Impozitele pe Avere si Rolul lor Socio-Economic

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul 1. Caracterizarea generala a impozitelor pe avere 3
1.1.Particularitatile impozitelor pe avere ca forma a impozitelor directe 3
1.2.Modalitati tehnice de impozitare a averilor 10
Capitolul 2. Rolul impozitelor pe avere in economiile contemporane 21
2.1.Particularitati ale impozitelor pe avere 21
2.2. Analiza aportului impozitului pe avere la formarea resurselor 24
2.3.Tendinta in practicarea impozitelor pe avere si implicatii ale acestora 29
Capitolul 3.Rolul impozitelor pe avere in Romania 32
3.1. Formele impozitelor pe avere practicate in Romania 32
3.2. Analiza aportului impozitelor pe avere la formarea venitului bugetului consolidat 41
3.3. Analiza aportului impozitelor pe avere la formarea venitului bugetului Comunei Rachiteni din Judetul Iasi 45
3.4. Tendinte in impozitarea averilor in Romania 48
Concluzii si propuneri 50
Bibliografie 54


Extras din licenta Cum descarc?

Impozitele pe avere si rolul lor socio - economic
Capitolul 1. Caracterizarea generala a impozitelor pe avere
1.1.Particularitatile impozitelor pe avere ca forma a impozitelor directe
In conditiile organizarii comunitatilor umane in forme de tip statal, efectuarea cheltuielilor pentru crearea si functionarea institutiilor de stat a facut si face necesara redistribuirea produsului creat (in sfera activitatilor materiale private) si procurarea de resurse financiare publice acoperitoare, intre care impozitele constituie, prin proportii, arie de manifestare si vechime, forma principala a acestora. Ele au aparut inca din sclavagism, fiind considerate ca prime elemente de finante publice, manifestandu-se in masura in care statul a trecut la prelucrarea, in forma baneasca la dispozitia sa a unor parti din veniturile sau valorile dobandite de persoanele private, in scopul finantarii de nevoi cu caracter public. 
Impozitele reprezinta o forma de prelevare a unei parti din veniturile si/sau averea persoanelor fizice si juridice la dispozitia statului in vederea acoperirii cheltuielilor publice. Aceasta prelevare se face in mod obligatoriu, cu titlu nerambursabil si fara contraprestatie directa din partea statului. 
Impozitul, ca principala forma a resurselor financiare publice, are anumite trasaturi definitorii, din perspectiva continutului sau economic.
Ca prima trasatura definitorie a impozitelor, evidentiem caracterul obligatoriu al prelevarii impozitelor, fiind inclusa si posibilitate de a efectua prelevarea in mod silit, prin constrangerea exercitata de autoritatile statului ( in aceasta relatie dintre stat si persoanele fizice sau juridice, obligatia de a plati suma stabilita drept impozit are la baza reglementari cu caracter de lege, care poate opera si fara a se cere consimtamantul expres al platitorului, iar in cazul cand acesta din urma nu se conformeaza, statul poate aplica masuri coercitive).
A doua trasatura a impozitelor este data de prelevarea de la persoanele fizice si juridice, la dispozitia statului, fara a se putea pretinde de catre contribuabili anumite contraprestatii directe, din partea autoritatilor publice. Astfel, independent de destinatia ce li se va da, impozitele se preiau de la persoanele fizice si juridice fara ca statul sa le ofere in schimb bunuri, servicii sau alte avantaje care sa poata reprezenta contraprestatie.
Iar cea de a treia trasatura a prelevarii sub forma impozielor se exprima prin caracterul nerestituibil (nerambursabil) al sumelor incasate de stat, ele semnificand, deci un transfer definitiv de valoare la dispozitia statului, ceea ce inseamna ca impozitul platit nu mai revine la cel de la care s-a prelevat. In acelasi context, se constata ca prelevarea respectiva presupune o reducere a puterii de cumparare a contribuabilului si o acumulare a ei la dispozitia statului, suportarea impozitului semnificand si un transfer de putere de cumparare intre contribuabili si stat. 
Impozitele au un rol care se manifesta pe mai multe planuri, dintre care: pe plan financiar, pe plan economic si pe plan social, dar acest rol are un mod de manifestare diferit in functie de etapele de dezvoltare ale economiei.
Pana in anii '70-'80, s-a observat o anumita accentuare a rolului impozitelor pe plan economic, concretizata in incercarile statului de a folosi mai mult impozitele ca mijloc de interventie in activitatea economica. In functie de intentia legiuitorului, impozitele se pot manifesta ca un instrument de incurajare sau de franare a unei anumite activitati economice, de crestere ori de reducere a productiei sau a consumului unui anumit produs, de impulsionare ori de ingradire a comertului exterior, etc. 
Economistul francez, Pierre Lalumiere este de parere ca impozitele pot fi folosite pentru a "incuraja (sub forma exonerarii) sau pentru a descuraja (pe calea suprataxarii) o anumita activitate economica. Fara sa inceteze de a fi un mijloc de acoperire a cheltuielilor publice, impozitul a devenit un mijloc de interventie in domeniul economic si social". 
Impozitele si taxele reprezinta principalele forme de interventie ale statului in economie, cu ajutorul politicii fiscale pentru constituirea de resurse finanicare in vederea indeplinirii functiilor statului, pentru impulsionarea dezvoltarii sectoarelor economiei si pentru descurajarea evaziunii fiscale.
Rolul cel mai important al impozitelor si taxelor se manifesta in plan financiar, ele constituind mijlocul principal de procurare a resurselor finanicare publice necesare pentru acoperirea cheltuielilor publice efectuate cu scopul acoperirii necesitatilor colective. 
Reglementarile fiscale privind impozitelor trebuie cunoscute si respectate atat de catre organele fiscale cat si de catre contribuabili, pentru ca astfel aceste impozite sa-si poata realiza obiectivele financiare, economice si sociale, care sunt stabilite de catre stat.
Impozitele directe, care sunt individualizate si care reprezinta forma cea mai veche de impunere au tinut pasul cu dezvoltarea economiei, ele fiind stabilite de cele mai multe ori pe anumite obiecte materiale, genuri de activitati sau pe venit/pe avere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impozitele pe Avere si Rolul lor Socio-Economic.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!