Importanta contractului de leasing

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I. STADIUL CUNOASTERII IN DOMENIU. SINTEZA DIN LITERATURA DE SPECIALITATE 3
Referentialul teoretic. Standarde si reglementari in domeniu 4
Natura juridica si natura economica a leasingului-principiul prevalentei economicului asupra juridicului 7
Forme, avantaje si efecte ale contractului de leasing 8
Referinte tematice de studiu. Publicatii actuale si relevante. 19
Studiu de caz IAS 17 22
Studiu de caz OMFP 30
CAPITOLUL II. CONTRIBUTII PERSONALE. PROIECT DE PERFECTIONARE SI APROFUNDARE 33
Rezultate, concluzii si propuneri 38
BIBLIOGRAFIE 39
ANEXE 40


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I. STADIUL CUNOASTERII IN DOMENIU. SINTEZA DIN LITERATURA DE SPECIALITATE
1. Importanta temei si motivatia de cercetare
Motivatia acestei teme este legata de importanta contractului de leasing pentru intreprinzatorii care doresc sa demareze o afacere sau au nevoie de noi active. In contextul crizei economice mondiale, pentru ca activele financiare sunt mai reduse, alegerea unui contract de leasing potrivit si util devine din ce in ce mai dificila. Astfel conditiile sunt mai aspre, iar bancile nu mai acorda leasingul cu atata usurinta.
Leasingul este una din institutiile comertului care au contribuit la dezvoltarea mai multor tari, dar asa cum am spus anterior, criza si-a facut simtita prezenta si in acest domeniu.
Operatiunile de leasing au crescut in 2013 fara de 2012 cu circa 4 procente, desi 2013 a fost un an deosebit din cauza modificarii Codului Fiscal si a taxelor de mediu. Pentru 2014 se asteapta tot o crestere a pietei. 
Am ales aceasta tema pentru ca este actuala, importanta si de perspectiva. Acest contract este o oportunitate pentru afacerile mici si mijloacii care apar pe piata din Romania, datorita unor noi etape in finantarea cu fonduri europene din 2014. Leasingul este o solutie pentru finantarea activelor acestui gen de intreprinzatori. 
In capitolul I am vorbit despre notiunile teoretice legate de contracul de leasing, reglementarile legale, recunoasterea si evaluarea leasingului 
In capitolul II am facut o analiza comparata intre IAS 17 Contracte de leasing si OMFP 3055/2009, precum si OMFP nr. 1286/2012 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara.
La sfarsit am prezentat concluziile si propunerile extrase din lucrare. 
Ca si bibliografie am utilizat carti ale autorilor cunoscuti, din literatura de specialitate juridica si economica. 
Referentialul teoretic. Standarde si reglementari in domeniu 
Leasingul a fost reglementat prima oara in Romania prin OG 51/1997 privind leasingul si societatile de leasingul. 
Sub aspect juridic, leasingul reprezinta un contract complex care permite unui agent economic sa obtina si sa utilizeze un lucru fara a plati imediat contravaloarea acestuia. 
Sub aspect economic, leasingul reprezinta o sursa de finantare, pe baza unui contract specific, in care finantatorul asigura fondurile necesare pentru intreaga investitie. Pe intreaga durata a contractului, inchiriatorul - proprietar permite utilizatorului - chirias sa utilizeze un anumit bun in schimbul promisiunii ultimului de a efectua o serie de plati (rate de leasing).
Veniturile obtinute prin leasing atat de catre finantator cat si de utilizator sunt derivate din utilizarea bunului, nu din dreptul de proprietate asupra acestuia.
Legea a aparut in 1998, in 1999 au fost aduse cateva modificari prin Legea 99/1999, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I, nr.9/12.01.2000. Cadrul juridic a fost perfectionat prin aparitia Legii nr. 28 / 26. 01.2006 (legea Institutiilor Financiare Nonbancare), 
Totusi in Romania, legea este neclara, desi foarte reglementata cu completari si adaugiri.
In cadrul IAS (International Accounting Standards) norma care surprinde problematica leasingului este IAS 17 ,,Leasing" aparuta in 1994 si revizuita in 1997, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 1999. Astfel, acest standard prevede ca:
Leasingul financiar este operatiunea de leasing care transfera, in mare masura, toate riscurile si beneficiile aferente dreptului de proprietate asupra bunului. Titlul de proprietate poate fi transferat, in cele din urma, sau nu. Leasingul operational este operatiunea de leasing care nu intra in categoria leasingului financiar.
In contextul prezentului standard riscurile includ posibilitatea de a se inregistra pierderi ca urmare a unui grad scazut de utilizare a bunului sau a uzurii morale si a unor variatii ale venitului datorate modificarii conditiilor economice; beneficiile pot fi reprezentate de estimarea unei activitati profitabile pe durata de viata economica a bunului si a unor castiguri rezultate din cresterea valorii sau din realizarea valorii reziduale .
Leasingul este un contract prin care proprietarul unui activ il inchirieaza pentru folosinta unei alte parti, pe o perioada determinata, contra unei chirii prestabilite (redeventa), urmand ca la sfarsitul perioadei de leasing sa fie respectat dreptul de optiune al utilizatorului de a dobandi proprietatea bunului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Importanta contractului de leasing.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. D.Clocotici, Gh. Gheorghiu Consideratii asupra ordonantei privind operatiunile de leasing si societatile de leasing 
2. E. Dragomir, G. Ciobotea, Contractul de leasing, Ed. Nomina Lex, Bucuresti 2009. 
3. M.Andreica Leasing - Cale de finantare a investitiilor pentru intreprinderi mici si mijlocii, Editura Crimm, Bucuresti, 1998
4. S. Angheni, M.Volonciu, C.Stoica, S.Angheni, M.Volonciu, C.Stoica, M.G Lostun Drept comercial Editura Oscar Print, 
5. S.Angheni, M.Volonciu, C.Stoica, M.G Lostun Drept comercial Editura Oscar Print
6. Standardele Internationale de Contabilitate 2001, Ed. Economica, Bucuresti, 2001, pag. 377
7. www.legestart.ro Maria Badoi
8. www.curierulnational.ro, editia din 07 Noiembrie 2013


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!