Implicarea actorilor regionali în rezolvarea conflictelor înghețate din Zona Extinsă a Mării Negre

Cuprins licență

Introducere
Baza metodologica
Capitolul I. Repere conceptuale
I.1. Definirea conceptelor de conflict inghetat si Zona Extinsa a Marii Negre
I.2. Rolul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si a Uniunii Europene (UE)
I.3. Abordare teoretica
Capitolul II. Actiunile OSCE si UE in spatiul Marii Negre
II.1. Cum a influentat OSCE evenimentele din Georgia
II.2. Implicarea UE in conflictele din Ucraina
II.3. Asemanarile si deosebirile dintre cele doua abordari
Capitolul III. Conflictele din Zona Extinsa a Marii Negre din perspectiva Rusiei
III.1. Relatiile Rusiei cu Georgia
III.2. Relatiile Rusiei cu Ucraina
III.3. Relatiile Rusiei cu ceilalti actori implicati (OSCE si UE)
Capitolul IV. Studiu de caz: Impactul actorilor regionali in evenimentele din Ucraina
Concluzii
Bibliografie


Extras din licență

Abstract
Dupa destramarea Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste, pe teritoriile statelor ce si-au obtinut independenta (precum Ucraina si Georgia) au fost dezvoltate conflicte ce, initial, au avut caracter militar, dar mai apoi au intrat in categoria conflictelor nesolutionate, fiind denumite ,,conflicte inghetate". Cu scopul rezolvarii acestor crize, organisme internationale (in speta: Uniunea Europeana si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa) s-au implicat la nivelul statelor prin adoptarea unor masuri de natura economica sau sociala. Astfel, in prezenta lucrare am analizat ceea ce au facut aceste organizatii pentru anumite state si, de asemenea, ce nu au facut pentru alte state si mai ales de ce, precum si pozitia Federatiei Ruse fata de actori si interactiunile dintre ei.
Introducere
Alegerea temei acestei lucrari (Implicarea actorilor regionali in rezolvarea conflictelor inghetate din Zona Extinsa a Marii Negre) se justifica, in primul rand, prin numarul mare de conflicte aparute dupa destramarea Uniunii Sovietice, conflicte ce s-au concentrat in mare parte pe zona Marii Negre. Crizele nascute pe teritoriul ce a apartinut URSS au evoluat de la conflicte armate la unele inghetate, neputandu-se ajunge la o solutie permanenta de natura politica. Astfel, impactul acestor evenimente asupra securitatii statelor, a dus la o intarire a acesteia de catre organizatii internationale, precum Organizatia Natiunilor Unite, Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa. Conflictele in cauza -  Osetia de Sud, Abhazia, Nagorno Karabah si Transnistria -  au reprezentat un consum de resurse al actorilor implicati in solutionarea lor si o piedica in dezvoltarea economica si democratica.
In al doilea rand, consideram importanta implicarea actorilor internationali in rezolvarea conflictelor amintite. Odata cu transformarile ce au avut loc in ceea ce priveste securitatea la nivel international, organisme internationale, precum OSCE, UE, NATO si ONU, si-au extins activitatea si in stoparea amenintarilor neconventionale, in mentinerea stabilitatii la nivelul statelor, in controlul armelor si in extinderea democratiei.
Lucrarea este structurata pe patru capitole: I. Repere conceptuale, II. Actiunile OSCE si UE in spatiul Marii Negre, III. Conflictele din Zona Extinsa a Marii Negre din perspectiva Rusiei, IV. Studiu de caz: Impactul actorilor internationali in evenimentele din Ucraina, fiecare capitol avand subcapitolele aferente.
In primul capitol -  Repere conceptuale - sunt definite conceptele cu care se lucreaza pe parcursul analizei. Aceasta are rolul de a oferi o mai buna intelegere asupra notiunii de ,,conflict inghetat" si de a evidentia pozitionarea si ceea ce reprezinta Zona Extinsa a Marii Negre. In plus, sunt amintite pe scurt organismele internationale analizate in continuare si rolul acestora, stabilindu-se interesele acestora in regiunea mai sus mentionata, modalitatea prin care se incearca solutionarea conflictelor, precum si relatia dintre ele. Tot in cadrul acestui capitol sunt expuse si teoriile ce ghideaza intreaga lucrare: realismul si nationalismul. Aceste doua teorii faciliteaza intelegerea actiunilor actorilor internationali; realismul explica starea de conflict si
implicatiile acestuia asupra securitatii statelor, iar nationalismul justifica principala cauza a revoltelor grupurilor secesioniste si tendinta imperialista a Federatiei Ruse.
Partea a doua -  Actiunile OSCE si UE in spatiul Marii Negre - are rolul de a arata actiunile punctuale ale UE si OSCE in Ucraina, respectiv in Georgia, fiind detaliate misiunile fiecarei organizatii, urmand ca, ulterior, sa fie prezentate asemanarile si posibilele deosebiri dintre cele doua abordari. De asemenea sunt mentionate si motivele pentru care fiecare organizatie a actionat in regiunea respectiva si motivele pentru care nu a actionat in cealalta.
In partea a treia -  Conflictele din Zona Extinsa a Marii Negre din perspectiva Rusiei - sunt prezentate conflictele din Zona Extinsa a Marii Negre din perspectiva Federatiei Ruse, interesele acesteia in regiune si actiunile intreprinse in vederea controlarii celor doua state pentru atingerea respectivelor interese. Tot aici sunt incluse si relatiile dintre administratia de la Moscova si cele doua state -  Ucraina si Georgia, dar si relatiile cu UE si OSCE, fiind amintite actiunile Rusiei de pe teritoriul celor doua state si posibilitatea cooperarii cu cele doua organisme internationale.
In ceea ce priveste ultima parte, este analizat amanuntit cazul Ucrainei si implicarea sau neimplicarea celor trei actori in conflictele de pe teritoriul acesteia. Este detaliata problema de securitate (atat din punct de vedere militar, car si energetic, geo-strategic, economic si comercial) a Ucrainei in contextul european, dar si o posibila aderare a acesteia la Uniunea Europeana.


Fisiere în arhivă (1):

  • Implicarea actorilor regionali in rezolvarea conflictelor inghetate din Zona Extinsa a Marii Negre.pdf

Imagini din acest licență

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!