomen în mass-media din Republica Moldova 9
1.3. Defăimarea 11
1.4 Manipularea 16
1.5 Fenomenul imparţialităţii false în perioada sovietică. Dezinformarea în masă 19
Capitol II. Imparţialitatea falsă în sistemul mass-media din Republica Moldova (Studiu de caz) 22
2.1 Prezenţa imparţialităţii false la postul TV, NIT TV 22 
2.2 Prezenţa imparţialităţii false în presa scrisă din Republica Moldova (ziarul “Timpul” şi “Moldova Suverană”, portalul de„Omega”) 30
Sondaj de opinie 46
Concluzii 49
Bibliografie 53
Anexe 54


Extras din licență Cum descarc?

Introducere
„Mijloacele de comunicare nu trebuie să se pună în slujba unor fantezii individuale, căci principala lor menire este să lumineze naţiunea.”, spunea Fetullah Gulen 
Obiectivitatea, echidistanţa, imparţialitatea, acestea sunt doar unele din puţinele calităţi pe care ar trebui să le posede un jurnalist profesionist, iar noţiunea de imparţial ar trebui să se afle în fruntea tutror acestor calităţi. Prin imparţialitate înţelegem a fi nepărtinitor şi a reflecta obiectiv realitatea fără a prezenta un mesaj distorsionat.
Într-adevăr, acesta este modul în care mass-media ar trebui să acţioneze şi toată lumea o ştie. Cu toate acestea, lucrurile nu stau tocmai aşa. Din păcate, instituţiile media care îşi strigă cel mai tare independenţa sunt şi cele mai puternice susţinătoare ale unui candidat, fie doar prin anumiţi jurnalişti, fie prin toate ştirile pe care le emit. Cu toate că legile cu privire la echidistanţa canalelor media, abaterile pot fi întâlnite la tot pasul.
Foarte multe instituţii media prin intermediul materialelor sale, răspândesc o informaţie trunchiată care are drept scop manipularea opinie publice şi atragerea acesteia de partea unui partid sau a unei persoane influente.
Însă de cele mai dese ori, publicul interesat se va informa din mai multe surse, până la urmă formându-şi de sine stătător propria viziune asupra evenimentelor care se întâmplă în societate. În acest caz, instituţiile media vor avea doar de pierdut din reputaţia sa şi încrederea din partea receptorilor de informaţie. Iar în consecinţă, publicul acestora se va reduce la un public zombat care absoarbe orice informaţie pusă la dispoziţie fără a fi analizată.
În cadrul tezei de licenţă mi-am propus de a demostra că imparţialitatea falsă este un fenomen întâlnit în sistemul mass-media din Republica Moldova. Tema tezei o voi cerceta atât din punct de vedere teoretic, cît şi practic,ca suport în cercetarea practică mi-au servit materialele jurnalistice de la postul TV “NIT”, ziarele “Timpul”,şi “Moldova Suverană”.
Actualitatea temei 
Actualitatea prezentei lucrări de cercetare este determinată de faptul, că la etapa actuală apar tot mai multe posturi de televiziune, radio sau ziare pe piaţa mediatică din Republica Moldova, astfel concurenţa fiind din ce în ce mai cruntă. În momentul în care concurenţa este tot mai dură de cele mai multe ori, jurnaliştii în fuga după noutate şi de a fi primii uită de calitatea materialelor jurnalistice. Astfel, uneori în materialele instituţiilor media se întâlneşte imparţialitatea falsă, uneori involuntar, alteori aceasta fiind prezentă cu bună-ştiinţă de către autorul produsului jurnalistic.
Astfel, prin prezenţa materialelor jurnalitice tot mai necalitative, fenomenul imparţialităţii false este tot mai des întâlnit în sistemul mass-media din Republica Moldova.Acesta fiind întâlnit atât în instituţiile mediatice care au un nume format pe piaţa mediatică din Republica Moldova, cât şi la cele mai puţin cunoscute.
Este de remarcat faptul că până în prezent nu a fost efectuată o cercetare amplă în acest sens, fenomenul imparţialitărţii false rămanând fără o cercetare aprofundată.
Obiectul cercetării de faţă 
În elaborarea prezentei teze mi-am propus următoarele obiective:
- Să definesc noţiunea de imparţialitate şi imparţialitate falsă şi să determin caracteristicile fiecăreia;
- Să determin care sunt efectele imparţialităţii false; Cercetarea elementului de manipulare şi defăimare în mass-media din Republica Moldova;
- Să determin care este influenţa asupra opiniei publice în urma utilizării imaparţialităţii false;
- Să demonstrez că imparţialitatea falsă este un fenomen în sistemul mass-media din Republica Moldova;
- Să prezint fenomenul imparţialităţii false în presa scrisă şi posturile TV din Republica Moldova;


Fisiere în arhivă (1):

  • Impartialitatea Falsa - Un Fenomen in Mass-Media din Republica Moldova.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!