Incheierea si Executarea Contractului Individual de Munca

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL I: Generalitati privind contractul individual de munca 4
1.1. Reglementarea contractului individual de munca 4
1.2. Definitii ale contractului individual de munca 4
1.3. Elementele contractului individual de munca 5
1.4. Trasaturile caracteristice ale contractului individual de munca 7
1.5. Durata contractului individual de munca 8
1.5.1. Contractului individual de munca pe durata nedeterminata 8
1.5.2. Contractul individual de munca pe durata determinata 9
1.6. Continutul contractului individual de munca 12
CAPITOLUL II: Incheierea contractului individual de munca 20
2.1. Generalitatii privind incheierea contractului individual de munca 20
2.2. Conditii la incheierea contractului individual de munca 21
2.3. Verificarea aptitudinilor si a pregatirii profesionale. 26
2.4. Examenul medical 29
2.5. Informarea persoanei care solicita angajarea 30
2.6. Documente necesare la incheierea contractului individual de munca. 31
2.7. Forma si inregistrarea contractului individual de munca 32
CAPITOLUL III: Executarea contractului individual de munca 37
3.1. Puterea obligatorie a contractului individual de munca 37
3.2. Drepturile si obligatiile angajatorului 38
3.3. Drepturile si obligatiile salariatului 39
STUDIU DE CAZ 44
CONCLUZII 49
BIBLIOGRAFIE 52


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Tema prezentei lucrari a constituit una dintre preocuparile doctrinei si practicii judiciare inca de la inceputurile legislatiei muncii, actualitatea ei fiind asigurata insa de evolutia continua a relatiilor individuale de munca, in contextul unei piete nationale a muncii aflate intr-o continua dinamica, cu influente normative si sociale din spatiul comunitar, pe de o parte si marcate de procesul globalizarii pe de alta parte.
Reglementarea juridica a contractului individual de munca ca institutie de drept distincta are o istorie relativ scurta. Necesitatea unei astfel de reglementari a aparut in tarile dezvoltate la inceputul sec. XIX, iar pentru Romania, problema a devenit stringenta la finele acestui secol. 
Daca la inceput contractul de munca era un contract de inchiriere a muncii si era asigurat de regulile dreptului civil, la sfarsitul sec. XIX prin complexitatea si diferentierea relatiilor de munca s-a constatat necesitatea reglementarii specifice a prestarii muncii, pentru care se primea un salariu, reglementare ce interesa atat angajatorul cat si angajatul, reglementarea se referea la crearea unui cadru de disciplina specific, la protectia mai eficienta a salariatului, la raspunderi si jurisdictii cu mare grad de specificitate.
Contractul individual de munca este definit in legislatia romana in cuprinsul art. 10 din Codul muncii, ca fiind:, un contract in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumita salariu".
Insa pentru a incheia un contract de munca valabil este necesar a fi indeplinite anumite conditii, care pot fi generale, adica comune si altor tipuri de contracte (capacitatea, consimtamantul, obiectul si cauza), precum si indeplinirea unor conditii specifice, care caracterizeaza contractul individual de munca (de exemplu: obligatia de a informa, examenul medical, avizul, autorizatia, etc.). 
Dreptul muncii reglementeaza incheierea unor contracte de munca ce prezinta situatii speciale in materie, cerandu-se a fi indeplinite anumite conditii speciale la incheierea lor, de pilda pentru ca un cetatean strain sa poata fi incadrat in baza unui contract individual de munca in Romania trebuie sa detina autorizatia de munca pe teritoriul tarii. 
Dupa ce s-a incheiat etapa negocierilor intre angajator si cel care doreste a se incadra in munca, sau ulterior castigarii concursului pentru ocuparea unui post, viitorul angajat trebuie sa intocmeasca dosarul cu actele necesare in vederea incheierii propriu-zise a contractului individual de munca. Practic dupa acest moment are loc incheierea contractului individual de munca intre angajator si salariat. 
Consecinta incheierii contractului individual de munca fara indeplinirea conditiilor cuprinse in dispozitiile legale, consta in nulitatea acestui contract, ca o sanctiune a incalcarii dispozitiilor legale sau scopului acestor dispozitii.
Legea 53/2003 a cunoscut foarte multe modificari cauzate de o nevoie cat mai mare de a fi in consens cu evolutia societatii, precum si cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Astfel in ziua de azi incheierea contractului individual de munca are la baza principiul liberei negocieri si a respectarii drepturilor si obligatiilor ce revin celor doua parti, aceasta situatie fiind circumstantiata prin lege care, bineinteles, este perfectibila. 
CAPITOLUL I
Generalitati privind contractul individual de munca
1.1. Reglementarea contractului individual de munca
Initial, contractul individual de munca a fost reglementat de art. 1470 pct.1 din Codul civil anterior, alaturi de contractul de antepriza si de cel de transport, ca una din felurile de locatiune a lucrarilor, si anume, aceea prin care persoanele se obliga sa puna lucrarile in serviciul altora. Era cunoscut sub denumirea de contract de locatiune de munca.
Ulterior contractul individual de munca, a facut obiect principal de reglementare atat pentru Codul muncii din 1950, cel din 1972, cat si pentru Codul muncii, in vigoare de la 1 martie 2003 
In principal, contractul individual de munca este reglementat de Codul muncii. Acesta contine un intreg titlu (II), intitulat ,,Contractul individual de munca", cel mai cuprinzator din structura sa, inglobeaza noua capitole (art.10-110), ceea ce reprezinta aproximativ o treime din textele Codului muncii.
Contractul individual de munca este institutia reglementata exhaustiv, motiv pentru care putem aprecia ca actualul cod al muncii este, cu prioritare, o lege a acestui contract.
1.2. Definitii ale contractului individual de munca
Conform art. 37 din Legea din anul 1929, contractul individual de munca era conventiunea prin care una din parti denumita salariat se obliga sa presteze munca sau serviciile sale pentru un timp determinat sau pentru o lucrare determinata, unei parti denumita patron, care la randul sau se obliga sa remunereze pe cel dintai.
Art. 12 din Codul muncii din 1950 definea contractul individual de munca 
,,drept intelegerea scrisa, potrivit careia o parte, angajatul se obliga a presta munca unei alte parti, aceluia care angajeaza in schimbul unei remuneratii".


Fisiere in arhiva (1):

  • Incheierea si Executarea Contractului Individual de Munca.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!