Importanta terapeutica a propolisului in profilaxia si tratarea unor afectiuni

Cuprins licenta Cum descarc?

Argument
Introducere
CAPITOLUL I - Generalitati despre propolis
1.1 Definitia apiculturii si generalitati ...pag 1
1.2 Definitie propolis ..pag 6
1.3 Propietati fizice si organoleptice ale propolisului ..pag 8
1.4 Compozitia chimica a propolisului ..pag 10
1.5 Produse apicole inrudite cu propolisul
1.5.1 Mierea ..pag 13
1.5.2 Ceara de albine .pag 16
1.5.3 Polenul . pag 18
1.5.4 Pastura .. pag 21
1.5.5 Laptisorul de matca ..pag 23
1.5.6 Apilarnilul pag 25
1.5.7 Veninul de albine .pag 27
CAPITOLUL II - Propietati terapeutice ale propolisului
2.1. Propietati medicinale ale propolisului . ..pag 29
2.2. Propietati indicate in diferite afectiuni ...pag 31
2.3. Mod de administrare ..pag 39
2.4. Reactii adverse .. .pag 41
CAPITOLUL III - Preparate din propolis
3.1. Forme ale propolisului . .pag 42
3.2. Preparate cu propolis . ...pag 43
3.3. Tratamente naturiste cu propolis ...pag 50
3.4. Contraindicatii ...pag 63
Concluzii
Bibliografie


Extras din licenta Cum descarc?

ARGUMENT
Mi-am ales aceasta tema pentru ca mi-am dorit sa aprofundez aceasta latura de apicultura, si produsele obtinute de la albine dar mai ales propolisul. In multe carti gaseam despre propolis ca acesta ar fi un remediu minune de la albine, insa nu am dat niciodata crezare .Si acum consider ca am gasit momentul "minune" de a ma convinge (intai pe mine, apoi pe dumneavoastra) cate actiuni benefice are propolisului pentru organismul uman. De aceea vreau sa va conving si pe dumneavoastra, cei care imi deschideti aceasta lucrare.
Oameni de stiinta au descoperit ca propolisul poate distruge peste 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite si 30 tipuri de virusi, este cel mai puternic medicament antiinfectios cunoscut vreodata. Iar propietatile sale terapeutice nu se opresc aici, eficienta sa fiind demonstrata in mai mult de 200 de afectiuni, afectiuni atat interne cat si externe. Este gasit din ce in ce mai frecvent si in produsele cosmetice, de ingrijire corporala: creme, geluri, unguente, spray-uri, etc.
De aceea m-am hotarat sa cunosc mai bine acest produs al stupului, fiind una dintre cea mai puternica arma din arsenalul terapiei naturale.
INTRODUCERE
Lucrarea este structurata pe III capitole. Primul capitol cuprinde cateva informatii generale despre apicultura si mai aprofundate sunt informatiile despre propolis ( propietati fizice si organoleptice, compozitia chimica). In aceasta parte mai sunt prezentate si produsele apicole inrudite cu propolisul: mierea, ceara de albine, polenul, pastura, laptisorul de matca, apilarnilul si veninul de albine.
Capitolul II cuprinde propietati terapeutice ale propolisului: antioxidante, antiinflamator, antiviral, antifungic, antibacteriene, antioxidanta, cicatrizanta, antimicotica, antimicrobiana, analgezica, anestezica, mucolitica, imunostimulenta , stimuleaza formarea anticorpilor, fiind extrem de benefic pentru intarirea sistemului imunitar. 
Sunt prezentate beneficiile utilizari propolisului in diferite afectiuni, cum ar fi: intarirea sistemului imunitar, tratarea virozelor respiratorii, durerile de gat, ameliorarea problemelor cavitatii bucale dar si a infectiilor urinare; poate vindeca herpesul; previne si trateaza otita; afectiunile gastro-intestinle, afectiuni hepatice, afectiuni ale pielii, plagi, micoze; ajuta la vindecarea arsurilor, actioneaza impotriva celulelor canceroase; trateaza hemoroizii si intepaturile de insecte; elimina parazitii la copii.
Tot in acest capitol veti gasi si modul de administrare dar si reactiile adverse pe care le poate da propolisul, in special pentru persoanele care sunt alergice la produsele apicole.
Capitolul III cuprinde diferitele forme ale propolisului (tincturi, infuzii, geluri, siropuri, uleiuri, spray-uri, pulbere sau in extracte hidro-alcoolice, capsule moi, unguente, gume, pastile, granule, diverse creme), preparatele cu propolis (tinctura de propolis, propolis brut, unguentul cu propolis, apa de propolis, mierea propolizata, siropul de propolis), dar si tratamente naturiste (exemple de produse pentru imunitate, pentru tuse, pentru gat,pentru mucoasa bucala, dar si produse pentru ingrijirea corporala.
Si nu in ultimul rand contraindicatiile.
CAPITOLUL I
Generalitati despre propolis
1.1.Definitia apiculturii si generalitati
Apicultura sau cresterea albinelor este stiinta care are ca obiect de studiu comportamentul si activitatea albinelor melifere (Apis Melifera) ,in scopul obtinerii de produse apicole, dar si polenizarea culturilor agropomicole si a plantelor din flora spontana.
In tara noastra, cresterea albinelor este una din cele mai vechii indeletnicirii ale populatiei si s-a dezvoltat pe aceste meleagurii in conditii naturale deosebit de favorabile asigurate de situarea tarii in spatiul carpato-danubian, tinut cu conditii de exceptie privind clima, relieful si vegetatia care au determinat an de an dezvoltarea familiilor de albine si obtinerea a unor insemnate productii apicole.
Ca urmare a particularitatilor biologice pe care le poseda, albinele melifere se deosebesc de alte vietuitoare ingrijite si exploatate de oameni. Datorita modului de viata, se situeaza printre insectele sociale cele mai evoluate intrucat isi desfasoara activitatea dupa normele biologice care le caracterizeaza, convietuind in familii dintr-un numar mare de indivizi care prin modul de organizare si autoreglare pot sa mentina unitatea cuibului. Cea mai importanta particularitate biologica a albinelor este insa accea legata de aptitudinea de acumulare a rezervelor de hrana peste necesarul de consum al familiei.
Importanta cresterii albinelor
Din cele mai vechi timpuri,albinele au avut un rol important in evolutia vietii pe Pamant. Inca din indepartatele ere geologice aparitia albinelor- in cadrul unor complexe si complicate procese evolutive- a insemnat, fara indoiala, dobandirea acelui rol pe care-l au si astazi si anume de agenti de polenizatori ai plantelor ce acopereau ecosistemele zonale si continentelor. Marea raspandire pe care o cunosc in prezent rasele de albine denota o accentuata capacitate de adaptare a acestor insecte la cele mai variate conditii de relief, clima si vegetatie.Intre albine si plante s-a creat o legatura indisolubila pe care savantul francez GASTON BONNIER a sistematizat-o astfel : "Albinele au nevoie de flori ca sa traiasca si florile au nevoie de albine ca sa rodeasca". Aceasta afirmatie face ca albina, in traditie ca si in istoria actuala , sa aiba intaietate printere insectele utile.
O privire retrospectiva asupra istoriei omenirii evidentiaza ca omul s-a legat de albina din cele mai vechi timpiri cand el era un culegatort de miere si inca nu crestea albine langa adapostul lui. Prezente ale acestor culegatori de miere se mai intalnesc si astazi in societatile umane mai putin evoluate,ca de pilda in zone din Asia sau Africa. Este de observat ca in cadrul istoriei cresterii animalelor, albinele se constituie ca una dintre primele vietuitoare pe care omul si le-a apropiat pentru a obtine pretioasele produse ,mierea si ceara. De accea nu este deloc gresit cand se afirma ca istoria omenirii se intrepatrunde organic cu istoria apiculturii.


Fisiere in arhiva (2):

 • CAPITOLUL I+ II+III.docx
 • CUPRINS.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

- APIMONDIA - Institutul International de Tehnologie si Economie Apicola, ,,APITERAPIA *AZI", Bucuresti 1976
- Asociatia crescatorilor de albine din Romania, ,,Manualul apicultorului", Editia a IX-a, Editura LVS Crepuscul, Bucuresti 2007
- Constantin Antonescu, ,,ALBINELE SI ... NOI", Asociatia crescatorilor de albine din republica socialista Romania, Redactia publicatiilor apicole, Bucuresti 1979
- Ioana Tudor, ,,Albinele si albinaritul", Colectia Ferma, Editura Gramen, Bucuresti 2011
- Klaus Nowottnick, ,,PROPOLIS: obtinere, retete, utilizare", Editura M.A.S.T., Bucuresti 2017
- Palos E. - "Apiterapia" - Editura Apimondia, Bucuresti, 1990.
- Paul Bucata, "Pledoarie pentru cresterea albinelor", Editura ALEX-ALEX
- Paunescu T. Maftei, Hossu T, Mosteanu T. - "Apifitoterapia", Editura Apimondia, Bucuresti, 1988


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!