Implementarea Politicilor Publice

Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Administratia publica trebuie sa-si intareasca continuu capacitatea de ameliorare a rezultatelor, sa incorporeze schimbarea si imbunatatirea permanenta in viziunea si modul sau de lucru. 
Unul dintre punctele-cheie ale acestei provocari il constituie intarirea mecanismelor de formulare, implementare si evaluare a politicilor publice. La nivelul intelegerii guvernamentale, semnificatia acestui scop trebuie sa fie atent examinata, inteleasa, dezvoltata si implementata efectiv. 
Noi suntem la inceput de drum. Dar avem toate sansele de a reusi. Am pasit pe calea democratiei, si avem drept exemplu experienta altor state. 
In prezenta teza am abordat subiectul implementarii politicii publice, cum decurge un proces de implementare a politicii si care este rolul administratiei publice in atingerea acestui deziderat. Partea practica a acestei teze descrie procesul de implementare a politicii agro-industriale in Republica Moldova, rolul actorilor implicati in acest proces si instrumentele folosite, deoarece intelegerea structurii si a modului de functionare a unei politici publice joaca un rol important in reusita demersurilor de a reforma sectorul public si de a-l face eficient. 
Actualitatea temei cercetate rezulta din totalitatea schimbarilor sociale produse pe parcursul ultimilor ani de dezvoltare a Republicii Moldova ca stat independent.
Modernizarea economiei, schimbarile de pe piata fortei de munca, rapiditatea schimbarilor tehnologice si sociale, exigentele sporite ale societatii civile reprezinta provocarile carora administratia publica este nevoita sa le faca fata prin cresterea eficientei si eficacitatii proceselor administrative, ameliorarea capacitatii institutionale de adaptare si inovare, stapanirea diversitatii problemelor, identificarea unor solutii alternative adecvate complexitatii actuale. 
Transformarea Republicii Moldova intr-o democratie europeana este o provocare dificila a carei durata, costuri si complexitate s-au dovedit a fi initial subestimate. Renuntarea la sistemul centralizat si desfasurarea anumitor schimbari au creat o dezordine sociala si, aproape, incetarea vietii economice. Desi, inca din perioada de inceput a anilor 1990, au existat mari asteptari legate de abilitatea administratiilor de a aborda problemele sociale si economice, realitatea a demonstrat altfel. Acum guvernul incearca sa recupereze ceea ce a fost pierdut. Se revine la planificare, gestionare, eficientizare si folosire rationala a resurselor disponibile. 
Guvernul incearca sa intervina in domeniile care ii revin in competenta primtr-un sir de masuri, strategii si politici destinate cresterii eficientei. Iar initierea unei politici, culegerea infosrmatiilor, implementarea acesteia si evaluarea ei devin treptat procese indispensabile unei bune guvernari, democratice si transparente. Pentru ca societatea asteapta de la guvern sa elaboreze politici publice de calitate. 
Noutatea stiintifica si valoarea explicativa a lucrarii este deosebit de importanta si relevanta in contextul actual al situatiei politico-sociale mondiale, regionale dar si nationale data fiind importanta atingerii nivelului practic al unei politici, a depasirii stadiului de initiere, formulare, legitimare, ci si implementare a unei politici. Deasemenea, evidentierea rolului administratiei publice in ghidarea si aplicarea acestui complex proces de implimentare.
Gradul de cercetare a temei este unul relativ inalt, aceasta o denota diversitatea lucrarilor stiintifice bazate pe studiul politicilor publice in general si a procesului de implimentare a acestora. Desi stiinta politicilor publice, este o disciplina relativ recenta, care a aparut in America de Nord si in Europa dupa al doilea razboi mondial, domeniul de cercetare al politicilor publice reprezinta un domeniu de intercalare intre mai multe discipline ca stiinta politica, sociologia, psihologia sociala, stiinta juridica sau economia. Studiul politicilor publice ar reprezenta bransa cea mai tinara a stiintei politice. In ceea ce priveste tehnicile si metodele de cercetare, acestea sunt imprumutate din diverse discipline sociale si adaptate nevoilor de instrumentar pentru fiecare studiu in parte.
O data cu anumite publicatii cheie ale lui Harold Lasswell, din secolul XIX, reprezentant al stiintelor politice americane, a aparut ideea ca aceste discipline ar putea fi integrate intr-un domeniu distinct: stiinte de politici publice. In 1951, el si colegii lui aduceau argumente in sprijinul unei abordari distincte pe care o numeau "stiinte de politici publice ale democratiei" si sustineau ideea unui rol distinct pentru cei ce fac analiza de politici publice. 
Termenii de "politici publice" si "analiza de politici publice " au inceput sa fie folositi tot mai des in anii '60, pentru ca dupa anii 60 creste interesul pentru a afla ce se petrece in interiorul guvernului, se intensifica preocuparea pentru cresterea eficientei deciziilor in materie de alocare a fondurilor publice si de aici interesul pentru studierea manierei in care se iau deciziile politico-administrative. Hofferbert noteaza ca intre 1960 si 1975 multi dintre americanii au ales sa intre in arena politica, nu in calitate de politicieni sau birocrati, ci ca experti in implementarea si evaluarea programelor publice".


Fisiere in arhiva (1):

  • Implementarea Politicilor Publice.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!