Indicatori de Calitate ai Apei Uzate Orasenesti de la Statia de Epurare Targu Frumos

Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Ca urmare a cresterii demografice, a industrializarii, se constata o crestere a consumului de apa pentru diferite folosinte.
Dupa folosire apa are caracteristici fizice, chimice si biologice modificate fata de compozitia ei initiala.Aceste caracteristici sunt conferite de prezenta unor substante (ex. metale grele, coloranti, detergenti, azot, fosfor) care rezulta din procesele tehnologice industriale, activitatea casnica, agricultura si alte activitati.
Se observa o variatie in natura si concentratia poluantilor din efluenti menajeri si industriali (la care se adauga si schimbarile determinate de variatia productiei in functie de cererea pe piata sau de modificarea unor procedee de fabricatie sau de introducerea altora noi).
Pentru a se schimba aceasta compozitie si pentru a putea fi evacuata in emisar in limitele stabilite de legile in vigoare a apelor uzate menajere si industriale trebuie epurate.
Daca nu s-ar realiza epurarea apelor, efectele ecologice ar fi dintre cele mai diverse si foarte daunatoare dintre care amintim: afectarea compozitiei naturale a apei si activitatii biocenozelor acvatice (scaderea cantitatii de oxigen dizolvat din apa are efecte negative imediate asupra organismelor acvatice si proceselor biologice la care aceste organisme iau parte activa, eutrofizarea); apele nu ar mai putea fi prelucrate in scop potabil, influenta indirecta asupra omului (pot provoca epidemii si endemii deoarece pot transporta germeni patogeni, etc.)
Primul pas spre epurare este colectarea apelor uzate care se face printr-un sistem de canalizare care trebuie sa preia apele uzate fecaloid- menajere de la un foarte mare numar de surse (toate chiuvetele, WC-urile, dusuri, baie) si apele uzate industriale care impreuna trebuie sa ajunga la statia de epurare.
Uneori datorita incarcarilor mari fecaloid menajere apele nu pot fi epurate direct in statiile de epurare orasenesti ci trebuie supuse unui proces de preepurare specifica adaptata naturii poluantului sau poluantilor in cauza, si apoi eventual descarcate in canalizarea oraseneasca si duse la statia clasica de epurare.
In ultimul timp, necesitatile de consum ale apei de catre populatie sunt tot mai mari iar agentii industriali au tot mai putina grija ca apa sa ajunga mai intai la o statie de preepurare dupa care la statia de epurare propriu-zisa.
Bazati pe aceste considerente, prezenta lucrare are ca scop aprecierea calitatii apei uzate orasenesti din Tg. Frumos, in conditiile anului 2007.Pentru aceasta s-au efectuat determinari ale unor indicatori fizico- chimici si chimici (pH, azot amoniacal, azotiti, consumul chimic de oxigen, reziduu fix, consumul biochimic de oxigen, materii totale in suspensie, substante extractibile cu eter de petrol, sulfuri, cloruri).
CAP.I. CONSIDERATII GENERALE PRIVIND APELE UZATE
1.1. Tipuri de ape uzate
Apele uzate sunt ape naturale care si-au modificat caracteristicile fizice, chimice si biologice in urma activitatilor umane, ape ce sunt colectate in sisteme de canalizare.Apele naturale sunt poluate cu impuritati devenind ape uzate prin utilizarea lor de catre om in cele mai diverse scopuri practice.
Dupa provenienta lor, Rojanschi si colab.(1997), a clasificat apele uzate in urmatoarele tipuri:
1. ape uzate menajere: rezulta din satisfacerea nevoilor gospodaresti de apa ale centrelor populate, precum si a nevoilor gospodaresti, igienico-sanitare si social- administrative ale diferitelor feluri de unitati industriale zootehnice etc.;
2. ape uzate publice: rezulta din satisfacerea nevoilor publice ale centrelor populate;
3. ape uzate industriale: rezulta de la industrii de orice natura, inclusiv industria extractiva (ape de mina, ape de sonda, foraje etc.), precum si de la alte activitati asemanatoare din constructii, transporturi etc.;
4. ape uzate de la unitati agrozootehnice si piscicole: se formeaza de la sedii, sectii si centre de productie, centre agricole de mecanizare etc.;
5. ape uzate rezultate din satisfacerea nevoilor tehnologice proprii de apa ale sistemului de canalizare cum sunt: spalarea canalelor colectoare, pregatirea solutiei de reactivi, ape neepurate din statiile de epurare, ape pentru evacuarea zapezilor;
6. ape uzate de la spalatul si stropitul strazilor si incintelor de orice natura precum si de la stropitul spatiilor verzi din centrele populate, unitati industriale, unitati agrozootehnice etc.;
7. ape meteorice infectate, reprezentand ape de precipitatii care vin in contact cu terenul unor zone sau incinte amenajate sau al unor centre populate care in procesul scurgerii antreneaza sau dizolva substantele minerale si organice.
Apele uzate pot fi colectate si transportate prin sisteme de canalizare unitare sau separative sau mixte spre statiile de tratare a apelor uzate(statii de epurare).
Amestecul apelor uzate in sistemele de canalizare a centrelor populate poarta denumirea simbolica de ape uzate orasenesti.
Statiile de epurare sunt concepute si realizate cu scop de depoluare a apelor uzate astfel incat la evacuarea acestora in mediul inconjurator sa nu aduca modificari ale acestuia.
1.2. Caracteristicile apelor uzate
Actiunea pe care apele uzate o exercita asupra emisarilor depinde de compozitia si de concentratia in substante a apelor murdare si de capacitatea de autoepurare a emisarului.
Cantitatea de substante sau poluanti continuti in unitatea de volum de apa uzata se numeste concentratia apelor uzate si se exprima in mg/l.
Compozitia si concentratia apelor uzate variaza dupa activitatea localitatii de unde sunt colectate, iar in cadrul aceleiasi localitati ea variaza orar, zilnic si anual.
Factorii care determina epurarea apelor uzate sunt: caracteristicile fizice si chimice, oxigenul si poluantii biologici.Determinarea acestori factori se face prin analize in laboratoare specializate, ei fiind hotaratori in ceea ce priveste modul si amploarea constructiilor pentru epurare, constituind elemente esentiale in stabilirea conditiilor pentru primirea apelor in emisari.
Pentru prezentarea caracteristicilor apelor uzate s-au folosit lucrarile lui Rojanschi si colab.(1997) si Segneanu, (2006).


Fisiere in arhiva (1):

  • Indicatori de Calitate ai Apei Uzate Orasenesti de la Statia de Epurare Targu Frumos.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!