Inchisoarea - Categorie de Pedeapsa Penala

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE .3
CAPITOLUL I CONSIDERATIUNI GENERALE PRIVIND INCHISOAREA - PEDEAPSA PEANLA.5
1.1 Inchisoarea - pedeapsa penala principala, privativa de libertate natura si esenta sa juridica.5
1.2 Conceptul si reglementarea juridica a executarii pedepsei inchisorii.7
1.3 Principii generale ale executarii pedepsei cu inchisoarea. .10
CAPITOLUL II REGIMUL EXECUTARII PEDEPSEI INCHISORII.13
2.1 Aplicarea masurilor educative minorilor care raspund penal.13
2.2 Inchisoarea ca pedeapsa aplicata in cazul unui concurs de infractiuni sau unui cumul de sentinte.15
2.3 Calculul termenului de executare a pedepsei. 17
2.4 Categoriile penitenciarelor in care se executa pedeapsa cu inchisoarea.18
2.5 Particularitati vizind executarii pedepsei inchisorii in unele state europene 20
CONCLUZII.25
BIBLIOGRAFIE.27


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Pedeapsa inchisorii si a detentiunii pe viata - rezulta din preocuparile existente atat in plan national cat si in plan international cu privire la modul de sanctionare a persoanelor care incalca legea penala, precum si a mijloacelor folosite pentru a fi reeducate in vederea resocializarii lor. 
In acest sens sunt semnificative documentele cu caracter international si regional adoptate, in spacial, dupa cel de-al doilea razboi mondial, mai ales de Organizatia Natiunilor Unite si Consiliul Europei.
Aceste preocupari se datoreaza si faptului ca prin sanctionarea infractorilor si modul de executare a pedepselor sunt ingradite unele drepturi fundamentale ale persoanei, cum ar fi libertatea de miscare, care este consacrata in toate constitutiile democratice si acordurile internationale libera dezvoltare a personalitatii omului si a participarii acestuia la viata sociala si economica, la viata de familie, diminuarea capacitatii de administrare a bunurilor proprii, intreruperea activitatii profesionale, dreptul al asigurari sociale si, nu in ultimul rand, afectarea demnitatii sale.
In cuprinsul acestei lucrari sunt trecute anumite aspecte legate de originea cuvantului ,,pedeapsa" care ar poveni din sanscrita, intelesul fiind acela de compensatie, despagubire materiala, in conceptia unor autorii insemnand ispasire, purificare. La germani insemana ispasire, ameliorare, a converti, la romani pedeapsa insemna ,,pocainta".
Pe baza unei cazuistici semnificative, in lucrare se propune si se justifica nevoia sporirii limitelor generale ale pedepsei inchisorii.
Cuvantul ,,inchisoare" are doua sensuri: intr-un prim sens, desemneaza pedeapsa principala prevazuta de Codul penal, iar in cel de-al doilea, desemneaza locul de detinere, anume destinat, unde se executa pedepsele privative de libertate. 
Instituirea pedepsei inchisorii si implicit, a locurilor de executare a acesteia, a marcat un evident progres in evolutia societatii. 
Institutia inchisorii este de neconceput in afara existentei unor structuri statale si ea a constituit una din modalitatile prin care statul si-a indeplinit functiile sale vitale de organizare a vietii sociale si de aparare a societatii.
Evolutia institutiei inchisorii este strans legata de evolutia statului: lenta si cu un pronuntat caracter represiv in antichitate si evul mediu, indreptata tot mai mult spre o conceptie umanitara, incepand in perioada iluminismului. Istoria inchisorilor din Romania a cunoscut aceleasi caracteristici cu istoria acestor institutii din Europa, cele mai noi conceptii manifestate in acest domeniu pe continent fiind preluate si adaptate conditiilor noastre specifice. Pedeapsa privativa de libertate si penitenciarul sau inchisoarea au o istorie comuna.
Data fiind legatura indisolubila intre aceste doua notiuni, mentionand-o pe una, o intelegem si pe cealalta. Pedeapsa privativa de libertate si penitenciarul sau inchisoarea, in acceptiunea lor moderna, servind la apararea sociala, au origine recenta. 
Inchisorile, fara sa joace intotdeauna rolul pe care il au astazi in prevenirea si reprimarea faptelor prevazute delegea penala, au fost cunoscute din antichitate. 
Cat priveste regimul inchisorilor, Kuluka, comentatorul indian al legilor lui Manu spune: ,,...cei inchisi erau bagati in fiare, prapaditi de foame si de sete; ochii, barba, inspirand in acelasi timp groaza si mila tuturor care-ivedeau". 
Platon in opera sa ,,Asupra legilor", afirma cu privire la inchisoare: ,,una langa piata publica, depozit general, pentru a se asigura de persoana acestora care sunt in ea, pare a fi inchisoarea preventiva, si alta care pare o adevarata inchisoare, in mijlocul campului.
CAPITOLUL I CONSIDERATIUNI GENERALE PRIVIND INCHISOAREA - PEDEAPSA PEANLA.
1.1 Inchisoarea - pedeapsa penala principala, privativa de libertate natura si esenta sa juridica.
Pedeapsa privativa de libertate (inchisoarea), ca pedeapsa prevazuta de lege si aplicata de instanta de judecata, in executarea ei ridica multe probleme intrucit, prin natura ei, dureaza in timp (luni ori ani) si executarea ei trebuie observata, indrumata si supravegheata pe toata aceasta durata.
De asemenea, executarea pedepsei inchisorii se face intr-un anumit loc de detinere, intr-un penitenciar, care este o institutie speciala si complexa ce pune ea insasi multe probleme, incepind cu baza materiala (localuri speciale, constructii speciale), continuind cu organizarea si structura ei specifica, cu probleme de paza si securitate, cu problema personalului si a specificului acestuia si terminind cu probleme ale activitatii si vietii de zi cu zi in penitenciar a celor detinuti.
Tot astfel, exista multe probleme personale si dificile, de sanatate, munca, trebuinte etc, ale celor ce executa pedeapsa in penitenciar ce constituie o comunitate eterogena, (ca varsta, sex, infractiuni savarsite), iar pe de alta parte, o comunitate de oameni care trebuie supravegheata, controlata, indrumata.
Din toate aceste motive, executarea pedepsei privative de libertate este o problema complexa, cu multiple laturi, a carei reglementare juridica implica si multe dificultati motiv pentru care, raportat la functiile pedepsei, urmeaza a se constata ca scopul pedepselor constind in reeducarea condamnatilor si prevenirea savarsirii de noi infractiuni se poate realiza in anumite cazuri, raportat la fapta comisa, gradul concret de pericol social al acesteia si persoana infractorului, prin aplicarea unor masuri neprivative de libertate care pot conduce la indeplinirea acestui deziderat si fara a se lua masura incarcerarii intr-un loc de detentie.
In doctrina s-a materializat deja ideea ca viata sociala a demonstrat ca in foarte multe cazuri, reeducarea infractorilor prin mijloace traditionale (executarea pedepsei in penitenciar) nu este eficienta sau nu este utila in toate situatiile, iar daca se are in vedere scopul pedepsei, reeducarea infractorilor, se impune cautarea si utilizarea, pe langa mijloacele comune (traditionale) de individualizare a executarii pedepsei, folosirea unor masuri care sa se plieze pe specificul anumitor infractori.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inchisoarea - Categorie de Pedeapsa Penala.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Codul penal al Republicii Moldova. nr. 985-XV din 18.04.2002. Republicat in: Monitorul Oficial al R.Moldova nr.72-74/195 din 14.04.2009.
2. Codul penal al Republicii Moldova, Comentariu, sub red. Lui Barbaneagra A., Ed. ARC, Chisinau, 2003.
3. Adam A., Zaharia V. Cocorta A. Cojocaru V., Ghidul rudelor persoanelor condamnate, Institutul de Reforme Penale, Editura "Helmax", Chisinau, 2006. p.59.
4. Borodac Alexandru si altii, Manual de drept penal. Partea generala, "Tipografia Centrala", Chisinau, 2005. 516 p.
5. Botnaru S., Savga A., grosu V., Drept penal. Partea generala. Vol.I, Ed. Cartier Juridic, Chisinau, 2005. 624 p.Cusnir V., Berliba V., Zosim Al., 
6. Carp S., Cojocaru R., Ursu V., Studiu selectiv in materie de drept penal, Chisinau, 2004. 192 p.
7. Legea Republicii Moldova ,,Cu privire la sistemul penitenciar". nr. 1036-XIII din 17.12.1996. Republicat in: Monitorul Oficial al R.Moldova nr.183-185/654 din 10.10.2008.
8. Statutul executarii pedepsei de catre condamnati aprobat prin Hotarirea Guvernului Republicii Moldova nr. 583 din 26.05.2006. In: Monitorul Oficial nr. 91-94/676 din 16.06.2006.
9. Osadcii C., Conceptul individualizarii executarii pedepsei cu inchisoarea, Revista nationala de drept, Nr.2, februarie 2009, p.63-66.
10. Osadcii C., Caracterizarea individualizarii executarii pedepsei ca principiu al dreptului executional-penal, Anuar Stiintific al Academiei ,,Stefan cel Mare" a Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, ,,Probleme actuale de prevenire si combatere a criminalitatii" Editia a VII-a, 2006, p.150-159
11. Osadcii C., Conceptul, continutul si importanta clasificarii condamnatilor, Analele Stiintifice ale Academiei ,,Stefan cel Mare" a Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, ,,Stiinte socio-umanistice", Editia a VII-a, Chisinau, 2006, p.108-112.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!