Importanța planificării strategice în organizații

Cuprins licență Cum descarc?

LISTA FIGURILOR: 1
Introducere 2
Capitolul 1- Introducere in managementul strategic 1
1.1. Definirea si scopul managementului strategic 1
1.2. Procesul de planificare strategica 2
1.3. Etape in planificarea strategica 5
1.4. Provocari in planificarea strategica 8
Capitolul 2- Abordarea planificarii strategice 10
2.1 Modele traditionale de planificare strategica 10
2.2 Metode moderne de planificare strategica 16
2.3 Importanta planificarii strategice in companiile din Romania 20
Capitolul 3- Cercetare privind importanta planificarii strategice in organizatiile din Romania 23
3.1 Contextul cercetarii 23
3.2 Metodologia cercetarii 23
3.2.1 Obiectivele al cercetarii 24
3.2.2 Ipotezele cercetarii 24
3.2.3 Metoda si instrumental cercetarii 24
3.2.5 Esantionarea si populatia cercetarii 25
3.3 Interpretarea rezultatelor 26
3.4 Validarea ipotezelor 39
Concluzii si cercetari viitoare 41
Anexa 1 -  Instrumentul de cercetare 44


Extras din licență Cum descarc?

Introducere
Prin aceasta lucrare imi propun sa prezint aspectele teoretice si practice cele mai importante referitoare la planificarea strategica. Resursele organizatiei sunt limitate, iar efectele unei proaste planificari strategice de care dispune organizatia sunt resimtite intr-un orizont scurt de timp. De aceea, eficienta vizeaza economisirea acestor resurse, cu scopul de a fi puse in valoare in alte activitati. Cunoasterea acestei analize reprezinta suportul pentru fundamentarea deciziilor la nivelul unei intreprinderi, iar pentru manageri, o astfel de analiza este esentiala. 
Pentru a fi atinse obiectivele stabilite, lucrarea este structurata in trei capitole. Primul capitol abordeaza, in prima parte, aspect generale si fundamentale ale managementului strategic, urmand etapele in planificarea strategica si provocarile in ceea ce priveste managementul strategic in perioada actualei pandemii.
Cel de-al doilea capitol prezinta modelele traditionale de planificare strategica, metodele modern de planificare strategica. In ultima parte a acestui capitol este subliniata importanta planificarii strategice in companiile din Romania, deoarece planificarea strategica prezinta particularittale ei in functie de tara, specificul organizatiei, dimensiunile organizatiei si evolutia globala.
Cel de-al treilea capitol vizeaza partea aplicata a lucrarii, pornindu-se de la notiunile teoretice expuse in primele doua capitole. In cadrul acestui capitol sunt analizate si interpretate datele obtinute in urma realizarii unei cercetari cantitative, prin intermediul anchetei pe baza de chestionar. Sunt prezentate perceptiile managerilor referitoare la procesul de planificare strategica.
Cercetarea a fost una cantitiva, utilizand ancheta pe baza de chestionar si a avut ca obiective analiza modului in care se desfasoara procesul de planificare strategica si importanta generata de beneficiile rezultate din acest proces organizat de companiile din Piatra-Neamt. Esantionul a fost format din doar 27 de manageri ai unor companii din orasul Piatra-Neamt. 
Prima ipoteza, cea de identificare a modului de organizare a procesului, a generat o informatie valoroasa despre timpul pentru care se planifica viitorul: orizontul de timp fiind unul scurt, cuprinzand 1-3 ani. Potrivit acestor rezultate, managerii sunt axati sa gandeasca si construiasca planuri pentru viitorul apropiat, nu pentru perioade foarte lungi de timp, ceea ce poate fi explicat prin faptul ca situatiile neprevazute pot fi preconizate pentru un timp limitat. Ca si model utilizat in proces, cei mai multi manageri tind sa utilizeze o cunoscuta analiza, SWOT, identificand aspecte importante ce provin atat din mediul intern, cat si extern al organizatiei sale. Pe langa aceasta metoda, a doua cea mai apreciata este modelul de planificare strategica pe scenarii, organizatia avand ca atributie construirea de scenarii in functie de situatia prevazuta, fie scenarii optimiste, fie pesimiste. Mai mult decat atat, personalul de management, in cadrul procesului analizat se preocupa de tendintele sociale si culturale, precum si schimbarile ce survin in mediul economic, atunci cand organizeaza si deruleaza planificarea strategica, considerandu-le aspecte ce trebuie luate in considerare pentru ca activitatile rezultate sa conduca la atingerea obiectivelor. 
A doua ipoteza cuprindea identificarea beneficiilor de care se bucura organizatia, dupa realizarea unui proces de planificare strategica. Beneficiile regasite pot fi grupate in doua categorii: beneficii pentru angajati si beneficii pentru organizatie, privita cu un intreg. Managerii considera ca angajatii au fost stimulati sa se implice si sa colaboreze armonios in diversele actiuni propuse in urma planificarii strategice , dar li s-a creat si o motivare prin pozitia consolidate pe care a format-o organizatia pe piata, unde exista o siguranta a locului de munca. Beneficiile pentru organizatie, fac referire la faptul ca s-au regandit activitatile necesare, eliminandu-se cele care nu aduc nici un plus de valoare companiei, ci doar risipeau resurse importante. In plus, organizatiile care au realizat un proces de planificare strategica au deposit cu usurinta barierele aparute in mediu, si sa inregistreze performante.


Fisiere în arhivă (1):

  • Importanta planificarii strategice in organizatii.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!