Importanta Organizarii si Utilizarii Contabilitatii Cheltuielilor la Nivelul Entitatilor Economice

Extras din licenta Cum descarc?

In drumul catre progres si civilizatie
societatea mama nu poate ocoli ideea 
de ordine,disciplina si prevedere in plan 
economic. Ne place sau nu, lumea de ieri, 
de astazi si de maine, nu a putut si nu va putea exista fara contabilitate.
(Paul Samuelson) 
INTRODUCERE
Pentru teoreticienii ultimilor decenii contabilitatea apare tot mai pregnant ca un sistem informational mai precis ca un sistem formal de identificare, masurare, grupare si inregistrare a tranzactiilor unei organizatii destinat sa furnizeze informatii care sa satisfaca necesitatile prezumtive ale diferitilor utilizatori . Cererea mare de informatii contabile a determinat construirea a doua reprezentari ale aceleiasi realitati ale intreprinderii: o reprezentare,,externa" realizata de contabilitatea financiara sau generala si una ,,interna" realizata de contabilitatea de gestiune sau manageriala. Informatiile ce se constituie reprezentarea externa a intreprinderii sunt destinate, si in principal, utilizatorilor din afara unitatii patrimoniale (actionari, furnizori, clienti, organe financiare si de credit, administratia fiscala etc.) si sunt sistematizate in documente de sinteza contabila cunoscute sub denumirea de conturi anuale. 
Prin intermediul datelor oferite de documentele, care reflecta situatii contabile se pot obtine informatii coerente, corelate si verificate, care exprima sintetic principalele aspecte ce caracterizeaza o entitate patrimoniala. 
Privita ca sistem informational, contabilitatea permite, pe de-o parte, sesizarea, gruparea si inregistrarea datelor si, pe de alta parte, furnizarea, dupa prelucrari corespunzatoare, a unui ansamblu de informatii conforme cu nevoile diversilor utilizatori. Aceste actiuni sunt guvernate de norme, principii, reguli, proceduri care permit obtinerea unor informatii relevante,comparabile si compatibile. 
Forma organizatorica si de functionare a contabilitatii intreprinderii se diferentiaza, in principal, in raport de conceptia contabila adoptata. In acest sens cele mai marcante si mai influente culturi contabile in lume sunt ,,europeana" si ,,anglo-saxona" . In raport de cele doua culturi contabile se pot utiliza doua concepte organizatorice, monist si dualist.
Monist in cazul in care la nivelul intreprinderii se organizeaza un singur circuit contabil, deci o singura contabilitate, atat pentru latura interna, cat si pentru cea externa a intreprinderii. Dualist, daca pentru cele doua laturi sunt organizate, dar corelate contabilitatii separate. 
Sistemul de contabilitate din tara noastra este organizat, in prezent, dupa conceptia dualista ceea ce inseamna ca isi organizeaza conturile astfel incat delimiteaza intr-un circuit distinct pe cele care au ca obiect inregistrarea schimburilor si relatiilor cu tertii, precum si rezultatele financiare si intr-un alt circuit conturile care inregistreaza productia, costurile si rentabilitatea produselor, lucrarilor si serviciilor executate. Se formeaza astfel circuitul contabilitatii financiare sau generale si circuitul contabilitatii de gestiune .
Ne intrebam:de ce s-a recurs la organizarea contabilitatii in doua circuite ? Mai intai, pentru ca sistemul economiei de piata se caracterizeaza sau ar trebui sa se caracterizeze prin transparenta, ceea ce presupune accesul la informatiile financiar-contabile a tuturor utilizatorilor interesati, apoi economia de piata este o economie concurentiala, adica legata de secretul afacerilor, care sa protejeze o intreprindere in competitie cu celelalte intreprinderi. Deci, caracteristica principala a sistemului contabil dualist este ca distinge in mod clar informatiile ce pot fi date publicitatii de cele confidentiale.
Contabilitatea financiara (generala) are ca obiect inregistrarea tranzactiilor intreprinderii cu mediul ei extern pentru determinarea periodica si sintetica a situatiei patrimoniale si financiare, cat si a rezultatului operatiilor efectuate, asigurand intocmirea documentelor de sinteza contabila . Contabilitatea financiara are la baza ,,norme unitare privind organizarea si conducerea acesteia cu caracter obligatoriu pentru toate unitatile patrimoniale, avand ca obiectiv principal furnizarea informatiilor necesare atat pentru necesitatile proprii, cat si in relatiile acestora cu asociatii si actionarii, clientii, furnizorii, bancile, organele fiscale si alte persoane fizice si juridice" . 
Contabilitatea de gestiune (manageriala) are ca scop principal controlul factorilor de productie in vederea obtinerii de produse, lucrari si servicii de calitate, cu costuri rationale. Prin urmare, aceasta se organizeaza de fiecare unitate patrimoniala in functie de specificul activitatii ei si de necesitatile proprii. Ea are ca obiective principale: calcularea costurilor de productie, stabilirea rezultatelor si rentabilitatii produselor obtinute, a lucrarilor executate, intocmirea bugetului de venituri si cheltuieli pe feluri de activitate, urmarirea si controlul acestuia in vederea cunoasterii rezultatelor si furnizarea datelor necesare fundamentarii deciziilor privind gestionarea patrimoniului .
Caracteristica principala a sistemului contabil dualist este ca delimiteaza in mod clar informatiile confidentiale. Informatiile furnizate de contabilitatea financiara sunt utile atat managementului intreprinderii, cat si actionarilor sau asociatiilor, furnizorilor si altor creditori, clientilor, bancilor si institutiilor financiare, autoritatilor publice si fiscale, organelor judiciare, salariatilor si publicului larg pentru fundamentarea deciziilor economico-financiare. In schimb, contabilitatea de gestiune furnizeaza informatii ce pot fi utilizate numai de catre managerii si organismele proprii de supraveghere, analiza si control intern.
In tara noastra, organismul principal de normalizare si reglementare contabila este Ministerul Finantelor Publice prin Directia Generala pentru Reglementari Contabile, pe langa care functioneaza si Colegiul Consultativ al Contabilitatii. Un rol important il au si organismele profesionale precum: Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) sau Camera Auditorilor din Romania.
Astfel, intre reglementarile contabile de referinta se numara:
o Legea contabilitatii nr. 82/1991, care a suportat mai multe modificari si actualizari in acord cu evolutia sistemului contabil romanesc in cadrul procesului de reforma.


Fisiere in arhiva (1):

  • Importanta Organizarii si Utilizarii Contabilitatii Cheltuielilor la Nivelul Entitatilor Economice.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!