Impozitele indirecte și rolul lor în cadrul societății

Cuprins licență Cum descarc?

Capitolul 1. Continutul impozitelor indirecte si functiile acestora in cadrul societatii
1.1. Continutul impozitelor indirecte si elementele tehnice ale acestora
1.2. Functiile si rolul impozitelor indirecte in cadrul societatii contemporane
Capitolul 2. Locul si rolul impozitelor indirecte ca resurse financiare publice
2.1. Locul si rolul impozitelor indirecte ca resurse financiare publice in Romania, in perioada 2006-2016
2.2. Locul si rolul impozitelor indirecte ca resurse financiare publice la nivelul statelor membre U.E., in perioada 2006-2016
Capitolul 3. Analiza rolului unor impozite indirecte asupra vietii economice si sociale
3.1. Analiza rolului TVA ca instrument de influentare asupra vietii economice si sociale 
3.2. Analiza rolului taxelor vamale ca instrument de influentare asupra vietii economice si sociale 
Concluzii si propuneri
Bibliografie


Extras din licență Cum descarc?

Capitolul 1:Continutul impozitelor indirecte si functiile acestora in cadrul societatii
1.1.Continutul impozitelor indirecte si elementele tehnice ale acestora
Impozitele reprezinta cele mai vechi resurse financiare ale statului, necesare acoperiri cheltuielilor publice. Cea mai ampla definitie a impozitului este data de catre prof. Bistriceanu, care defineste impozitul ca fiind ,, contributia baneasca obligatorie, generala si nerambursabila, directa sau indirecta, efectuata de persoane fizice si juridice din veniturile si averea lor la bugetul statului sau la bugetele locale, in cuantumul si la termenele prevazute de lege, fara obligatia din partea statului de a presta contribuabilului un echivalent direct si imediat, necesar pentru satisfacerea cerintelor societatii". 
Impozitele se regasesc sub doua forme: impozite directe si impozite indirecte. In categoria impozitelor directe avem: impozitul pe profit, impozitul pe venit si impozirul pe salarii.
Impozitele indirecte sunt incluse in pretul de vanzare al bunurilor si al serviciilor prestate, prin adaugarea unei cote procentuale . Aceste impozite se mai numesc impozite pe cheltuieli sau impozite pe consum.
De regula, impozitele indirecte sunt considerate mai putin evoluate, in comparatie cu cele directe, deoarece acestea nu satisfac principiul ,,echitatii fiscale" si pot fi folosite de catre stat doar intr-o mica masura ca instrumente de influentare a economiei.
Impozitele indirecte se aplica tuturor categoriilor de cumparatori, indiferent de veniturile, profesia sau situatia personala a contribuabililor. Practicarea acestor impozite avantajeaza de regula persoanele cu venituri mari si dezavantajeaza familiile mai sarace. Prin urmare, persoanele cu venituri mici suporta un grad de fiscalitate mult mai mare, si de aici reiese ,,caracterul injust, regresiv si inechitabil al impozitelor indirecte". 
Unele teorii fiscale afirma faptul ca impozitele indirecte ar avea un caracter voluntar, acest lucru fiind total fals, deoarece cumparatorii nu pot evita plata acestor impozite, intrucat sunt incluse in pretul bunurilor de larg consum, necesare supravietuirii de zi cu zi.
Impozitele indirecte afecteaza veniturile reale, diminueaza puterea de cumparare a populatiei, descurajeaza consumul si aduc venituri importante la bugetul de stat. Ele se vireaza la bugetul de stat de catre agentii economici, dar in realitate ele sunt suportate de catre consumatorul final, fiind cuprinse in pretul de vanzare a bunurilor si serviciilor.
Cresterea relativa a preturilor odata cu practicarea acestor impozite, se constata si in deprecierea monetara. In acest caz, impozitele indirecte sunt considerate ,, factori cu potential de amplificare a inflatiei" , spre deosebire de cele directe, care actioneaza ca un factor de infranare a inflatiei in momentul cresterii lor si reducerii veniturilor platitorilor.
In ultimii ani, ponderea impozitelor indirecte ca resurse financiare publice a crescut semnificativ comparativ cu impozitele directe.
Impozitele indirecte se regasesc sub urmatoarele forme: taxele de consumatie ( T.V.A si accizele), taxele vamale si monopolurile fiscale.
Taxele de consumatie, in prezent sunt printre cele mai importante si cunoscute impozite indirecte. Acestea se impart in doua mari categorii: taxele generale pe vanzari, cea mai reprezentativa fiind taxa pe valoare adaugata si taxele speciale de consumatie si aici regasim accizele.


Fisiere în arhivă (1):

  • Impozitele indirecte si rolul lor in cadrul societatii.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!