Impozitele indirecte și influenta lor

Cuprins licență Cum descarc?

Argumentul .4
I. Impozitele si rolul lor 5
1.Definitie si caracteristici 5
2.Tipuri de impozite 6
II. Impozitele Indirecte .9
1.Accize ...9
2.TVA 12
3.Taxe vamale ...21
4.Taxe de timbru 27
III. Influenta impozitelor indirecte in societatea romaneasca 33
1.Impactul impozitelor asupra cresterii economice ..33
- Studiu de caz ..36
2.Impozitele indirecte ca parghii de influentare asupra activitatii agentilor economici 40
IV. Concluzii ...44
Bibliografie 48


Extras din licență Cum descarc?

Argument
Impozitele reprezinta preluarea unei parti din veniturile si averea persoanelor fizice sau juridice la dispozitia statului in vederea constituirii resurselor financiare publice necesare pentru acoperirea cheltuielilor publice. Formarea impozitelor este rezultatul unui proces istoric complex de lunga durata care a fost determinat de evolutia vietii sociale. Impozitele apar o data cu aparitia statului pentru indeplinirea sarcinilor si atributiilor statului. Ele reprezinta preluarea unei parti din veniturile si averea persoanelor fizice sau juridice la dispozitia statului in vederea constituirii resurselor financiare publice necesare pentru acoperirea cheltuielilor publice. Formarea impozitelor este rezultatul unui proces istoric complex de lunga durata care a fost determinat de evolutia vietii sociale. Impozitele apar o data cu aparitia statului pentru indeplinirea sarcinilor si atributiilor statului.
Impozitele indirecte sunt mai volante, fiind cuprinse in pretul de vanzare al produselor (tarifele prestarilor de servicii), iar nemultumirea cumparatorilor se indreapta impotriva agentilor economici care practica preturile majorate, iar nu a statului, care a ordonat sporirea impozitelor, ce a dus la scumpirea acestora: cumparatorul nu stie cat din pretul platit pentru produs (serviciu) revine agentului economic si cat ajunge in tezaurul public. In elementele impozitului indirect gasim: taxa pe valoare adaugata, accizele, acestea fiind impozite pe consum, taxe vamale, precum si alte impozite indirecte.
Toate impozitele directe si indirecte contribuie la scaderea nivelului de trai al populatiei, dar in mod diferit. Astfel, in timp ce impozitele directe duc la scaderea veniturilor nominale ale diferitelor categorii sociale, impozitele indirecte micsoreaza puterea de cumparare.
In lucrare am prezentat atat sub aspect teoretic, cat si practic Impozitele indirecte: 
In capitolul I am prezentat teoretic, continutul in economia contemporana, elemente tehnice ale impozitelor, definitie, caracteristici, principiile impunerii, criteriile impunerii veniturilor si a averilor. 
In capitolul II am prezentat teoretic si practic, caracterizarea generala a impozitelor indirecte, accizele, TVA-ul, taxele vamale si taxele de timbru. 
In capitolul III am prezentat teoretic si practic prin aplicatii influenta impozitelor indirecte asupra economiei. 
In capitolul IV am prezentat concluziile acestui proiect.
I. Impozitele si rolul lor
1.Definitie si caracteristici
Impozitele indirecte se percep cu prilejul vanzarii unor bunuri si al prestarii unor servicii, al importului sau al exportului, ceea ce inseamna ca vizeaza cheltuirea unor venituri. Impozitele indirecte se percep de la toti cei care consuma bunuri din categoria celor impuse sau beneficiaza de anumite servicii, indiferent de veniturile, averea sau situatia personala a acestora. Fiind percepute in cote proportionale asupra valorii marfurilor vandute si serviciilor prestate ori in sume fixe pe unitatea de masura, impozitele indirecte creeaza impresia falsa ca ar fi suportate, in aceeasi masura toate paturile sociale, ca ar asigura repartitia echitabila a sarcinilor fiscale.
Impozitele indirecte sunt asezate asupra vanzarilor de marfuri si prestarilor de servicii, ceea ce confera acestora caracterul de impozit pe cheltuieli sau de impozit pe consum. Aceasta ultima formulare decurge din faptul ca suportatorul impozitelor indirecte este consumatorul final. Toti ceilalti agenti economici, inclusiv investitorii, care folosesc un bun sau serviciu include cheltuielile de achizitie a acestora in costul produsului/serviciului pe care ei il fabrica si il ofera spre vanzare pe piata. Ei transfera impozitul indirect (inclus in pretul de achizitie) asupra pretului de vanzare a propriului produs/serviciu, astfel incat nu mai suporta acest impozit.
Impozitul este cea mai veche resursa financiara, definit ca o contributie baneasca obligatorie cu titlu nerambursabil, prin care se constituie resursele financiare ale statului. Prin introducerea unui impozit, statul urmareste doua directii si anume producerea veniturilor necesare acoperirii cheltuielilor publice si folosirea impozitului ca instrument de impulsionare a unor ramuri economice, stimularea ori reducerea productiei sau consumul unor marfuri, extinderea sau dimpotriva, restrangerea relatiilor comerciale cu strainatatea. Extinderea relatiilor comerciale cu strainatatea poate fi stimulata prin masuri fiscale constand in restituirea partiala sau integrala a impozitelor indirecte aferente marfurilor exportate: reducerea nivelului taxelor vamale percepute de catre stat la importul anumitor marfuri utilizate pentru fabricarea de produse destinate exportului. Limitarea accesului marfurilor straine se poate realiza prin practicarea unor taxe vamale cu caracter protectionist la importul anumitor marfuri, iar restrangerea exportului anumitor marfuri straine se poate realiza prin implementarea de taxe vamale la exportul acestora.
In evolutia moderna a impozitelor, instituirea acestora cu consimtamantul contribuabililor a fost subordonata competitiei parlamentare, ca organe legislative cu caracter reprezentativ de a reglementa impozitele si celelalte venituri necesare acoperirii cheltuielilor publice.
Caracteristici:
-  Avantaje:
- necesita o perioada scurta de timp din momentul luarii deciziei de instituire a impozitelor 
- reclama cheltuieli modice de asezare, percepere si urmarire 
- sunt mai voalate, fiind cuprinse in pretul de vanzare al produselor sau tariful serviciilor prestate
-  Dezavantaje:
- cotele nu sunt diferentiate in functie de marimea venitului sau averii contribuabililor si nici in functie de situatia personala a acestora 
- afecteaza, in mod deosebit, pe cei cu venituri mici 
- nu afecteaza in mod direct venitul disponibil, ci puterea de cumparare a contribuabililor (au un caracter regresiv) 
- impozitele pe consum nu tin cont de principiul echitatii fiscale 
- au incidenta asupra preturilor produselor
Alte caracteristici: 
- sunt suportate de consumatorul final 
- sunt platite la buget de catre comercianti sau alti contribuabili obligati prin lege la plata acestor impozite 
- randamentul fiscal al impozitelor indirecte depinde de evolutia ciclurilor economice (in perioade de avant -  randament fiscal ridicat; in perioade de recesiune-randament fiscal scazut)


Fisiere în arhivă (1):

  • Impozitele indirecte si influenta lor.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial nr. 927 din 23.12.2003, cu modificarile si completarile ulterioare in vigoare la 01.01.2008, Titlul VI: Taxa pe valoarea adaugata. 
2. Hotararea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, publicata in Monitorul Oficial nr. 112 din 06.02.2004, cu modificarile si completarile ulterioare in vigoare la 01.01.2008, Titlul VI: Taxa pe valoarea adaugata. 
3. D. Hangan, M. Tudor, M. Bizadea, D. Alamiie, Finante si fiscalitate, Ed.CD Press 
4. Iulian Vacarel, Finante publice, Ed Stiintifica si Pedagogica, Bucuresti, 2000
5. Gheorghe Manolescu, Politici economice: concepte, instrumente, experiente. Ed. Economica, Bucuresti,1997
6. Mosteanu, N.R. (2004), Impozite si taxe 2004-2005, Editura Economica
7. Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Ultima actualizare : Legea nr. 358 din 31 decembrie 2015. Editie adnotata cu Normele metodologice aprobate prin H.G. 1/2016
8. OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, Actualizata 2019
EuroAvocatura.ro, OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, Actualizata 2019, Publicare la data de 23 Dec 2018, Coordonator avocat Marius-Catalin Predut, titular MCP Cabinet avocati.
9.www.ameco.com 
10.www.eurostat.com
11.www.insse.ro
12.www.cdep.ro


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!