Incendii

Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL 1
CADRU LEGAL. GENERALITATI PRIVIND INCENDIILE
Cercetarea incendiului poate fi vazuta atat ca o arta, dar si ca o stiinta. Investigarea sub raport criminalistic este realmente dificila, si se desfasoara in imprejurari complexe, deoarece in aceste situatii devin prioritare actiunile si masurile de salvare a victimelor, dar si restrangerea pe cat posibil a pagubelor si inlaturarea pericolelor de extindere a dezastrului. Combinatia intre informatiile de fapt dar si analiza acestor fapte trebuie indeplinite intr-un mod obiectiv si cat mai aproape de adevar.
Am considerat oportun sa abordez in tematica lucrarii mele de licenta aceasta problema a cercetarii criminalistice a incendiilor din mai multe considerente. In primul rand, avand in vedere amploarea consecintelor negative pe care le poate produce un astfel de fenomen, consider ca este nevoie de o pregatire mai mult decat profesionista in acest domeniu a persoanelor care fac parte din echipa de cercetare, pentru a aplica cele mai bune metode si procedee in vederea aflarii adevarului si in vederea reconstituirii firului real al evenimentelor.
Necesitatea cunoasterii a tuturor fenomenelor implicate in procesul focului se reflecta si in faptul ca un investigator trebuie sa gaseasca raspunsul la numeroase probleme ce intereseaza domenii diferentiate intre ele(tehnico-stiintific, organizatoric, juridic), iar pentru a solutiona aceste sarcini trebuie sa desfasoare un volum apreciabil de activitati, desfasurate in directii diferite, cu folosirea unor procedee si tehnici de o avansata specializare.
Totodata, locul producerii incendiului este un depozit pretios de date si informatii, iar o corecta executare a activitatii de cercetare la fata locului, de catre persoane cu cunostinte cat mai aprofundate in acest domeniu, poate avea ca rezultat determinarea cauzei producerii focului, fie ea naturala, accidentala sau chiar intentionata. In acest fel, cercetarea isi poate atingi dublul sau obiectiv, si anume de a furniza un instrument eficient pentru a preintampina repetarea evenimentului precum si de a contribui la perfectionarea activitatilor de prevenire.
Mai mult, odata eliminate cauzele naturale sau accidentale, investigatorul trebuie sa isi indrepte atentia spre acele indicii, dovezi, urme gasite la fata locului care pot asigura tragerea la raspundere a persoanelor vinovate, cercetarea la fata locului constituind un procedeu probator cu adanca semnificatie in aflarea adevarului.
Totodata, din punctul meu de vedere aceasta tema este de actualitate, nu numai pe plan national dar si pe plan international, existand o crestere si o diversificare a scopurilor in care este folosit incendiul, care pot fi atat de natura personala, dar ajungand uneori sa fie folosit si ca arma de numeroase grupuri de crima organizata, grupuri teroriste, punand in pericol viata a milioane de oameni. 
Domeniul stiintei criminalistice este un domeniu divers si interdisciplinar a carui importanta pentru interesul public si administrarea justitiei s-a extins foarte rapid. Acest lucru se datoreaza si cresterii necesitatii probelor stiintifice in procesul penal in special in lumina noilor descoperiri si evolutiei metodelor si procedeelor stiintifice. Diversitatea si complexitatea cazurilor cu care se confrunta lucratorii serviciilor si birourilor criminalistice solicita din partea acestora o pregatire profesionista,adecvata si care sa se muleze pe cerintele cercetarii la fata locului la care participa.
Spre deosebire de restul cercetarilor,cercetarea urmelor de incendiu se realizeaza in conditii deosebite avand in vedere natura variata a cauzelor ce pot determina aprinderea precum si datorita actiunii specifice a focului care in timp ce isi formeaza urmele le si distruge in parte prin consumarea suportului acestora .Un alt proces de distrugere a urmelor incendiului are loc in cadrul actiunii de stingere a focului motiv pentru care se cere operativitate in cercetarea urmelor,in stransa colaborare cu serviciile de pompieri.
Focul poate inceta singur sau poate fi stins inainte de a fi distrus prea mult locul incendiului sau poate sa arda in intregime,interventiile de stingere ramanand fara niciun efect .Si intr-un caz si in celalalt, lucrarile de curatire sau de inlaturare a daramaturilor si a obiectelor arse nu pot incepe inainte de terminarea cercetarilor. Numai victimele in viata ale incendiului vor fi ridicate in vederea acordarii ajutoarelor medicale.
Pentru a defini incendiul sunt necesare trei elemente:
o Existenta unei arderi scapate de sub control;
o Producerea de pagube materiale in urma arderii;
o Necesitatea interventiei printr-o actiune de stingere pentru intreruperea si lichidarea arderii.
Lipsind unul dintre aceste elemente arderea respectiva nu poate fi considerata un incendiu.
Incendiul este deci un proces complex, cu evolutie nedeterminata, incluzand fenomene diverse de natura fizica si chimica : reactii de ardere, transfer de caldura, formarea flacarilor, schimbul de gaze cu mediul inconjurator, transformari structurale produse in materialele de constructii si elemente de rezistenta. De obicei, se propaga prin intermediul flacarilor si produce fum de variate culori, in functie de natura substantelor aflate un procesul arderii, de gradul de umiditate, precum si de mediul ambiant.


Fisiere in arhiva (1):

  • Incendii.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!